Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Q

QQ.

19. 7. 2012 9:15
Ceskoslovensko bylo rozdeleno prirozenim

:-)

1 1
možnosti
VS

Astaroth

19. 7. 2012 9:52
Re: Ceskoslovensko bylo rozdeleno prirozenim

Mnozne cislo, kolego

0 0
možnosti
JL

blueheart

16. 7. 2012 16:37
Rozdělení ČSFR

bylo prostě přirozeným rozdělováním teritoria mezi národní hierarchie politicko-mafiánské struktury obou národů. Na jedné straně Klaus a jeho pseudopravicová mafie a na druhé Mačiarovo teritorium. Asi jako když si za feudalismu dělila šlechta dobyté území. Klausovi lidi chtěli těžit (tunelovat) v česku, což jak vidíme dodnes celkem efektivně konají,  a Mečiarovi mafiáni s nacionalistickým nátěrem pravděpodobně na Slovensku (nejsem slovakolog). To je jeden pohled na věc, která ovšem měla složitější historické konotace.

0 0
možnosti
Z

znesvetiitel

16. 7. 2012 0:37
Jdete uz do haje stim vecnym My Cecho - Slovaci

nic mu muzikanti a vse se deje za nas a bez nas . Snad z vyjimkou te Mnichovske zrady  kdy se Francouzi a Soveti na CSR  at uz z jakychkoliv duvodu vybodli , meli Cechoslovaci na svem povalecnem usporadani v zakulisi velky vliv od -  Jalty az poto dnesni Slovenske osamostatneni , i kdyz se stim na verejnosti  moc neoperuje. To Slovenske osamostatneni vzniklo  100%  iniciativou Slovaku  zijicich v Cesko-Slovensku i v zahranici a zname  Slovenske celebrity jako P.Stastny a spol. to tez v zahranici propagovali ! Samozrejme nato meli Slovaci  pravo ale mohlo se to obejit bez zbytecne vybicovanych proti ceskych  nalad od nekterych Slovenskych nacionalistu, (ikdyz jinak to probehlo bez problemu). Byla zde toho plna TV  a jelikoz zde nikdo nechapal proc po tolika letech spolecneho souziti se Ceskoslovensko rozpada , tak to sem jezdili ruzni  lide z Cesko-Slovenska vysvetlovat. Slovaci chteli samostatnost a proto az na male vyjimky nebyl nikdo proti  a Cesi se tim tenkrat  cejtili "urazeni" .

1 1
možnosti
JK

Kaniokova

14. 7. 2012 9:52
Dám to nahoru, protože už je to dost níže - k názoru,

vina - Klaus a Mečiar.............. HLOUPOST !!!

Byla jsem v akcích proti rozdělení hodně aktivní, takže vím o mnohém hodně podrobností. Moc a moc jsem stála o udržení společného státu, mám tam spoustu příbuzných i kamarádů.

Klaus a Mečiar jsou v tom nevinně ! Pro udržení státu - politicky - udělal Klaus mnohem víc, než kdokoliv jiný. Založila se ODS i na Slovensku, Klaus i další jezdili po Slovensku vysvětlovat, v čem je jádro pudla a jak se to vše dá řešit i jak rozvíjet k lepšímu. NEPOMOHLO !!!!!!

Čarnogurský - tvrdohlavě - Slovenská hvězdička na vlajce EU ! Nepamatujete? I Mostaři = skupina lidí celé ČR - jsme proti rozpadu dělali maximum, dodnes se stýkáme. Přesto už dlouho jsem s rozdělením smířena a vím, že to bylo nevyhnutelné, bohužel... Strašlivě moc Slováků se cítilo ve společném státě jako ta méněcennější část, jakkoliv jsem si jistá, že většina Čechů nic takového, jakoby že jsou ti lepší, necítila. To vím naprosto přesně, za ty roky o tom vzniklo hodně anket, analýz, debat

1 1
možnosti
JK

Kaniokova

14. 7. 2012 10:02
Re: Dám to nahoru, protože už je to dost níže - k názoru,

Nejvíc mi k tomu názoru přispívá osobní vzpomínka - cesta k sestře na jaře 93 slovenským autobusem se slovenským řidičem. Z Ostravy směr Čadca a dál. Přesně na centimetr, na hranice, naprosto normální zízda, pohoda, autorádilo normální běžný pořad, k slyšení tak nejvýš po první řady. Přesně na hranicích - řidič přepl na nějakou slovenskou stanici a pustil hlasitost na plné pecky - od té chvíle to byly takové národňarské písničky i rozhovory, hodně emotivní, dávající na vědomí sebevědomí "nového" národa. Mám Slováky moc ráda, proto jsem se nad tím nepozastavila, chápala jsem. Ale bylo citelně jasné, co tím chtěl řidič říci a i Slováci v autobuse se podle toho začli chovat. Tak nějak "sebevědoměji", jako by nám, ostatním chtěli říct - teď jste tady jen na návštěvě, vítejte u NÁS. Vneslo to do autobusu zvláštní atmosféru... Ale nepřekvapilo mě to.. rozuměla jsem tomu.

Ale to nebylo vše, v malé vesnici, kde sestra bydlí, autobus nestavěl, takže jsem šla pak ze zastávky hodně dlouho pěšky.

1 1
možnosti
L

Lusms

13. 7. 2012 7:16
Plenění, dělení a velení

Po rozpadu východního bloku došlo na staré pořekadlo "Rozděl a panuj" nebo-li  "Když se dva perou třetí se směje". Kdo rozdělil a teď panuje může se smát.

0 0
možnosti
JP

lekaj

13. 7. 2012 8:09
Re: Plenění, dělení a velení

JJ to si taky myslim ze byl hlavni cil - staci sledovat Jugoslavie, Ceskoslovensko = rozdeleni tech zemi vyhovuje 2 velkym velmocem na zapade a na vychode..... presne podle stylu rozdel a panuj. Staci sledovat jak Slovensko slepe posloucha Nemecko v otazce EUR a je jasne ze tato metoda stale funguje.....

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

13. 7. 2012 5:04
"Ceskoslovensko"

bylo prakticky rozdeleno vpadem Madaru do Evropy v 9. stoleti. Tisic let pod nadvladou Madaru vytvorilo u Slovaku nezvratitelny pocit odlisnosti. To by jeste nemuselo branit vytvoreni spolecneho statu (Katalani ve Spanelsku, Sicilane v Italii atd.), kdyby vedouci politicke sily na Slovensku, chtive neomezene vlady, soustavne nebrojily proti ceskoslovenskemu statu. Takze nedavne rozdeleni, i kdyz ne pragmaticke (sila 15ti milionoveho statu vs. 5ti milionoveho, na priklad v madarske otazce), bylo nutnosti.   Kratce k historii a nekterym slovenskym stiznostem: Madari nepovolili Slovakum vyssi skoly, takze po rozdeleni Rakouska-Uherska nebyl dostatecny pocet administratinnich sil na Slovensku. Vypomoc z ceskych zemi byla nutna. Samozrejme, ze pri tom doslo i k chybam (horsi, spise nez vynikajici, ucitele a urednici byli vyslani na Slovensko. Kdyz pak novi slovensti absolventi prichazeli na pracovni trh, svet byl v krizi. Meli byt cesti urednici vyhozeni?

2 0
možnosti
JT

Jirka1938

13. 7. 2012 5:08
Re:

pokracovani: Tit pracovnici by po desetilete praci na Slovensku tezko shaneli praci v ceskych zemich. To zanechalo znacnou zatrpklost u mlade slovenske inteligence.   Pro nedostatek mista vynecham vyvoj fasismu na Slovensku a vytvoreni "svobodneho" slovenskeho statu a vyvoj po druhe svetove valce.

1 1
možnosti
LH

Lady Humussprey

13. 7. 2012 1:54
Ono i vytvoření takzvaného Česka je podivný bastl

Co já mám společného s nějakým Moravákem, nebo Pražanem? Možná je to tím, že díky technologii ve výrobě bižuterie a skla z mého města bylo vyhnáno Němců poměrně málo a dodnes s kým se bavím, tak je z nějaké části potomek původních německých obyvatel. Co takhle Sudety odpojit od Čechů, podobně, jako se to podařilo Slovákům?

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

13. 7. 2012 5:09
Re: Ono i vytvoření takzvaného Česka je podivný bastl

Prostudujte si trochu histori, nez uvedete nesmyslne vyroky.

2 0
možnosti
AK

Sladek

12. 7. 2012 23:55
Ceskoslovensko totiz nemelo nikdy existovat.

Asi nejlepsi scenar pro nase zeme by byl, kdyby jsme po r.1918 utvorili onu federaci s Rakouskem (Cechy, Morava, Slezsko, Rakousko), anebo i Uherskem.  Ceskoslovenskem Slovaci nabyli formalni existenci oddelenou  od Uher a my ztratili tisicilete postaveni v Evrope, ktere bylo zaplaceno krvi Cechu a Moravanu.  Ono jde rozbit velmi lehce, ale dat zpet uz nelze.  Hlave, ze si ted rikame "Cesko".;-D:-(Rv

3 0
možnosti
JT

Jirka1938

13. 7. 2012 5:11
Re: Ceskoslovensko totiz nemelo nikdy existovat.

Vite vy vubec, proc se rozpadlo Rakousko-Uhersko?

0 0
možnosti
JM

horymir

12. 7. 2012 23:38
V jednom state

Slovaci mohou zit v jednom state pouze s nekym kdo drzi v ruce karabac a vi jak jej pouzit. Cimz mam na mysli samozrejme Madary. A dejte tomu tak tricet - maximalne padesat let, E. Unie se rozpadne ve velice zlem a co se deje na vychode nebude nikoho moc zajimat. (Samozrejme, ze to zni jako plky, ale zapiste si to do denicku, nebudete litovat.)

0 0
možnosti
IB

patis123

13. 7. 2012 19:26
Re: V jednom state

a mlátiš svoje deti často, že :-/

0 0
možnosti

MarekSnobr

12. 7. 2012 22:31
je to dobře

Dle mého rozdělení prospělo. Odpůrci rozdělení se neustále ohání referendem. V referendu by musela být položena nějaká otázka. Jak by zněla? Např. "Přejete si zachování Československa?"? No jo, ale společný stát v podobě federace, konfederace nebo nějaký unitární stát s jediným mocenským centrem? O to běží, o to jaký by byl každodenní život ve společném státu, jestli by to nebylo jen prodlužování agónie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 552
  • Celková karma 38,87
  • Průměrná čtenost 3756x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik