Vyslanci pro Paraple - Miloslav Reiterman - Kraj Vysočina

1. Co tě přimělo, stát se vyslancem pro Paraple? Od malička jsem se věnoval různým druhům sportů, snad v každém sportovním odvětví jsem potkal sportovce, kteří mají různý druh tělesného postižení - a přesto se snaží ze všech sil být lepší a lepší a podávat skvělé sportovní výkony. Velmi je za to obdivuji. Každý sport je o překonávání svých hranic a přesně o to se snaží i lidé v Centru Paraple - pomáhají překonávat bariéry lidem po úrazu a vracet je zpět do normálního života.

2. Co si osobně myslíš o nadacích, přispíváš některé, když ano, které a jakou formou? Podle mého názoru velmi záleží na typu nadace a na jejím vedení. Je poměrně obtížné vybrat z velkého množství existujících nadací tu, která se získanými penězi hospodaří efektivně. Proto jsem zatím nadacím přispíval pouze příležitostně (např. na Vánoce) a spíš jsem pomáhal právě kolegům sportovcům se zdravotním postižením. Například moje přítelkyně přispívá formou hraní zdarma na nadačních večírcích (Kuře - pomozte dětem, atd.).

3. Víš něco více o centru Paraple, kromě toho, že se pravidelně vždy v červnu pořádá Běh pro Paraple?
Služby Centra Paraple jsou určeny lidem ochrnutým po poranění míchy. Centrum Paraple jejich prostřednictví pomáhá vozíčkářům řešit problémy spojené se zapojením vozíčkářů do života.

4. Co tě první napadne, nepřemýšlej, když potkáš handicapovaného člověka?
Když potkám člověka s tělesným postižením, přemýšlím o tom, jak dokáže zvládat běžný život.

5. Motivuje tě to, jak se tito lidé dokáží vzepřít osudu a žít dál, nebo je lituješ?
Jak jsem již zmiňoval v bodě 1, handicapovaní lidé a zejména sportovci jsou pro mne vlastně vzorem a obdivuji je za to, že každodenně překonávají své hranice. Zejména tím, že si i přes obtížnost jejich civilního života dokáží stanovovat mnohdy neuvěřitelné sportovní cíle.

6. Co pro tebe představuje běh?
Běh je jedním ze sportů, kterému se věnuji. Velmi mi pomáhá uvolnit se a odbourat stres.

7. Jak dlouho běháš a co tě k běhání přivedlo?
Běhám nepravidelně, provozuji jej jen jako koníčka, nicméně běh zabírá v mém životě stále větší místo.

8. Co podle tebe může běh a běhání člověku dát - přinést?
Uvolnění, odbourání stresu, zlepšení fyzické kondice, skvělý pocit z uběhnuté vzdálenosti, možnost sportovat v přírodě, možnost potkat zajímavé lidi (např. na amatérských běžeckých závodech).

9. Máš nějaký slogan - heslo, kterým budeš lidi z kraje, za nějž běžíš jako vyslanec pro Paraple, motivovat k tomu, aby podpořili tvou snahu vybrat na konto Paraple co nejvíc korunek? Případně jak zní?
Pomozme handicapovaným lidem vést nehandicapovaný život!

10. Máš nějaký nápad, kterým by se dalo pomoci nadaci pro Paraple i jinak, než tímto konkrétním způsobem? Máš-li, sem s ním.
Každoročně pořádám v centru města Jihlava běžecký závod Velká cena Jihlavy (VCJ) www.velkacena.cz Letos se v rámci VCJ uskuteční také kvalifikační závod juniorů pro PIM. Rád bych část peněžních prostředků, které budou vybrány na startovném, věnoval na Konto Paraple. Centrum Paraple je možné také propagovat jako partnera VCJ a vybírat finanční prostředky přímo v místě závodu.

11. Kdybys chtěl někoho pozvat na návštěvu kraje, v němž žiješ, za nějž běžíš, čím bys ho lákal? Co je pro tento kraj typické, co se jinde nevidí?
Kraj Vysočina je sportu velice otevřený, čemuž přispívá budováním infrastruktury. Jihlava je doslova v obležení lesy a nádhernou přírodou, která nabízí jak spoustu sportovních příležitostí, tak i možností relaxace a zdravého životního stylu.

Autor: Miloš Škorpil | sobota 18.4.2009 9:10 | karma článku: 11,56 | přečteno: 1548x