Proč se dívám na 40 let starý seriál.

Když občas nedejbože dostanu nápad podívat se někdy po 20:00 na televizi, Tak na mě většinou vyskočí sestava typu:Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Náměstíčko, Rodinná Pouta, Velmi křehké Vztahy, Malý Pitaval z velkého města, Chirurgové, Plastické Chirurgie S.R.O atd....

Pokud jste příznivcem vyjmenovaných pořadů nebo jim podobných můžete se cítit následujícím článkem uražen. Proto prosím zvažte, zda chcete číst dále.

 

 

Pro tyto pořady nacházím jediný souhrnný pojem. Kdybych měl ten pojem nahradit slušným slovem, tak nejblíže by asi bylo slovo fekálie.
Tyto parodie na audiovizuální obsah mají jediný požadavek na diváka: pokud možno co největší míra emocionální labilnosti a ideálně IQ nepřesahující 60 bodů.
A musím se sám sebe zeptat:To jsme jako národ tak hloupí? To skutečně máme potřebu x hodin denně zírat do obrazovky na cosi, co absolutně postrádá jakýkoli rozumný děj, kde byste ani nepoznali, kdyby vám uprostřed pořadu někdo přepl na nějaký podobný? Když uvážím, že nejčtenějším periodikem v ČR je blesk, tak si musím říct:Asi ano.

Pokud chcete vidět dobrý seriál nebo film tak si ho chtě, nechtě musíte stáhnout z internetu nebo jít do (dobré) videopůjčovny. Proč se u nás vysílají seriály typu:Star Trek, Červený trpaslík, Jistě pane Ministře/Premiére, Simpsons, Futurama, South Park buď pozdě, nebo vůbec? (případně se opakují pořád dokola, protože se nevyplatí kupovat nové díly).

A právě 41 let starý Star Trek mi nedávno padl do oka.( o něm více zde )

Jde totiž o na svou dobu zcela revoluční seriál, něco úplně nového. Tento pořad, ačkoli je co do kulis a triků z dnešního hlediska na příšerné úrovni má v sobě dodnes cosi atraktivního, zajímavého a neotřelého.

Kromě dokonalých postav (kdo by zapomněl na doktora McCoye nebo Mr. Spocka) to jsou i svěží scénáře a dobře napsané dialogy. A i proto byly po letech natočeny další, též kvalitní série mimo jiné:New generation, Voyager či Deep Space 9 (já osobně mam z nich nejradši New generation)

Takže bych jenom rád aby jste se zamysleli. Skutečně máte zapotřebí hodinu denně zírat na otupující seriál zcela bez nápadu, co se táhne do nekonečna? Buď si sežeňte něco zajímavého, co má něco do sebe, nebo můžete vypnout televizi a jít se projít, přečíst si knihu, zahrát si nějakou dobrou hru nebo si poslechnout nějakou hudbu (do poručuju třeba Pink Floyd:Dark Side of the Moon)

Jenom se prosím nenechávejte oblbovat pořady, jejichž nejkvalitnější část je reklamní pauza.

S přáním všeho hezkého Ondřej Šindler

 EDIT:Když po sobě některé z těchto starších článku čtu, mám rozporuplné pocity. Ačkoli si stojím za většinou zde vyjádřených názorů, s odstupem času poněkud lituju přímého, až arogatního způsobu jakým jsou zde vyjádřeny. Přičítám to mladické zbrklosti světem nepochopeného intelektuála :-D.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šindler | středa 1.8.2007 22:42 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1945x