Co je to běh

Uvažovali jste někdy o tom, co je to běh? Já mockrát a nakonec jsem došel k názoru, že nejlépe jej charakterizuje následující věta: „Běh je sport, při němž se současně dotýkáme pevně nohama země a zároveň máme hlavu v oblacích."

nakreslil Mirek Vostrý Obrázek k tomuto blogu je uměleckým vyjádřením výše uvedeného motta. Oboje velmi přesně vystihuje to, čím běh skutečně je, nebo čím by se mohl stát většině jeho vyznavačů, pokud hledají fyzickou aktivitu,v jejímž rámci by:

• znovu nalezli či zlepšili svou fyzickou kondici a své zdraví
• vyčistili si hlavu od běžných starostí
• uspořádali si myšlenky
• nalezli kontakt s tím, co nás ve světě obklopuje
• měli čas věnovat se jen sami sobě a přitom je nic a nikdo nikam nehonil!

A přesně o tom běh a jogging je.

Takže pojďme se společně vydat na cestu, na jejímž konci, jak věřím, uvidíte, že si ani trošku nevymýšlím.

Jak to udělat, aby toto motto platilo i pro vás?

Je to vcelku jednoduché, chce to jen zvolit správnou intenzitu, to znamená rychlost vašeho přesouvání se po dráze a správně dýchat.

No jo, ale mně je čtyřicet, padesát ..... a doktor mi říkal, že v tomto věku začít s běháním se rovná skoro sebevraždě. Je tedy běhání vhodné i pro mne?

Tenhle názor je bohužel v lékařské obci stále ještě dosti rozšířený. Vše to vzniká z neznalosti věci, nebo lépe řečeno jsou to zkušenosti z mládí, kdy tak jako nás, honil tělocvikář po dráze i je, a pokud jste nedokázali ve stanoveném čase uběhnout 50, 60, 100, 800, 1500 či více metrů, tak vás označili za sportovního ignoranta a nemehlo. Odsoudili vás k tomu, že až nyní, kdy vás jejich přístup dovedl málem k invalidnímu důchodu, jste se rozhodli s tímhle jejich zařazením skoncovat.
Vy jste jim až dosud věřili, že to tak je, no a řada lékařů jim to věří dodnes.
Celý tenhle nesmysl vznikl proto, že si někdo značně usnadnil svou roli. Prostě v osnovách bylo: běh na 1000 m rovná se 4:00 min a vše ostatní je špatně. Ale tak tomu v žádném případě není. Všechno je to jen o tom, začít běhat, joggovat nebo chodit ve správné intenzitě, to znamená správnou rychlostí, nebo chcete-li, při správné tepové frekvenci.

Autor: Miloš Škorpil | úterý 20.5.2008 21:13 | karma článku: 19,92 | přečteno: 1686x