Nevýhody carsharingu!

Než se natěšení vrhnete do sdílených aut a prodáte ty vlastní, je dobré znát i některé nevýhody. Porovnat pro i proti a pak si udělat ucelený názor. 

V předchozím blogu jsem vysvětloval, proč dává carsharing smysl. Protože ale prodávám svůj soukromý vůz a plánuji své potřeby řešit díky němu, zvážil jsem i nevýhody, které sice vnímám jako důležité, ale výhody je vyváží.

 

První bod je spíš psychologický a jsem přesvědčený, že se ho brzy zbavím. Jde o situaci, kdy využívám vůz v minutovém tarifu, takzvaně platím výhradně za čas, kdy v autě sedím. Přistihl jsem se, že jezdím o trochu rychleji, něž v soukromém voze a jsem přesvědčený, že to tak má vícero příležitostných uživatelů, možná je to i vidět v provozu, kdy se sdílenou auto žene přeci jen rychleji proti ostatním. Stejně tak to pozoruji v případě, kdy mám auto na delší dobu a platím za ujeté kilometry, již tolik neřeším rychlost, ale sleduji každý ujetý kilometr. Uvidím, jak budu tento vliv pociťovat za měsíc.  

Žiji ve Vršovicích a jsou momenty, kdy mám auto před domem, případně o ulici, nanejvýš o dvě vedle. Občas je ale poptávka po autech vysoká a bez nutnosti využit MHD je již z ruky. Což při potřebě mít auto na delší dobu nevnímám jako zásadní problém, ale pokud potřebuji autem vyrazit někam ráno a potřebuji ho právě pro to, že mi poskytne časovou úsporu a ono tam není, je již velký problém. Řešení? Připlatit si a auto mít zarezervované přes noc.

Abych už tak černý scénář zhoršil, do využití auta může hodit vidle váš telefon, který se vám vybije a bez něj nelze ve většině případů otevřít (někteří provozovatelé nabízí čipovou kartu), nezbytné je i připojení k internetu, a i když všechno na své straně máte v pořádku, může se zaseknout aplikace a v ten moment vás může zachránit už jen vytočení zákaznické podpory. Technologie takový způsob použití aut umožnila, stejně tak ho ale dokáže zcela paralyzovat.

Přesto, že jedna z výhod plynoucí z carsharingu je absence mytí a úklidu vlastního vozu, může se stát, že holt pojedu špinavým. Minimálně v Praze jsou flotily o stovkách aut a čas od času se nějaké nestihne umýt a je mimořádně znečištěné. Jedná-li se pouze o exteriér, přejdu to. V interiéru je to již horší, silně znečištěný volant/sedačky rázem zkazí ten zážitek. Samozřejmě se to lze řešit výpůjčkou opodál zaparkovaného auta, bohužel ne vždy ta možnost je. Všechno se dá nahlásit a docela rychle je problém vyřešen, stejně, není to příjemné.

Spolu s tím se musíte vypořádat s vědomím, že v autě před vámi seděl někdo cizí a sám pro sebe si říct, jestli vám to je nepříjemné.

 

 

Abyste z toho nebyli tak smutní, případně nejásali, jak je carsharing nesmyslný, podívejte se i na seznam výhod a až pak si udělejte obrázek.

 

Děkuji za přečtení a diskuzi

Autor: Ondřej Sirovátka | středa 1.3.2023 0:00 | karma článku: 4,03 | přečteno: 119x
  • Další články autora