Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ujíme a usedíme se k smrti

Dneska, tak jako ostatně vždycky, jsem cestou autem poslouchal Radiožurnál a zaujala mě tam informace o tom, že jedním z největších nebezpečí dneška je v zemích s vysokou životní úrovní cukrovka. Asi si pomyslíte, proč straší, vždyť my zas tak vysokou životní úroveň nemáme. Možná máte pravdu. Podle výskytu cukrovky však patříme určitě k velmi ohroženým druhům. Vždyť 8 % obyvatel České republiky má tuhle nemoc a z výdajů na zdravotnictví pak cukrovka schlamstne plných 10 %.

nakreslil Mirek Vostrý Kdo, nebo co za to může? Mohou si za to,ostatně tak jako vždy, lidé sami. Pominu ty, kteří trpí cukrovkou prvního typu, tedy vrozenou, ti mají prostě smůlu, ti se s ní narodili. Pohříchu ale většina postižených si jí svým způsobem přivodila tím, že moc jedí a málo se hýbají. Tedy spíš, že jedí hodně kaloricky vydatná jídla a jejich výdej energie je prachbídný.

Odborníci na výživu si s tím neví rady. Je fakt, že lidem můžete radit horem dolem a stejně si budou dělat co chtějí. To je v pořádku. Proti tomu žádná. Ono taky zakazovat lidem, že nemají jíst to či ono, když zrovna to i ono nám nejvíc chutná, je v postatě k ničemu, už právě proto, že se nám to zakazuje. Podle mého názoru je lepší lidem dovolit i ten bůček, sádlo, škvarky, ale na druhé straně jim říct, že když si dopřávají tyhle laskominky, že by je měli nějak spálit.

Ne tím, že by si pod sebou rozdělali ohníček, protože už stejně vypadají jako pěknej špekáček, to rozhodně ne. Měli by jim ale nějak vysvětlit, že za každý chlebíček se sádlem by se měli alespoň půlhodinku hýbat. To samé platí o 10 dekách bůčku či škvarků. Nedělám si vůbec iluze, že někdo poslechne. Bude se mu to ale zdát jako tak velká blbost, že si to určitě zapamatuje a bude to přidávat k lepšímu, až se bude někde s partou zase nadívat uzeným, grilovanými klobáskami nebo nějakou podobnou laskominou. Budou z toho mít hroznou srandu do doby, než najednou zjistí, že jim není nějak do skoku, ale spíše ouvej.

Ve chvíli, kdy jim pan doktor oznámí tu smutnou zprávu: „Je mi líto, ale máte diabetes druhého stupně," se začnou ptát „Co s tím můžu dělat?" A pan doktor jim řekne: „ Jó milej zlatej nebo milá zlatá, teď už si nemůžete dát ani ten bůček ani to sádlo ani ty škvarky a pak si jít na půlhodinky protáhnout tělo. Teď už budete muset polykat tyhle pilule, píchat si inzulínek a nejlepší by bylo, kdybyste se k tomu i hýbal či hýbala."

Já vím, je to tvrdý, teď když si konečně můžete dovolit se trošku mít, vám začnou zakazovat všechno, co máte rádi a navíc vám budou kázat, že máte dělat to, co máte k smrti neradi. No volba je jen na vás. Nakonec tam musíme stejně všichni, že jo. Tak proč bychom se měli ještě předtím nějak omezovat?

No jak říkám, volba je vždycky jen a jen na vás. Bohužel tady není možnost se na NĚCO vymlouvat, či TO na NĚKOHO svalovat. V tom je kouzlo života, že si o něm, jaký bude, až na malé výjimky rozhodujeme sami!

Takže, asi nám nakonec nezbude než VSTÁVAT a CVIČIT a k tomu chroupat MRKEV :).

Autor: Miloš Škorpil | pátek 21.11.2008 9:35 | karma článku: 21,86 | přečteno: 2543x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Volby – skrytá kampaň, aneb bacha bychom si měli dávat pořád

Poté, co jsme byli masírováni masivní volební agitací déle než rok, a všichni šli proti všem, aby nakonec nevyhrál nikdo, tedy nikdo natolik, aby to mohl považovat za vítězství, zvítězil zdravý rozum, lidé přeci jenom pochopili, možná i na základě svých vlastních zkušeností s půjčkami a hypotékami, že dluhy se nedají dělat do nekonečna a jednou se musí začít splácet. Výsledkem nyní je, že máme kampaň, která je trošku sterilní. Ale možná, že se mýlím a lecčeho se ještě dočkáme. Třeba generální stávky.

26.9.2010 v 13:20 | Karma: 9,49 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Běžíme ke kořenům

Začíná nový týden, postavte se k tomu, že začínáte NOVÝ ŽIVOT. V tom starém byl váš život samý začátek a samý rychlý konec, žádná pořádná mezihra. Zkuste to změnit, není to nic těžkého, chce to jen jedno - a to, říci si: „Co bylo, to bylo, to už je minulost, kterou nezměním, jaká však bude budoucnost, to je jen na mně. Když si řeknu, že 3 – 4x týdně se budu aktivně hýbat 30 – 40 minut, tak to není až tak moc, to určitě zvládnu. Vždyť nikdo neříká, že to musí být v kuse. Můžu to udělat tak, že půlku té porce zvládnu ráno a druhou večer.

13.9.2010 v 6:58 | Karma: 5,71 | Přečteno: 636x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Máňa a Lojza – rok 2 – zase od začátku

S Máňou a Lojzou jsme se rozloučili, je tomu skoro rok - možná si ještě vzpomenete, jak je běh osvítil a vydali se Pařížskou, a pak dál a ještě dá ..., tehdy to vypadalo, že jejich běh nikdy neskončí. Ale znáte to, endorfiny a prvotní probuzení vyprchá a člověk homo sapiens liny znovu upadne do starého dobrého stereotypu. Takže rok se s rokem sešel a Máňa s Lojzou jsou znovu na začátku, vlastně ne na úplném začátku, už jsou trošku poučení, ale uvidíme, uvidíme ...

6.9.2010 v 0:22 | Karma: 6,85 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Život je jen jeden

Běžím, proplétám se mezi kapkami deště, které se v hustých provazcích snášejí k zemi. Před očima mi tu a tam přeběhnou chomáčky mlhy. Vybíhám na vrchol Polomu. Scéna jak z katastrofického filmu, suché, pomalu černající pahýly, ještě nedávno obestřené sytě zelenými jehličkami, které naplňovaly okolní vzduch nezaměnitelnou vůní jehličí. Temné mraky nad horou se snaží skrýt ten truchlivý pohled – však marně. Stačí jeden poryv studeného větru a vše je jasně zřetelné – jeden malý brouček tu měl hostinu. Dal si, co hrdlo ráčilo, co na tom, že po něm zbyly ostatním živým tvorům, kteří zabloudí v tato místa, jen černé chmury a oči plačící očistné slzy.

30.8.2010 v 14:49 | Karma: 7,73 | Přečteno: 724x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Jak jsem se zas neutopil

Je to hodně troufalé psát si článek o tom, jak jsem se stal Dřevákem, před tím, než se tak stane. Ne že bych nebyl dřevák už teď. Všimněte si rozdílu v D a d. Velkým Dřevákem je totiž míněn Dřevěný muž, který se koná v okolí Jesenické přehrady, v Chebu. Dřevák proto, že se to startuje v obci Dřevěnice, kde se skáče do vody a pak stylem plav, jak umíš, v mém případě neumíš, 800 m na druhou stranu přehrady. Tam osedlat ocelového oře o dvou kolech a dostat se s ním okolo přehrady zpátky po 26 km na místo startu do Dřevčice a tady pak odkroužit dva 4 km okruhy, aby se konečně člověk stal zasloužilým Dřevákem.

24.8.2010 v 23:09 | Karma: 7,73 | Přečteno: 722x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.