Babylónské zmatení standardů

Poslední dobou si začínám všímat toho, že kdykoli potřebuji něco udělat tak se setkám s nepřehlednou škálou v ideáním případě vzájemně nekompatibilních ,,standardů"

Hlavním problémem není množství formátů (člověk má aspoň na výběr a navíc se často vzájemně doplňují), největším problémem je právě to, že není možné některé z nich používat najednou.

Například nedávno jsem si za krásných  310 USD pořídil 80GB Microsoft Zune, ačkoli jde o výborný přehrávač, tak mě naštvala právě nutnost překonvertovat svou sbírku FLAC do WMA lossless. Přičemž WMP mi projistotu při této činnosti ze všech songů smazal tagy. Naštěstí jsem měl zalohovanou knihovnu z Media Monkey, takže jsem mohl tagy znova zapsat do souborů. Nicméně z fullsize coverů co sem měl taky v tazích (jaké je české množné čislo od slova tagy? )mi zůstaly pouze 128x128 náhledy. Takže jsem 19 hodin čistého času googlil covery a znova jsem jimi tagoval soubory. (vy se smějete ale ono 192,4GB hudby dá jednomu zabrat)

Přitom by stačilo kdyby Microsoft vložil do přehrávače podporu FLACu a dalších open-source kodeků (a eventuelně i nějakých licencovaných. Pro jednoho programátora v Redmondu by to byla otázka maximálně pěti hodin práce (a přiznejme si narovinu, že v wma nejde ani tak o kvalitu zvuku či o komprese, ale o možnost implentace prudící DRM) 

A toto je prosím jenom příklad.

Copak by výrobců elektroniky ubylo, kdyby implentovali podporu více formátů? Vidět je to krásně například u fotoaparátů, každý výrobce používá svůj vlastní RAW formát a tím účinně přidělává prací třetím stranám a uživateli samotnému. V tomto směru je mistrem Olympus, který u svých fotoaparátů podporuje POUZE naprosto mizerné xd paměťovky (pomalé, nízká kapacita, předražené) čímž mě spolehlivě odradily od koupě svých jinak dobrých přístrojů.

Nedávno jsem si koupil DVD přehrávač Ferguson D-880HX a byl jsem příjemně překvapen. Upscaling na 1080p, podpora externích titulků a všemožných videoformátů, usb port, upscaling audiosouborů atd.....

Kdyby každý výrobce nabízel z poloviny tak dobrou podporu všemožných formátů, tak bych byl za vodou. Takhle jsem nucen používat hromadu ruzných programů smísto jednoho, co by uměl všechno.

Začíná mě to štvát.......

EDIT:Když po sobě některé z těchto starších článku čtu, mám rozporuplné pocity. Ačkoli si stojím za většinou zde vyjádřených názorů, s odstupem času poněkud lituju přímého, až arogatního způsobu jakým jsou zde vyjádřeny. Přičítám to mladické zbrklosti světem nepochopeného intelektuála :-D.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šindler | sobota 12.7.2008 16:18 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1177x