Běžecké boty pro hobby běžce

Víc jak deset let jsem neměl na nohou jiné než špičkové běžecké boty. Na ty z třetí cenové skupiny jsem se díval - řekněme - skrz prsty. Musím přiznat, že to bylo ode mne hloupé. I tyto boty mohou totiž splňovat parametry, které má splňovat kvalitní běžecká obuv.

Miloš Škorpil Pravdou také je, že jsem dříve neměl potřebu tyto boty zkoušet, protože mi byly vždy nabízeny k testování jen ty kvalitnější typy. Letos však, vlivem krize a utahování rodinných rozpočtů, se situace změnila. Proto jsem byl požádán, zda bych se neproběhl i v botách, které se na pultech objevují v nižších až nízkých cenových relacích a neotestoval, jak si na tom stojí, pokud jde o parametry, které od běžeckých bot požaduji.

Byl mi zapůjčen typ Crusader, který se prodává za velmi slušných 1199,- Kč, což je cena, kterou si může dovolit i ten nejnižší rodinný rozpočet. Pokud jde o jeho vlastnosti, tak jsem byl velmi mile překvapen. Očekával jsem botu, která bude hodně tvrdá při dopadu, botu, s níž se budu rvát při odrazu, botu, která mi bude působit problémy v okolí paty - bude tlačit a nebude v patě fixována.

A jak to dopadlo? Už jsem to naznačil výše, byl jsem velmi mile překvapen. Vyběhl jsem a snažil jsem se být ve svých potřebách co nejkritičtější, přeci jenom jde o to, že mám případně lidem doporučit běžeckou obuv, jejíž pravidelné používání jim nesmí způsobit žádný zdravotní problém.

Vyběhl jsem na desetikilometrový běh po silnici, abych otestoval hlavně, jak bota tlumí dopad a jak se chová při odrazu. Pokud jde o tlumení, je samozřejmě trošku horší než u špičkových typů, ale rozhodně lepší než u obuvi, v níž jsem běhával před nějakými patnácti lety. Odraz už dopadl hůře, tam se tato bota chová trošku „tupě".

No a nyní zbývá jen dodat, komu bych Crusader doporučil.

Rozhodně bych je doporučil hobby běžcům, joggerům a na intenzivní chůzi. Tedy lidem, kteří naběhají či nachodí týdně tak do 40 km. Lidem, kteří se dosud museli rozhodovat, zda si koupí dobrou běžeckou obuv nebo raději nakoupí rodině jídlo na čtrnáct dní. Jsem si jistý, že koupí této boty neprohloupí a zároveň se nebudou muset stresovat, čemu dát přednost. Nákup jim tedy přinese dvojí radost. Radost sobě a radost svým nejbližším, že na ně také myslím.

Mnozí z nás také preferují nějakou barevnou variaci, takovou, která doplňuje barvy našeho oblečení. V tomto směru je tento typ naprosto nedostižný, v pánské, dámské a juniorské verzi si budete moci vybrat celkem až z dvanácti různých barevných variací.

Z toho jasně vyplývá, že pokud se mě někdo zeptá: „Dáš na tyhle boty svůj palec, abys je doporučil?" Odpovím: „Dám".

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 16.3.2009 6:53 | karma článku: 9,51 | přečteno: 1490x