Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

21. 5. 2012 19:11
V Rusku mají úplně stejný systém jako v ČR,

takže buď v obou zemích demokracie je, anebo v obou zemích demokracie není. A ona opravdu je, ale jenom pro někoho, pro vládnoucí vrstvu.

Komunisti nikdy a nikde demokracii neodstranili. V Sovětském svazu ji naopak v 80. letech zavedli a vyhráli volby. Bylo jim to něco platné? Jelcin jeden demokraticky zvolený parlament rozpustil a druhý rozstřílel. Pro Západ to byl ovšem hrdina demokrat.

0 0
možnosti
JR

Smoking Lilly

22. 5. 2012 6:07
Re: V Rusku mají úplně stejný systém jako v ČR,

Vtipne, kaktusaku;-D

0 0
možnosti
MS

Michal007

21. 5. 2012 14:08
Spíš než ještě víc svobody

by to chtělo víc odpovědnosti, se kterou jedině může svoboda rozumně fungovat. A kapři se zavedení mnohých nástrojů posilujících odpovědnost léta úspěšně brání (majetková přiznání politiků, imunita atd.). Přece si nevypustí rybník!

1 0
možnosti

jarinka

21. 5. 2012 13:35
Heleďte se,

nastudováno to máte dobře, v jazyce českém, na to, že jste Bělorus, jste taky dobrý, ale jinak nemáte nám, kteří jsme žili v době, kdy "jsme práci předstírali a jiní předstírali, že nás platÍ", příiš co říci. Protože vy jste byl ještě na houbách a to, o čem píšete, jsou tuctové řečičky, kterých je kolem nespočet. O moji svobodu se nestarejte, vždy jsem nějakou měla a mám i dnes, nikdo mě neutiskoval dříve ani nyní. Važte si svojí vlasti a příliš ji na západě nepomlouvejte, protože není pro zápaďáky legračnější cizinec z východu než ten, co pro pozlátko pomlouvá svoji otčinu.

2 0
možnosti
C

Cynyc_

21. 5. 2012 13:45
Re: Heleďte se,

Nevím, jaké znáte "zápaďáky", ale z obecného hlediska Vaše tvrzení považuji za blábol. Nacionalismus - zvláště v té podobě, jakou prezentujete Vy, tedy že národní příslušnost je důležitější než pravda a že svoboda je proti národu jen pozlátko - je na Západě dávno po smrti, zastávají ji pouze východní primitivové.

3 0
možnosti
PH

petrph

21. 5. 2012 13:14
když ještě svoboda a demokracie jsou 2 různé termíny

My můžeme mít svobodu (třeba projevu, pohybu, podnikání,..cokoliv), ale nemusíme mít demokracii, toto lze zařídit i za osvícené monarchie, ba dokonce i za komunismu (pokud ho definujeme pouze jako státní vlastnictví výrobních prostředků ).

A naopak můžeme mít demokracii, kde demokraticky zvolení zástupci odhlasují v zákonech omezení těch svobod....

takže, co chceme? Svobodu, demokracii, nebo nějaký ideál kde by bylo vždycky po našom?

0 0
možnosti
C

Cynyc_

21. 5. 2012 13:47
Re: když ještě svoboda a demokracie jsou 2 různé termíny

To je častý argument libertariánů, který je z pragmatického hlediska irelevantní, protože pod pojmem demokracie se dnes rozumí výhradně demokracie liberální a příklady demokracií neliberálních (Írán) jsou natolik vzácné, že nestojí za víc než poznámku pod čarou.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

21. 5. 2012 12:29
Tohle co máme není demokracie

Tou by byla, kdyby lidem zvolení, vládli v jeho zájmu. Ti gauneři, které tam máme už rozkradli co po socialismu zbylo a teď nás zadlužují, aby mohli krást dál. Svobodu máme, to ano. Tu má ale i bezdomovci a my se jim za chvíli, aspoň pokud jde o státní majetek, budeme rovnat.

0 0
možnosti
JR

Smoking Lilly

22. 5. 2012 6:13
Re: Tohle co máme není demokracie

Prodejte ten computer, pane Bicero!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Vzděláním historik, profesí novinář (RFE/RL). Pocházím z Běloruska, v Čechách jsem téměř 14 let. Publikoval jsem v českých médiích, občas komentuji politické a společenské události v Rusku a Bělorusku pro Český rozhlas. Doma se dávno cítím více v Praze než v Minsku. Jako historik se zabývám dějinami někdejšího Rakouska-Uherska. Jsem autorem první vydané v Rusku velké monografie o habsburské říši.

Seznam rubrik