Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zermatt 2009

V cíli maratonu vám vezme pohled na Matterhorn dech.To je slogan, který si můžete přečíst v propozicích jednoho z nejkrásnějších, ale také nejtěžších maratonů, jaký jsem kdy běžel. Pravdou je, že než se dostanete do cíle, vezme vám dech stoupání mezi 39. a 41. km, kdy musíte překonat 300 výškových metrů. Letos toho ale bylo víc, co stojí za zmínku.

Pohled, který bere dechMiloš Škorpil Je sedm hodin ráno, budíka v mobilu mám nařízeného na 7:15, ale jsem už vyspán, tak ho vypínám, aby nekazil ráno, chvilku se ještě povaluji v posteli a pak si jdu připravit svou obvyklou snídani: müsli s mlékem, ananasovým kompotem a pro dnešek s jogurtem doporučovaným Rodgerem Federerem. Co je dobré pro něj, mělo by být dobré i pro mě, k tomu si dělám kafe a čaj.

Mažu si nohy, ruce, přelepuji bradavky, oblékám si na sebe, v čem poběžím. Snídám, balím pytel do cíle. Pohoda. V 9:15 vyjíždíme do St. Niklaus, kde je start. Dostávám SMS od Aleše Tvrzníka, že čeká na domluveném místě se svým nádobíčkem. Letos k měření tepovky po celou trasu a odebrání krve k určení laktátu přidáváme testování, jak jsou při mém způsobu běhu rozkládány síly dopadu a odrazu na mých nohách a to podle různých terénů a profilů.

Jak to vše dopadlo? Tak o tom víc v článku V cíli maratonu vám vezme pohled na Matterhorn dech.

Horská turistika - o setkání s obrem, nalezení ráje a kráse světa

Den první

Plán, vyrazit si na Bordierhütte, projít se po ledovci Gasenried a při tom přespat na Alpje v nás s Danou uzrál ve chvíli, kdy jsme vloni dolezli na Alpju. Teda Dana si myslí, že tenhle plán hlavně uzrál v mé hlavě, ale znáte to pánové, že?

Vybavovat jsme se začali už vloni na Jungfrau, pak koupili vestičky od Sira Josepha, nepromokavé kalhoty, teplé Jégrovo prádlo, Merellky do nepohody, ešus, vařič, suchý líh, kempinkový příbor, krosny. Nakonec zůstal spacák. Tedy jen pro Danu, můj do +15 jsem považoval s tím, že budu mít na sobě navlečeno vše výše uvedené, za dostatečný. Když už jsme měli ty vestičky od Sira Josepha, tak bylo nabíledni, že jedině Pepík bude tím pravým spacákem. Koupili jsme ho od Pavla Klejny, našeho vrchního dodavatele vín. Trvalo mu sice několik dlouhých hodin, než svým výmluvným jazykem Danu přesvědčil, že jedině Pepík 500 - 190, je při její výšce 168 pro ní ten pravý, ale nakonec byl Pepa náš.

Pokud chcete vědět víc slaňte Na Bordierhütte a Riedgletscher

Den druhý
Obr si tu žil vcelku klidně, po celá staletí si pěstoval stříbrný vous ze sněhu a ledu, vous nabýval na síle a pomalu vytlačoval vše živé, až dal vzniknout úvalu Gletschertor. Tisíce let zde byl jediným pánem a jeho knír rostl do délky, šířky i výšky. Miloval klid hor, které ho obklopovaly, miloval však i život a tak v podpaží své levé ruky vytvořil rajskou zahradu - Alpja. Za odměnu se pak mohl v krátkém létě těšit pohledem na pobíhající a pohvizdující sviště, radostně poskakující kamzíky, poletující rehky, motýly, čmeláky a desítky dalších tvorů, kteří sem našli cestu, když hledali ráj na zemi. Ptáci sem přinesli ve svých útrobách semínka azalek, mateřídoušky, pryšců, borovic, modřínů a desítek dalších zástupců rostlinné říše.

Slunce se vždy muselo na chvíli na své pouti nebeskou bání zastavit, potěšit se pohledem na tu krásu, nasát vůni, kterou zde v chladném, čistém vzduchu všechny ty kvítky a stromy vydávají. Při tom vyměnilo pár slov s obrem, poděkovalo mu za tu nádheru, které zde pomohl vzniknout, poprosilo mráčky a nadýchané obláčky, aby občas obra poškádlily, polechtaly a přikryly svým stínem, aby mu lépe utíkal jeho nekonečný čas. Obr při tom občas kýchl a dolů do údolí se přivalila lavina sněhu. Ve stopách lavin pak přišli do Gletschertoru lidé, šli ještě kousek dál a i oni objevili ráj na zemi.

Chcete také objevit ráj na zemi, tak běžte a hledejte ho - třeba ho tak jako my najdete tady
Obr Gletschertor - o hledání a nalezení ráje

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 13.7.2009 10:45 | karma článku: 5,46 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Volby – skrytá kampaň, aneb bacha bychom si měli dávat pořád

Poté, co jsme byli masírováni masivní volební agitací déle než rok, a všichni šli proti všem, aby nakonec nevyhrál nikdo, tedy nikdo natolik, aby to mohl považovat za vítězství, zvítězil zdravý rozum, lidé přeci jenom pochopili, možná i na základě svých vlastních zkušeností s půjčkami a hypotékami, že dluhy se nedají dělat do nekonečna a jednou se musí začít splácet. Výsledkem nyní je, že máme kampaň, která je trošku sterilní. Ale možná, že se mýlím a lecčeho se ještě dočkáme. Třeba generální stávky.

26.9.2010 v 13:20 | Karma: 9,49 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Běžíme ke kořenům

Začíná nový týden, postavte se k tomu, že začínáte NOVÝ ŽIVOT. V tom starém byl váš život samý začátek a samý rychlý konec, žádná pořádná mezihra. Zkuste to změnit, není to nic těžkého, chce to jen jedno - a to, říci si: „Co bylo, to bylo, to už je minulost, kterou nezměním, jaká však bude budoucnost, to je jen na mně. Když si řeknu, že 3 – 4x týdně se budu aktivně hýbat 30 – 40 minut, tak to není až tak moc, to určitě zvládnu. Vždyť nikdo neříká, že to musí být v kuse. Můžu to udělat tak, že půlku té porce zvládnu ráno a druhou večer.

13.9.2010 v 6:58 | Karma: 5,71 | Přečteno: 636x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Máňa a Lojza – rok 2 – zase od začátku

S Máňou a Lojzou jsme se rozloučili, je tomu skoro rok - možná si ještě vzpomenete, jak je běh osvítil a vydali se Pařížskou, a pak dál a ještě dá ..., tehdy to vypadalo, že jejich běh nikdy neskončí. Ale znáte to, endorfiny a prvotní probuzení vyprchá a člověk homo sapiens liny znovu upadne do starého dobrého stereotypu. Takže rok se s rokem sešel a Máňa s Lojzou jsou znovu na začátku, vlastně ne na úplném začátku, už jsou trošku poučení, ale uvidíme, uvidíme ...

6.9.2010 v 0:22 | Karma: 6,85 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Život je jen jeden

Běžím, proplétám se mezi kapkami deště, které se v hustých provazcích snášejí k zemi. Před očima mi tu a tam přeběhnou chomáčky mlhy. Vybíhám na vrchol Polomu. Scéna jak z katastrofického filmu, suché, pomalu černající pahýly, ještě nedávno obestřené sytě zelenými jehličkami, které naplňovaly okolní vzduch nezaměnitelnou vůní jehličí. Temné mraky nad horou se snaží skrýt ten truchlivý pohled – však marně. Stačí jeden poryv studeného větru a vše je jasně zřetelné – jeden malý brouček tu měl hostinu. Dal si, co hrdlo ráčilo, co na tom, že po něm zbyly ostatním živým tvorům, kteří zabloudí v tato místa, jen černé chmury a oči plačící očistné slzy.

30.8.2010 v 14:49 | Karma: 7,73 | Přečteno: 724x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Jak jsem se zas neutopil

Je to hodně troufalé psát si článek o tom, jak jsem se stal Dřevákem, před tím, než se tak stane. Ne že bych nebyl dřevák už teď. Všimněte si rozdílu v D a d. Velkým Dřevákem je totiž míněn Dřevěný muž, který se koná v okolí Jesenické přehrady, v Chebu. Dřevák proto, že se to startuje v obci Dřevěnice, kde se skáče do vody a pak stylem plav, jak umíš, v mém případě neumíš, 800 m na druhou stranu přehrady. Tam osedlat ocelového oře o dvou kolech a dostat se s ním okolo přehrady zpátky po 26 km na místo startu do Dřevčice a tady pak odkroužit dva 4 km okruhy, aby se konečně člověk stal zasloužilým Dřevákem.

24.8.2010 v 23:09 | Karma: 7,73 | Přečteno: 722x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.