Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mamina2

9. 5. 2012 12:43
Každému se líbí něco jiného

takže se asi nikdy lidi nedohodnou, kde se žije líp. Ale pobavila jste mě tím, že na vesnici nejsou potřeba domovy důchodců nebo podobná zařízení. To že zrovna ve vaší vesnici nejsou ještě neznamená, že tam lidé z vesnic taky v případě potřeby nekončí. Možná i naopak, zrovna nedávno šla do Domova důchodců (samozřejmě do města) teta mé kolegyně. V městě by asi ještě samostatný život zvládla, nebyla na tom zase tak špatně. Ale být sama v baráku na vsi už pro ni bylo neúnosné. A to ještě žila na vsi, kde byl obchod a doktor, z menší vsi by do toho Domova musela ještě dřív.

1 0
možnosti
MV

marka40

9. 5. 2012 14:54
Re: Každému se líbí něco jiného

Tak, tak, každému se líbí něco jiného. Nejdůležitější je, aby si každý mohl zvolit tu variantu bydlení, která mu nejlépe vyhovuje.

0 0
možnosti
AS

viveka

9. 5. 2012 12:08
Zlatý tramvaje

Zlatý tramvaje proti obecnímu rozhlasu, rumplování zvonů, sekačkám a cirkulárkám. Jo, a Kůůůůže, vykupujeme kůůůže. :-)

1 0
možnosti
K

kočka

9. 5. 2012 13:23
Re: Zlatý tramvaje

R^;-D

0 0
možnosti
AS

viveka

9. 5. 2012 12:07
Hřebíček na hlavičku

"Sedí doma (městský člověk) a stejně neví, kam by zašel. A s kým asi tak. To na vesnici prostě zajdete do hospody na pivo..."

No jasně. Chlastačka v hospodě každý den a pak že se nic neděje. Více možností by akorát člověka mátlo. ;-D

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

9. 5. 2012 11:56
jojo Brno

ani město, ani vesnice, jak říkával kdysi Bolek.

0 0
možnosti

oldiess

9. 5. 2012 14:18
Re: jojo Brno

ale pořád Šalingrad, jak říkal taky;-D

0 0
možnosti
AM

ctvrta.sudicka

8. 5. 2012 22:31
*********

Jedno přísloví - kde se kdo zrodí, tam se i hodí:o) Já se narodila ve městě. Chvíli jsem žila na vesnici a nevylučuji, že se k tomu někdy opět neuchýlím. Někdy...až budu dostatečně duševně vyzrálá :) Setkala jsem se tam s tím, že mne ostatní chtěli "vecpat" do určité jejich formy. Alespoň tak jsem to cítila a to jsem tenkrát (těsńě po dvacítce) nebyla schopná rozdýchat:). Nebyla to tedy vesnice, spíš městys :) Lidi mi přišli pasivní kupříkladu v tom úhlu pohledu, že si kvůli nákupům a cestě za prací kupovali do rodiny druhé auto, ale nenapadlo je apelovat na místního dopravce, aby navýšil spoje do třech větších měst v okolí. Na druhou stranu jsme si tam velmi dobře dokázali sami vytvořit zábavu, i určité zázemí.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

8. 5. 2012 21:49
v podstatě se dá říct

že jaký si to uděláš, takový to máš. bez ohledu na to, zda člověk žije na vesnici či ve městě.

....

Nicméně záleží taky o jakou vesnici se jedná. Některé hospody teda nemaj ani tu hospodu.

Já žiju v Praze a neměnila bych. Nicméně moje rodina má i barák na vesnici. Teď už tam teda moc nejezdím protože mám ubohých 5 týdnů dovolené, které radši trávím zajímavějším způsobem. Nicméně dokud jsem studovala a měla dost času, byla jsem tam docela často. Hospoda tam teda je, ale maj tam akorát pivo a utopence a vždycky tam sedí jen pár starejch dědků. Kámošů jsem tam pár měla a stále mám + nějaký kámoše v okolních vesnicích, ale když jsme se chtěli jít bavit, vždycky jsme jeli do 20 km vzdáleného města.

1 0
možnosti
AM

ctvrta.sudicka

8. 5. 2012 22:34
Re: v podstatě se dá říct

Ubohých 5 týdnů dovolené?? to je dobré :o) Já jsem před měsícem nastoupila do nového zaměstnání. Je to mé páté zaměstnání v životě, ale první zaměstnavatel, který nabízí 5 týdnů dovolené:)))))

0 0
možnosti
F

furtkecal@seznam.cz

8. 5. 2012 21:16
dobrý večer sousedko

;-D jak jste třeba vypadali po poslední páteční pařbě ;-D;-DR^!!

0 0
možnosti
EK

Y.N

8. 5. 2012 20:58
Karma!!

Ve městě je fakt nuda, bydlela jsem tam za mlada a už nikdy více....Ano, ráno musím vstávat brzo, ale to i dříve, ono i v tom komunistickém JZD se zase tolik lidí neuživilo při mechanizaci jako za 1.republiky. Rozhodně nepracovalo v zemědělství tolik lidí....Dnes mi spousta známých z práce říká, že už se těší na pátek aby vypadli na chatu, že se ve městě nevyspí, ti co tu možnost nemají tak většinou tiše závidí. Proč jinak by si lidé brali i v dnešní době hypotéky a prchali z paneláků?

Nechovám kromě psa žádné další zvířectvo, nemám na to čas a i hospodářské zvíře péči potřebuje, není to akvarijní rybička....stačí péče o trávník, květinové záhony a zase obdělávám zahrádku, už se těším na vlastní kedlubny( ty z Kauflandu se nedají žrát) zasadila jsem pár nových stromků před léty a už se těším na vlastní švestičky. i dcera se už z města vrátila, byt prodala a o městě neuvažuje. Raději dojíždí. Tož tak, jo i do Prahy spousta lidí dojíždí...

2 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

8. 5. 2012 21:50
Re: Karma!!

ne každý kdo bydlí ve městě bydlí v paneláku

0 0
možnosti
JSD

Jen se divím

8. 5. 2012 20:31
Aktivní život na vesnici? Ale ne, je to jinak

Vycházím ze své zkušenosti ze středních Čech, ne z Moravy. Ale pár věcí bude podobných či stejných. Dřív život na vesnici fungoval takto, polovina lidí pracovala v družstvu, další část v různých službách - holičství, v obchodě,  hospodě, škole a školce, na poště atd. a pak nemalá část dojížděla za prací do nedalekého okresního města. Tehdy jezdila doprava docela pravidelně, řídila se pracovní dobou hlavních podniků.

Lidé byli aktivní zejména v tom směru, že po pracovní době, leckdy delší než 8 h denně, pracovali ještě doma. Svoje záhumenka a zvířectvo ještě doma, 2 prasata, nějaké kozy, slepice, někdy husy nebo kachny. Práce bylo dost a večer - muž šel do hospody, žena se dívala na televizi a něco vařila v kuchyni na druhý den.

Po odchodu do důchodu lidé dál drželi to domácí hospodářství, např. v produkci masa byli soběstační, leckdy i brambor a dalšího. Víc než kupovali spíš dávali ještě to výkupu - jablka, rybíz atd.

Lidi v městě žili jinak, po práci volno nebo jen menší zařízení

0 0
možnosti
JSD

Jen se divím

8. 5. 2012 20:37
Re: Aktivní život na vesnici? Ale ne, je to jinak

pár nutných věcí. Jinak každý dle svého, někdo taky tu hospodu, jiný nějaké koníčky, další šel do kina či divadla, různé sportovní možnosti.

Na venkově sice bylo taky kino a vesnické zábavy, to se chápalo ale spíš jako povyražení po práci. Mít nějakého koníčka nebo např. chodit na jazykový kurz, tak na to by se koukalo, že dotyčný se fláká, místo aby pracoval. Pokud jde o mezilidské vztahy, tak ve velkém městě je anonymita, sousedé poblíž se pozdraví a tím to končí. Nikdo Vám nekouká do talíře, ani nevejde během oběda do kuchyně bez pozvání. Vesnice trpí tím, že tam je malá komunita lidí, i dnes tzv. městysy mívají třeba 1500 lidí, ale spíš méně. Každý ví o každém vše, vztahy bych označil ponorkovou nemocí.

Dnes ale hlavně tu na vesnici není žádná práce. Holičky tak jedna, dvě, pár učitele, pár prodavačů, v družstvu stíhá totéž desetina lidí, pokud nepřišlo na buben. Dojíždění do města či hlavního města bývá často východiskem pro lidi, co tam bydlí.

To pak leckdy znamenalo ráno brzo

0 0
možnosti