Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Statisticky to sice špatně je (jak píšete) - jenže úplně naopak. Protože to, zda je někdo chudý, se neodvíjí pouze od jeho momentálního příjmu. Např. dva důchodci s důchodem oněch necelých 10 000, co žijí ve vlastním domku se zahrádkou, kde si pěstují zeleninu či chovají slepice a králíky, mají pár let staré auto - tak ti rozhodně nežijí pod hranicí chudoby. A takových lidí je třeba na venkově většina. Navíc má velká většina důchodů nemalé úspory - které si našetřili právě na důchod, takže opět pod hranicí chudoby nežijí.

3 2
možnosti
PN

No a pak jsou ti, co vždycky žili ve velkém bytě ve městě, nemusejí dojíždět tak daleko k doktorovi, ale zase platí vysoký nájem. Ano, mohli by se přestěhovat do menšího, jak by jim poradila většina české populace, ale pokud už zapomínají a trpí nějakými nemocemi, je jim mnohem lépe v celoživotním bytě než kdekoli jinde, kde by se museli učit žít úplně nově. Takže ti se můžou pod hranici chudoby dostat velice snadno.

1 1
možnosti
JL

Stačí, abych zašel do Alberta v Praze Libni a vidím, co lidi kupujou - základní potraviny, šunty, nic luxusního, ti, co mají peníze, do Alberta nechodí. A to je Praha. Když je někdo dlouhodobě bez práce je na tom hůř než důchodce, ten má své jisté.

2 1
možnosti
JH

Zaslouženě, dělal celý život.

0 0
možnosti
Foto

J95i20ř77í 86K34i17n89d56l

30. 12. 2013 11:51

Jsem důchodce a neživořím a mám se dobře. Naše sídliště je plné důchodce a nikde nevidím živořící důchodce. Ze své praxe neznám případ, že by důchodce spáchal sebevraždu, protože by byl chudý. Pokud nějaký důchodce spáchal sebevraždu, tak z důvodu těžké nevyléčitelné chudoby. Dnes jsem byl Kauflandu. Nebylo, kde zaparkovat. Musel jsem zaparkovat v nedalekém sídlišti. Vozíky na nákup byly rozebrané. Lidé co vycházely z Kuflandu měly narvané košíky až po okraj. Kde jsou ti chudí?  V Elektru, které je naproti bylo tam narváno. Prodavači nestačili balit prodané zboží. Proč mají lidi nezřízenou touhu žvanit o chudobě a o bídě? Jsem přesvědčen, že je to žvanění pohlavně vzrušuje a určitě patři mezi skupinu lidí, která si žije dobře, a rozhodně by nespáchali sebevraždu.

14 1
možnosti
Foto

pohybujete se jen v okolí Kauflandu, proto bohužel nevíte, která bije

2 6
možnosti
RH

Já bych to nedramatizoval. Mám oba rodiče v důchodu, otec je pod průměrem, maminka krapet nad průměrem a problémy s penězi mají menší než většina rodin s dětmi. Navíc vychovali tři děti, které jim teď můžou péči vrátit. Podobné údaje jsou zkreslující. ona je totiž výše důchodu (stejně jako platu) relativní vzhledem ke způsobu bydlení a celkovému jmění.

11 0
možnosti
JH

To už jsem od Vás jednou četl - pod podobným článkem. Zase někdy něco jinýho bych prosil.

0 1
možnosti
Foto

statistický úřad záměrně falšuje data o inflaci, a režim na podkladě těchto "dat" povzbuzuje další růst cen řízenou devalvací. Je to darebáctví, divím se že ještě nedošlo ke generální stávce Rv

2 6
možnosti
Foto

jděte už s tou stávkou na hrnec, komiku z kolotoče

2 0
možnosti
Foto

Toto je hlas jednoho z tzv. (vyšší) střední třídy, která má statisticky minimálně průměrné, ale většinou silně "nadmediánové příjmy. Tuto třídu tvoří OSVČ, které se vyhýbají placení daní a pojistného, přeplacení zaměstnanci bank a pojišťoven, specialisté hightech firem, makléři, brokeři a marketéři a jim podobní, tedy většinou problematičtí tvůrci přidané hodnoty do HDP.

Ti všichni tvrdí, že máme (tedy oni) v Česku nejvyšší blahobyt v historii.  Nevidí desetitisíce bezdomovců, staříky, kteří ze zoufalství páchají sebevraždy, děti samoživitelek, pro které nemají matky peníze na školní obědy. A radí k návratu k systému sociální péče z minulých staletí, systému výměnkářskému!

Tito "úspěšní" jedinci si myslí, že budou mladí, úspěšní a bohatí natrvalo. Nepřipouštějí si, že i oni  se někdy mohou ocitnout v nezaviněné nouzi a potřebovat sociální pomoc.

Škodolibě bych jim to přál.

4 11
možnosti

To myslíte vážně? Nelyžoval jste nedávno mimo sjezdovku?

4 0
možnosti
DM

Tvrdite, ze skoro polovina naroda je pod hranici 9700 Kc? A to fakt myslite vazne, jo? ;-D A jen tak mimochodem, kde maji ti opravdu chudi rodinu, ktera se o ne ma primarne ve stari postarat? Nebo si opravdu myslite, ze kazdeho duchodce bude az do smrti zivit stat z dani ostatnich pracujicich, zejmena, kdyz je jiz dnes duchodcu tolik, ze to pracujici nemuzou utahnout? Nejak tomu vasemu vylevu asi nerozumim...

7 2
možnosti
DK

Jste z těch důchodců viditelně na větvi...ale jsou to jednak lidé žijící a často řivozící...Nicméně...co udělal stát za těch 25let, aby bylo na důchodce? Při technice, která začala po roku 1989 a veškerých statistikách to musel vědět...co nelze odhadnot, tak je ta část invalidních důchodců, protože ti jsou buď od narození nebo vlivem nemoci nebo úrazu (třeba na cestě). Takže skloňte laskavě hlavu a spíše napiště, jak byste to udělal Vy...třeba se od Vás politici mohou učit....

1 4
možnosti