Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J59o46s35e36f 79V71a94l52a

11. 3. 2014 17:44

oni to Ukrajinci a Rusove vzdycky dokazou na nekoho svest, kdyz nejhur, tak na imperialisty a na Zapad. Pokud vim, tak Ukrajina mela v roce 2004 volby a ty byly demokraticke. Mela definovane statni hranice, svobodne zvoleny parlament a prezidenta. Cili zcela samostatny, demokraticky a vseobecne uznany statni utvar, vcetne Vasi zname v Krymu ktera byla praqvoplatnou ukrajinskou obcankou, zadnou Ruskou. Problem nastal, kdyz se zapad Ukrajiny rozhodl jit proti Rusku. netvrdim, ze to bylo demokraticke a ciste a podezrivam Putinovy tajne sluzby, ze hodne pomahaly rozdmychavat ohen. Pak uz nasledoval scenar jak z obsazeni Sudet v r. 1939 a z obsazeni Gruzie v 2008.Je jenom otazka, kdy se bude podobna akce ( rozdani ruskych pasu a nasledna invaze kvuli ochrane ruskych obcanu ) opakovat v Pobalti, kde je stejny problem s rustinou. Pobalt je ale chraneno NATO

1 1
možnosti
JV

J56o48s23e16f 12V63a95l89a

11. 3. 2014 17:55

P.S. V mezivalecne CR taky nebyla nemcina jako druhy uredni jazyk zavedena vsude, ale jen tam, kde bylo alespon 20% Nemcu. Pri cemz byvaly prezident Janukovyc neumel udajne ukrajinsky ani pozdravit.....o zavedeni romstiny jako uredniho jazyka se ani v CR neuvazuje......tim ovsem nechci naznacit, ze zruseni rustiny jako uredniho jazyka bylo takticke, spise to byla nejvetsi chyba ukrajinske opozice

1 0
možnosti
JL

No mně ten ožralý Chruščov tak nějak zapadá docela dobře do obrazu východních Slovanů. A Posuzovat Rusko a Ukrajinu je tak snadné z českého a moravského teplíčka, ti opatrnější vědí, že Rusko i Ukrajina mají za sebou děsivou historii 20.století - krvavou revoluci, občanskou válku, sovětskou totalitu, gulagy, hladomor, miliony mrtvých. Opatrně s tím hodnocením. Ostatně co je na Číně lepšího než je Rusko? Nic. krutosti bezměrné během vlády Mao-c-tunga a dalších...A Amerika? Je rozlezlá ve svém mesiášství po celém světě a pak se diví, že vznikají "teroristé", Američani vznikli na povstání proti Jejímu Veličenstvu britskému, že?

1 0
možnosti
KD

Ale i USA má svou krvavou historii, jenže to se dnes jaksi nehodí.

0 0
možnosti
RB

No týbrďo, doufám, že se Zeman nechystá do Rumunska.

0 0
možnosti
JN

J78a27n 74N15o76v22á10k

11. 3. 2014 10:14

Že se chtějí trhnout od Ukrajiny jim nikdo neupírá ale o tom se má rozhodnout demokraticky. Ne že rusáci obsadí uzemí a naoko uspořádají referendum v oparu jejich propagandy. Jestli někdo schvaluje invazi do cizího státu za účelem anektování jeho území, tak se stydím, že je můj spoluobčan.

3 0
možnosti
MT

M70i75l31a14n 41T65ů18m89a

11. 3. 2014 8:39

Je mi smutno, že o ukrajinský, popř. i krymský lid (pokud to tak chcete) tady vůbec nejde. Je to boj velmocí o území a zdroje. A boj pořádně špinavý, z obou stran.To je ale náhodička, že zrovinka teď by měla Ukrajina u Krymu začít těžit plyn z nově objevených zásob...

Nedělejme ani z východu ani západu svatoušky...

3 0
možnosti
Foto

kdybych měl shrnout níže uvedené příspěvky...neumím situaci objektivně prozkoumat, nemám tolik informací, ale snažím se pohlédnout z obou stran, nakonec na Ukrajinu jezdím a pár osobních reakcí z těch míst mám. Problém je hlavně v tom, že země je etnicky "nejednotná". Zrušení jazykového zákona se dotklo zrovna tak Podkarpatské Rusi. Na jihu žijí Maďaři a severu Poláci a nějak tak uprostřed Rusínci. Bylo sice důležité, že se zákon vrátil do původní podoby, ale bohužel pro běh událostí ještě důležitější, že byl vůbec zrušen.

2 0
možnosti
Foto

O79t66a 94B68l38a12ž32e93k

10. 3. 2014 9:21

3.3.2017: "Turčynov, který jako předseda parlamentu dočasně plní i povinnosti hlavy státu, v pondělí ohlásil, že nepodepíše rozhodnutí sněmovny zrušit tuto normu. Jazykový zákon dosud umožňoval používat ruštinu jako druhou úřední řeč v téměř polovině země."

TEDY - ZRUŠENÍ JAZYKOVÉHO ZÁKONA ANI NESTAČILO VSTOUPIT V PLATNOST. JAZYKOVÝ ZÁKON TEDY PLATÍ A BUDE PLATIT, DOKUD NEBUDE ODHLASOVÁNA NOVÁ VERZE, KTERÁ JISTĚŽE PRÁVA RUSŮ DÁLE NEOMEZÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  LIDÉ ČTĚTE !!!!!

0 1
možnosti
JB

No pane jo, nikdo se jich neptal, to je fakt, ale to nic nemění na tom, že jeden vládce Ruska je silou nahnal na Krym, druhý je pak "přišel osvobodit" a zabrat Krym. V podstatě je to stejné, jako dělá Izrael, osídluje Palestinské osady lidmi a pak to zabere, protože tam jsou jeho lidi. A díky ukázce od Rusáků, že to jde, tak jim v tom nikdo nemůže bránit. To, že Putin porušil celou řadu smluv a dohod ho zjevně moc netrápí, protože ví, že válku nikdo nechce, takže proč by si měl dělat halvu s tím, že prostě nebude dodržovat smlouvy a bude krást na co šáhne, že? A Evropa ani USA nemají koule na to s tím něco dělat.

3 0
možnosti
MJ

Ukrajinská "současná" vláda porušila smlouvu 3 hodiny od jejího podpisu! Takový partner není partner a o porušení smlouvy druhou stranou nemá cenu diskutovat, jelikož zrušenou smlouvu už nelze porušit!

4 2
možnosti
Foto

O54t15a 11B47l28a81ž47e24k

9. 3. 2014 22:52

Pokud vím, jazykový zákon, umožňující na Krymu i v úředním styku používat ruštinu, tak ten byl dosti rychle znovu uveden v platnost - nová vláda si uvědomila... Ale to už se děly poutavější věci - viz můj příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

O57t82a 75B80l30a37ž49e36k

9. 3. 2014 22:19

Pokud se nepletu, ukrajinský jazykový zákon donedávna zajišťoval právo i úředně používat menšinový jazyk všude tam, kde je menšinou alespoň 10% obyvatel. Předpokládám tedy, že na Krymu, kde bylo a je 60% Rusů, donedávna nikdo nenutil ruské obyvatelstvo do žádného jiného jazyka - tedy ani do příbuzné ukrajinštiny. Pravda - nová kyjevská vláda tento zákon zrušila, ale po snad jednom-dvou týdnech sama pochopila, že to přepískla a pokud vím, tak zákon opět uvedla v platnost. Jenže to už si toho nikdo moc nevšímal - asi ani Putin - tou dobou už se děly poutavější věci - Krymem se už valily vojenské konvoje s "krymskou domobranou"... Zachraňovat právo na jazyk, snad i bránit holé životy... ? Při dosud jediném přímém střetu dvou velkých skupin demonstrantů na Krymu došlo k několika lehkým zraněním. To je tak za jednu nepříliš temperamentní hospodskou rvačku...

0 0
možnosti
MJ

O tom, že by zákon ukrajinci zrušili jen tak, se může jen spekulovat. Ukrajinci ho prostě zrušili až po vypuknutí separatistických snah Krymu.

0 0
možnosti
RM

je to opravdu objektivní? ano, pan Šíša má maximální snahu o lidský, realistický pohled. asi to tak nějak bude, ale těch, kdo se k tomu mají právo vyjádřit je víc. minimálně ukrajinci, tataři. v podstatě by mohl kdokoli napsat blog "napsala mi krymská ........" a bylo by to stejně "objektivní". navíc se zapomnělo na onen dopis 36 tisíc rusky mluvících z krymu putinovi. ti to evidentně vidí jinak. mimochodem, kam patří krym se mělo řešit po rozpadu sssr. tď by pro ty lidi tam bylo samozřejmě nejlepší, kdyby se nic nedělo a běžel tam normální život. bez vojáků takových, nebo makových.

2 1
možnosti
  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,64
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik