Foto

Smutná kapitola našich dějin, na jejímž výkladu se dodnes neshodneme.

Vašek

JZ

U Lipan jsme zvítězili nad husitskými fanatiky.

Foto

já říkám díky za ten genialní tah Bořka z Miletína, to nebyl okamžitý nápad, ale promyšlená trategie...kdo ví kam by to vedlo podle dosavadní šablony.

JH

J88a31n 38H93r25u66š69k94a

29. 5. 2024 9:29

No asi budu ukamenován, ale husité byli něco jako ISIS dnes...možná ne tak brutální, ale společnosti se po pár letech revoluce už prost nelíbilo to jejich fanatické ničení a zabíjení...

Foto

pokud budete kamenován, tak se Vás zastanu, pač vlstně máte pravdu

Foto

Zajímavé je, že ačkoli tehdy v Čechách (Moravy a Slezska se husitské hnutí prakticky netýkalo) žilo asi 1 milion obyvatel, tak součet vojsk u Lipan byl stejný jako celá naše dnešní armáda.

Foto

Zajímavý počty,díky,takhle jsem o tom nepřemýšlel jen mě překvapuje to množství "dřevěné"techniky

Foto

(I) Děkuji za připomenutí tohoto neblahého momentu českých náboženských dějin. Bitvu u Lipan ze hodnotit tak i tak (zjednodušeně "Palacký vs Pekař"), což je mimo formát internetové diskuse. Jen bych připomněl, a naznačil to níže i V. Fürst, že co se násilí týká, nemají si obě strany co vyčítat. Jak naložili lipanští vítězové s poraženými? Trikem je přesvědčili, aby se shromáždili ve stodolách a pak je v nich hromadně upálili (Piccolomini). To jenom na dokreslení tehdejších praktik (páchaných oběma stranami).---Patrně bude panovat shoda nad jedním pozitivem - ukončením tzv. husitských válek. Méně pozitivní ovšem byl politicko-duchovní dopad na tu část českého národa, která se hlásila k utrakvismu (podobojí), ačkoli se zprvu mohlo zdát, že situace se vyvíjí správným směrem. Na církevním sněmu v Basileji byla přijata Kompaktáta zahrnující Čtyři pražské artikuly, mj. povolující omezeně přijímání podobojí, přičemž i další články Artikul "byly tak zmírněny, že ztratily původní smysl" (Soltész). Papež Evžen IV. , navzdory slibu císaře Zikmunda, že se o to zasadí, Kompaktáta ovšem nestvrdil a jeden z jeho nástupců, Pius II., je v roce 1462, navzdory úsilí Jiříka z Poděbrad o jejich potvrzení, zpupně zrušil. Nejvyšší katolická hierarchie prostě nehrála s utrakvisty fair play, ale všemožně se snažila upevnit svoji totalitní duchovní moc. A to - podotýkám , aby nedošlo k nedorozumění - se utrakvisté považovali za součást Římskokatolické církve, pouze chtěli, aby jim bylo povoleno praktikovat víru více v souladu s biblickým učením.

Foto

(II) Pozitivně lze jistě hodnotit další "polipanský" moment, a to Kutnohorský náboženský mír mezi katolíky a utrakvisty z roku 1485, ovšem mezitím vniklá Jednota bratrská (mj. dala Čechům Kralickou Bibli a řadu vynikajících osobností včetně Komenského), která se definitivně odloučila od papežské církve, byla i nadále pronásledována - katolíky i utrakvisty. Skutečnou svobodu, alespoň v rámci České konfese, zajistil Majestát císaře Rudolfa z roku 1609. Náboženská svoboda v českých zemích skončila po tragédii na Bílé hoře 1620, kdy se naše země vrátily ke katolické totalitě.

Foto

S velkým zájmem jsem si tvůj článek přečetl, Jardo Navíc zcela sdílím tvůj názor, za kterých bych kdysi vyfasoval pětku z dějepisu

Foto

no jasně v dějepise jsme se to učili trošku jinak, husité něco extra lidového, což je nedotnutelná kvalifikace

JU

J27a70n 48U90r91b41á57n97e44k

29. 5. 2024 21:12

Autore, děkuji Vám za poutavou exkursi do našich dějin. A obohacující je určitě pročíst i celou diskusi...

Foto

to mám po matce, se furt štourala v knížkách...většinou zakázanejch.

  • Počet článků 555
  • Celková karma 38,19
  • Průměrná čtenost 3746x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik