Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PT

Orde Wingate

16. 12. 2010 9:20
Chudáci zaostalí Římané, Řekové, Peršané, Židé

Slečno Terezo, děkuji za článek, za zajímavý vhled jsem dal karmu, ale s výhradou! Hovoříte o užitečném vlivu tehdejšího islámu v afghánských horách, ale patrně téměř nic nevíte o řecké římsko-byzantské, perské a židovské kultuře a právu. Jinak byste nemohla vypustit z klávesnice takovou hloupost , že islám podmaněním Levanty, severní Afriky a Balkánu přinesl pokrok a nějaká lepší lidská práva.

0 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

16. 12. 2010 9:25
Re: Chudáci zaostalí Římané, Řekové, Peršané, Židé

Souhlas.R^

0 0
možnosti

Dr No

16. 12. 2010 9:18
Odvolávat se na tradice

je tradiční známka neschopnosti používat vlastní mozek a samostatně se rozhodovat. Kdyby se mezi lidmi nevyskytovali jedinci, kteří kašlou na tradice, tak dodnes (tradičně) žijeme v jeskyních - nebo spíš na stromech ......

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

16. 12. 2010 9:22
Re: Odvolávat se na tradice

nač tradice, třeba taková škola to je také tradice, naučte se číselnou řadu a odvoďte si matematiku sám, a budete originální ;-D

0 0
možnosti
RP

sgt

16. 12. 2010 9:11
:)

:-)karmaR^

0 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

16. 12. 2010 7:15
Každopádně zajímavé

Mohamed do života muslimské společnosti zavedl právní řád, jejž Vy - na danou dobu - označujete za pokrokový. Z popisu tehdejší reality jednotlivá ustanovení vyplývají jako ryze pragmatická a řekněme i pokroková. Leč - islám nebyl nastartovám v Afghánistánu - oblast Levanty a Předního východu byla helénizovaná - do značné míry křesťanská a židovská, stále ještě čerpající z tradic a vědění předchozích velkých kultur (jejichž zánik islám završil). Čili ucelený obraz o pokrokovosti či nepokrokovosti islámu v dané periodě by poskytl teprve exkurz do předislámského života v daných oblastech. Např. v oblastech práv žen: Nemýlím-li se, první Mohamedova žena byla bohatá obchodnice, zcela pravomocně nakládající se svým majetkem a životem.

0 0
možnosti
ML

Niktor

16. 12. 2010 8:43
Re: Každopádně zajímavé

Ano, islám nebyl nastartován v Afghánistánu, ale ani v Levantě nebo nějaké helénizované oblasti, nýbrž v arabském Hidžázu ;-)

Ty "předchozí velké kultury" pak do sebe islám do značné míry absorboval...

Chadídža zdědila velké bohatsví po svém otci - úspěšném obchodníkovi, takže její postavení ve společnosti bylo jistě výrzaně lepší, než u "běžné" ženy.

0 0
možnosti
MNK

me neprevychovate komanci

16. 12. 2010 6:56
Imigrant, který se snazi

hostitelskou zemi přeměnit k obrazu země, z níž přišel, není imigrant, ale kolonista. A proti kolonistům je naprosto legitimní bojovat naprosto všemi prostředky.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 12. 2010 7:01
Re: dobre popsane

R^ Dobrý odkaz.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 12. 2010 6:35
Máte pravdu, ovšem je tu také ALE

To ALE spočívá v tom, že si Mohamed dobře pojistil, že Korán nikdo nebude měnit. Slova Koránu jsou definitivní, kdo by je chtěl vykládat jinak, tomu hrozí nejtvrdší tresty. A Mohamed je samozřejmě poslední prorok, kdo přijde po něm a prohlásí se za proroka, je automaticky lhář a zaslouží ... jako obvykle. Podobně je to s opuštěním jediné pravé víry. :-/

-

Tohle je obrovské nebezpečí islámu - nemožnost jeho vývoje je zadrátovaná v Koránu a všem reformátorům hrozí smrt. Proto si myslím, že islám reformovat nejde a neměl by být vůbec povolený, protože ve své současné podobě je v konfliktu s našimi zákony - ať už se jedná o náboženské tresty, nebo o svobodu vyznání, nebo šíření náboženské nenávisti. Rv

0 0
možnosti
ML

Niktor

16. 12. 2010 8:49
Re: Máte pravdu, ovšem je tu také ALE

Mohamed si pojistil Korán, nikoli jeho výklad. Korán se nesmí měnit, tedy přepisovat, nikoli vykládat. Copak Bible snad byla při každé reformě církve přepsána, nebo co? :-)

0 0
možnosti
P

PPetr

16. 12. 2010 6:21
Karma

Tento pohled na islám mi zcela unikal - díky za článek. R^

0 0
možnosti
MNK

me neprevychovate komanci

16. 12. 2010 4:06
dobra matlanina

1.)V Evrope se casem necestuje,v Evrope je demokracie a plati zakon, Evropa se Turecku nebude prizpusobovat

2.)muslimské menšiny se nepropadají,nikdy nebyly vyse,negramotnost žen neroste,nikdy nebyla vyse,..dobytek do skoly nemusi, ani nesmi..Islam je nereformovatelny,koran je primo od boha, musi se na rozdil od bible, ktera je jen inspiraci, dodrzovat doslova

3.)Důvodem návratu k tradicím je predevsim kolonizace, k cemuz koran vznikl

4.)V 7. stol.n.l. přišel Muhammad s revoluční myšlenkou? Dobra hovadina! V Persii byl 600pr.l. nejaky Kyrus Velky, ktery sestavil zakonik,v nemz byly zeny muzum rovny, Persie byl pred prichodem islamu jedna z nejrozvinutejsich civilizaci

5.)muslim se nemuze nikdy integrovat, je vsemu nemuslimskemu nadrazeny, muslim je nam ubersmash, islam toleruje jenom islam,krestan a zid je otrok,zbytek je urcen k vyhlazeni..Poustni lupic, masovy vrah a pedofil Mohamed je vzor.Mohamed je norma a vedle takove normy byt radialem je prakticky nemozne.

0 0
možnosti
MNK

me neprevychovate komanci

16. 12. 2010 5:54
Re: dobra matlanina

opr: ubermensch - nadclovek, "vyssi rasa", mimochodem jedna z mnoha podobnosti islamu s fasismem a nacizmem, jez jsou proti islamu az velmi civilizovane ideologie..

0 0
možnosti
K

katkota

15. 12. 2010 23:35
tleskam a chvalim

Velmi hezky jste to pojala, chvalim. Preju vsechno dobre - tento zivotni styl moc lidi nepochopi, ale vy na tom ziskate - to vite urcite moc dobre i sama. Tri karmy, kdyby to slo :-)

0 0
možnosti