Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běhání jako cesta k seberealizaci

Před čtyřmi lety, když jsme s Milošem Čermákem začali vydávat seriál „Za čtyři měsíce maraton," jsem dostal poměrně dost dotazů od žen, respektive matek, které měly několik dětí. Většinou tři až čtyři, a přestože se určitě nestačily během dne nudit, tak jim něco v jejich životě bytostně chybělo. Chyběla jim seberealizace a čas na sebe.

Miloš Škorpil Už zase slyším ty ortodoxní patriarchální zastánce toho, že ženská, když má rodinu a děti už nepotřebuje jinou seberealizaci než tu, postarat se o svého manžílka a o dětičky. Pro ně mám jednoduchou odpověď, tedy otázku: „Vážení, vám toto k vašemu životu stačí?"

Otázka tehdy, když to shrnu do jedné, zněla: „Myslíte si", tehdy mi ještě vykali, „že je možné, abych se i s těmi čtyřmi dětmi mohla připravit na maraton a ten úspěšně absolvovala? Mohu běhat jen u nás okolo rybníka, spíše brzo ráno nebo někdy večer, až si odbudu své domácí povinnosti, ale zoufale jsem si uvědomila, že se sebou, čti pro sebe, musím něco dělat, abych se nezbláznila a mohla být aspoň chvilku sama sebou?"

Náš seriál byl přesně pro tyhle lidičky, proto při jeho pokračování, další rok, jsme tam už jednu z kategorií označili „žena od plotny." Mě osobně pak tyhle dotazy moc potěšily, protože mi řekly: „Jo, tohle má smysl, tihle lidi, a nemusí to být nutně jen ženy, ale i muži na nejrůznějších pozicích společenského žebříčku, hledají něco, co jim dá pocit volnosti, co jim umožní být sebou samým, co jim dodá sebedůvěru, co jim pomůže zlepšit zdraví a kondici, co jim umožní ŽÍT:"

Má odpověď tedy pro ně i pro všechny ostatní jednoznačně zněla a zní: „Určitě, každý se může připravit na maraton, nemusíte ho běžet za čtyři měsíce, ale je dobré s tím dnes začít a nenechat si to od nikoho rozmluvit!"

Tohle jsem si uvědomil včera, když jsem běžel Brdskou 50, soupeři přede mnou i za mnou byli daleko. Já si užíval krásnou jarní přírodu a měl čas přemýšlet o tom, co se za ty poslední roky všechno změnilo. Co se změnilo v mém životě a jak jsem přispěl k tomu, abych pomohl změnit život druhým. Uvědomil jsem si, že tohle je nádherná práce, i když dost často mě protějšky těch, kteří našli díky běhání nový cíl života, proklínají. I oni sami ze začátku mají třeba problém sami se sebou, se svou odvahou, s níž najednou hledí na přítomnost a do budoucnosti. Už nejsou jen těmi ovečkami ve vymezené ohrádce, ale BYTOSTMI, majícími své sny, za nimiž si jdou nebo běží.

Ještě víc jsem si to uvědomil po vyhlášení výsledků MČR veteránů na 50 km, které bylo součástí Brdské 50, když sedmi z těch, kteří stanuli pomyslně na bedně, radím s tréninkem nebo čerpají z mých rad.

A ještě jedna otázka mi v tu chvíli prokmitla myslí. Otázka, již jsem už také dostal nesčetněkrát, jestli bych nechtěl vychovat skutečného vrcholového běžce. Vždy jsem na ní odpovídal tak, že bych nebyl k sobě ani k jiným upřímný, kdybych říkal, že ne, protože každý trenér má v hlavě utkvělou představu, že jednou vychová někoho, koho bude obdivovat celý svět. ALE. To ale tkví v tom, že pak bych neměl čas na ty „bezejmenné", kterým se nikdo nevěnuje, protože ti ho neproslaví.

Takže jsem se dobrovolně vzdal možnosti výchovy jediného fenoména běžeckých drah a závodů, a za odměnu jsem dostal možnost spoluprožívat den co den, týden co týden, měsíc co měsíc, rok co rok radost těch, kteří díky běhu našli sami sebe a díky tomu dokáží naplňovat radostí a štěstím zase další.

Autor: Miloš Škorpil | neděle 6.4.2008 18:32 | karma článku: 20,12 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.