Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Ceny nájmů i bytů jako takových už pět let padají jak šutr ze skály. Mimojiné i díky deregulaci. To jsou fakta.

Regulace byla neférová vůči těm, kteří neměli to štěstí, aby bydleli v regulovaném nájmu, ale i k majitelům domů. Uměle zvyšovala ceny tržního bydlení. Ty miliardy, které nájemníci v tržním zaplatili kvůli regulaci navíc, jim už nikdo nevrátí.

Vždycky, když čtu nebo slyším takovéto zkuhrání, otevírá se mi kudla v kapse.

1 2
možnosti
VH

Uveďte, prosím, počet volných bytů ve vámi uváděných velkých městech (samozřejmě včetně pramene).  Jsem móóóc zvědav!!!

   Byt za stovku? V Praze až za 125,- Kč/m2.  Ovšem jen, pokud máte byt s bývalým regulovaným nájemným. Jinak se pohybuje od 160 po 175 Kč (pokud není v lukrativní části Prahy).  Takže pořád máme my, kdysi "regulovaní" výhodu.

   Majitel domu (bytové jednotky) jistě časem zváží sám, bez vaší nápovědy, jaké nájemné a obsazenost bytů je pro něj nejvýhodnější.

   Sociální byty jsou hit.  Ovšem náklady na ně (a finanční zdroj) nějak jejich propagátoři zapomínají uvést.

0 0
možnosti
VJ

Pane autore, zkuste si někdy takový byt či dům zrekonstruovat a spravovat. Za rekonstrukci takového bytu v dezolátním stavu zaplatíte skoro milión a to ještě, když si to umíte ohlídat. Zrekonstruujte chodby, nový výtah za milion a půl, přípojky, stoupačky...a pak nastavte nájemné 100 Kč/m2. Zjistíte, že návratnost budete mít někde kolem 30ti let. To je fakt investice hodná génia, to to radši nechat spadnout a prodat jako pozemek. A to nepočítám, že po každém nájemníkovi to tak jednou za 10 let musíte zase dát do pořádku. A on nájemník dokáže zničit opravdu hodně, Češi totiž nemají moc úcty k práci někoho jiného.

Regulace nájemného byl protiústavní akt a jen protože žijeme v totalitním státě, tak to vůbec bylo možné. Navíc regulace nájemného deformovala trh a právě způsobovala to vylidňování, protože blokovala trh s byty a uměle navyšovala cenu pro ostatní.

Navíc o důchodce se má starat stát nebo obec a ne nějaká třetí soukromá osoba. Obce mají domů a bytů dost na to, aby se postaraly. Daně za nemovitost se zvedají, ale že by to bylo někde vidět? Rv

4 0
možnosti
MS

Proč by se o důchodce měl někdo starat? Pokud nejsou dementní, nebo z důvodu zdravotního stavu nesoběstační se můžou snad postarat sami.

0 1
možnosti
HP

Nikdo nemusí skučet nad výší nájmu. Mám na to - klidně bydlím ve středu metropole v 5+1. Když na to nemám, poohlédnu se po menším městě, a nemámli ani na to. domluvím se s někým na spolubydlení. Nikdo nemůže čekat, že jeho přemrštřěné nároky bude někdo sponzorovat.

3 1
možnosti
JS

Přesně tak! Také nechápu výkřik autora!

1 1
možnosti
DP

100 Kč za m2? Beru. Stometrový byt za deset tisíc na dobré adrese.

4 2
možnosti
JP

Ale kdybyste ho viděl, nebral byste - viz Vinohrady

2 0
možnosti
MS

Bydleli jsme ve státním. Protože naše radnice Kdu-ČSL neustále zvyšovala, našli jsme si domek ve vesnici u něhož dělala hypotéka stejnou cenu jako nájem. Můžu všem doporučit. Topení ovládáme sami, domovnici neplatíme, osvětlení ve společných prostorách také ne, radnice nám nemůže nastěhovat nepřispůsobivé, prostě bylada. A jestli někdo kňučí, že nemá z důchodu na placení 4+1 na p=lacení nájemného, ať si najde spolubydlící. Študáci to také tak dělají.

7 3
možnosti
JP

hmmm ... a neslo by nechat treba vysi najmu, obsazenost bytu a dalsi zalezitosti na hentom onem volnem trhu ? pokud se nejaky majitel z libnovolneho duvodu domniva, ze pro nej bude vyhodejsi nechat byt prazdny, nez jej pronajimat za nizsi cenu, proc mu v takovem pocinani branit ? je to jeho barak, jeho prachy, ktere do toho napchal, jeho zodpovednost, pokud mu nahodou jeho podnikatesky zamer nevyjde, takze vcelku logicky take jeho rozhodovaci pravomoc i tom, komu, za kolik, na jak dlouho a jestli vubec ten byt pronajme, pripadne nepronajme ...

6 1
možnosti
JT

Taky bych rekl. Pronajimal jsem, ale uz se mi do toho moc nechce, tak to necham prazdne. Obcas prijede navsteva, tak at ma ona i my nejake soukromi.

0 1
možnosti

Já vidím tolik levných bytů pro důchodce v Mostě,  Ústí, Lounech, ... . Důchodci s nízkým důchodem skutečně nemusí spát pod mostem.

Co se vlastníků bytů týče, je to jejich věc jestli budou vydělávat či ne.

3 1
možnosti
IH

I56r40e18n49a 23H46r90u69b26á

13. 6. 2013 10:47

Nezdá se mi, že by majitel raději nechal byt prázdný než by jej pronajal za nižší cenu.

6 0
možnosti
JP

Ale opravdu se to děje - vlastní zkušenost (bydlel jsem v nájemném bytě - z 8 partají jsou pronajaté jen 3 ostatní jsou už 6 let volné

1 0
možnosti
LV

Deregulace nájmů se dotkla cca 30 % obyvatel ČR. Jsou to ti, kteří za bolševika bydleli "ve státním". Ostatní bydleli ve svém nebo družstevním (tedy opět de facto ve svém).

Velká část těch, kterých se deregulace dotkla, to řešila odkupem bytu do OV.

Zbylí občané dál bydlí v nájemních bytech.

To, že se ve městech objevily prázdné byty, znamená, že nájmy dosáhly, akceptovatelné meze a jejich další růst je pro majitele nevýhodný.

3 0
možnosti
PG

P36a26v46e11l 30G18ö49t86z19e

13. 6. 2013 13:17

Bydlim v obecnim najemnim byte, nejsem socialni pripad, proaste jsem jej kdysi na poradnik ve dvaceti svych 23 letech dostal (je mi 36). Celou dobu se kazdy rok zvysovalo najemne o limit dany zakonem. Deregulace skoncily a od ty doby mesto na najem nesahlo, proste uz se nezvysuje. mam 3+1 cca 70m2, platim 3900 Kc vcetne zaloh na energie. A ted se ptam, je to snad moje chyba? mesto mi ten byt neproda, prej je prodavat nebude. Vyse najemneho urcuje mesto nikoliv ja. Ze byly nejake poradniky opet rozhodl stat nikoliv ja. jsem teda parazit, kdyz tam bydlim, i kdyz mam relativne slusny prijem?

1 0
možnosti