Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Autonehody - když se všechna opatření míjí účinkem

Dostal jsem od přítele e-mail, na nějž nešlo nereagovat. Mluvilo se v něm o autonehodě, kterou způsobil podnapilý řidič a která si vyžádala dva mladé životy (34 a 36 let). Kromě toho, od onoho dne jsou čtyři děti bez jednoho z rodičů. Řidič, který nehodu zavinil, odmítl dechovou i krevní zkoušku na alkohol - všichni víme, že kdo tyto zkoušky odmítne, požil! Proč by jinak odmítal! V e-mailu byla i prosba na podpoření petice, kterou inicioval bratr zabitého. Byl zde i popis celé události, jak se odehrála.

Miloš Škorpil Vůbec jsem nepřemýšlel a podepsal. Pak jsem se ale začal ptát sebe, kde je chyba.

Je chyba v zákonech?
Je chyba ve výchově?
Je chyba na straně dopravní policie?
Je chyba v nás?

Otázky se sypou z hlavy rychle, ale najít na ně odpovědi je podstatně těžší.
I když?
I když by se samozřejmě dalo odpovědět na všechny položené otázky ANO!
Ale to by bylo hrozně alibistické, ostatně jako celý dosavadní systém „odměňování" přestupků, kterých se na silnicích dopouštíme.

Rozhodně nechci celou situaci zlehčovat, také proto jsem na začátku napsal, že jsem petici podepsal a celou situaci považuji za neúmyslné zabití. Pravdou ale je, že klubko musíme rozmotávat každý u sebe. Ruku na srdce, kdo striktně dodržuje rychlost ať v obci, na běžné silnici, či na dálnici? Své drobné prohřešky omlouváme tím, že pospícháme, že je ten úsek přehledný, že to máme pod kontrolou atd. atd.

V podstatě tak jeden druhému poskytujeme výmluvu: „Když může on, můžu já taky!" Většina z nás následnou situaci zvládne, i proto, že vše řešíme s klidnou a čistou hlavou, bez emocí a ne pod vlivem alkoholu či drogy. V případě nepříjemných událostí ale platí určitá pyramida příčin a následků, která říká, že cca 100 skoronehod = 1 nehoda. 100 nehod s menšími následky = 1 nehoda s vážnými následky. 100 nehod s vážnými následky = 1 smrtelná nehoda. Ta čísla jsou možná trochu jiná, ale to nemění nic na faktu, že nikdy dopředu nevíme, zda ten náš průšvih bude v té řadě 99. nebo stý.

Říkat pak: „Já jsem nechtěl, já jsem opravdu nechtěl", už nic nespraví. Udělali jsme to s plným vědomím, že něco překračujeme, tak také s plnou zodpovědností musíme přijmout důsledek svých činů.

To, že nás ostatní odsoudí, je zcela logické. Pro náš další život je to ale to méně podstatné. Větší utrpení způsobí člověku vlastní svědomí, tedy pokud ho onen dotyčný má. V tomto konkrétním případě, pokud už jednou zabil při autonehodě a je další podezření, že řídil opilý několik týdnů před tímto neštěstím i v zahraničí, zřejmě žádné svědomí nemá a má pocit, že je nepostižitelný. Pak zbývá jediné, dokázat mu, že postižitelný je a že peníze nejsou tím jediným, co hýbe světem. Takovýto precedent pak může pomoci i při řešení dalších podobných případů, a to víc než jakýkoliv § v zákoně.

Daleko účinnější precedent ale vytvoříme, když budeme jezdit jak se má, ubereme plyn, dáme přednost v jízdě, pustíme na přechodu chodce, prostě změníme tu džungli v ráj. Pak nebudeme potřebovat žádný zákon, žádné policajty, akorát si občas vlepíme nějakou tu facku za pomačkaný plech, když nám to uklouzne.

Osobně podpořím všechny snahy, spojené s touto nehodou, které povedou k tomu, abychom se k sobě navzájem chovali jako LIDI. Postižení jsme, ačkoliv to tak třeba nejsme schopni vnímat, pro bolest kterou cítíme, VŠICHNI. Ten co byl zabit, ti co po něm zůstali i ten co zabíjel.

Kraj, kde se tento zločin stal, je krajem, kde stojí desítky smírčích křížů. Ty kříže jsou mementem, mementem pro nás, abychom nepožadovali zub za zub, oko za oko, hlavu za hlavu, ale abychom se z chyb svých, ale i z chyb druhých poučili pro budoucnost a neopakovali je.

Osobně si přeji, aby tento čin byl po zásluze odměněn. Aby jeho strůjce už v životě nemohl usednout za volant svého vozu a musel se postarat o pozůstalé po svých obětech, tak jak by to učinili ti, co jím byli zabiti. A jako bonus bych si přál, aby strůjce toho všeho pochopil, že trest, který dostal, není odplatou za jeho čin, ale možností napravit své chyby.

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 9.2.2009 4:41 | karma článku: 30,76 | přečteno: 5614x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Běhat a žít se může naučit každý

Minulý týden jsem si neskonale užíval. Dana už začíná při běhu pomalu tančit, obloučky jsou ty tam, ostatně, při desetikilometrovém běhu už na ně nemá ani sílu ani čas :). To však ale nebyl ten hlavní důvod, proč mě běh tak nabil. Tím hlavním důvodem byl příběh, který mi poslal Karel z Vídně, respektive jeho mamka Daniela. Oba jsou rodilí Češi, akorát, že osud je zavál na druhou stranu hranice - do Rakouska.

4.8.2009 v 10:48 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Čert nikdy nespí a běžec už tuplem nemá kdy

Tento týden bude v Běžecké škole pestrý, skoro to vypadá, že už skončily prázdniny :), a ono pomalu ano, vždyť za šest týdnů už se běží Tesco Grand Prix Praha, ale i Kladenský maraton, další se chystají na Berlín. Dá se tedy bez nadsázky říci, že doba válení skončila. Tak, co vám v tomto týdnu Běžecká škola nabídne. V pondělí druhý díl Deníčku titánky Dany, v úterý první díl seriálu Pitný režim - celou tuto problematiku jsem předělal, takže určitě objevíte něco nového, ve středu „Rozhovor naruby," ve čtvrtek druhý díl o Pitném režimu, v pátek se proběhneme po Americe, v sobotu zavítáme společně do světa Bez hranic.

27.7.2009 v 11:58 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Být sundán z hrušky

Být sundán z hrušky může být i veselé, záleží na tom, jak je hruška vysoká a co jsme na ní dělali, a taky co nám takové sundání z hrušky může přinést za prospěch. Ono nakonec chození se džbánem pro vodu, než se ucho utrhne, nemusí být úplně špatné, třeba jen proto, že si při tom samočinně umyjete nohy :).

21.7.2009 v 6:45 | Karma: 11,79 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Pozor! Pozor! - Titáni se začínají probouzet z tisíciletého zakleti

Pokud to nevíte, tak vězte, že před tisíci lety, kdy Země oplývala toliko jen strdím, mlékem, opojným vínem a chutným masem - vše bio, začali mít Titáni dlouhou chvíli a vzbouřili se proti bohům. Ti je za to uvrhli do věčného prokletí, a aby si to pojistili ještě je spoutali řetězy nebo je vymístili do míst, kde se skoro nemohli setkat s žádným živým tvorem.

20.7.2009 v 8:48 | Karma: 9,11 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Cháron tě zve k sobě - chceš-li mu utéct, zpomal

Tenhle příběh se opakuje dnes a denně, snad už posté čtu stejnou prosbu, v níž se snoubí touha poznat pravdu: „Proč se mi stále znovu a znovu děje to, co se mi děje?" a zároveň vzdor: „Já to přeci jednou musím zlomit!"

16.7.2009 v 9:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.