Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tomáš Halík patří v současné době mezi nejuznávanější české osobnosti v normálním civilizovaném světě. Viz např. Templetonova cena, čestný doktorát na univerzitě v Oxfordu a nedávné nejvyšší německé státní vyznamenání. V roce 2012 udělil polský prezident Bronislaw Komorowski T. Halíkovi vysoké státní vyznamenání - Rytířský kříž řádu za zásluhy Polské republiky -

(https://www.cirkev.cz/archiv/120305-polsky-prezident-udelil-prof-halikovi-statni-vyznamenani)

1 3
možnosti
JP

Uznávaná osobnost, normální civilizovaný svět - co to je za svědectví poct u osob, které jsou jaksi nejvíc publikované a stavěné do medií? Současný mainstream je dnes tak vychýlený z normálu, hlásá tak revoluční a rozumu odporující morálku či ideologii, že nejen v našich zemích rozděluje společnost.

Genderová feministka a prezidentská kandidátka USA paní Clintonová pracuje v podobném angažmá jako náš Teolog T.Halík. Pro koho pracují média, když nepřináší nezávislé informace, ale jsou používané k boji proti prezidentům, vytlačování svobodných názorů na okraj společnosti?

0 0
možnosti
Foto

Koukám, že na SPŠ elektrotechnické měli hodně bídné učitele jazyka českého... Zbytek nekomentuju, nebudu se rozčilovat...

0 0
možnosti
JP

Vše je k něčemu dobré? V poznání o skutečnosti je blíže pravdě Jiří Fuchs:"Filosoficky narušený vztah k pravdě vyvolal u Halíka návyk na politicky korektní lhaní. Jeho nositelé si už ani neuvědomují, že lžou; jsou v tom „lhaní ve jménu něčeho vyššího“ zakletí." Pan T.Halík je jedním z nositelů našeho hlavního ideologického proudu. Všichni, kdo si myslí něco jiného jsou extremisti nebo -katolíci podle pana blogera Petra.

1 1
možnosti
JS

Takovou snůšku jsem už dlouho nečetlRv je mi smutno, že je něco takového ve veřejném prostoru:-( ale máme demokracii a tak to nějak přetrpím.

5 1
možnosti
RK

R54u83d71o25l41f 83K13o96n69c

20. 10. 2019 20:15

čo mi to len pripomína ....

Medecína trestuhodne mešká ! Priam freneticky sa šíri mor zvaný SKUPINOVÝ DEBILIZMUS (politický Downov syndróm) a ... stále nie sú lieky. Systém "blbej totality" bol už vystriedaný systémom "totálnej blbosti" ... a ... idiokracie. Proste ... politicky úúúúúplne korektná ... pochabosť ! Už NORMÁLNEMU človeku rozum stoji nad toľkou demagógiou. A v prvom rade tuposťou.

Kolaborovať, udávať, donášať, zrádzať. To sú dnes hodnoty politicky korektného hajzla. Toho čo vyznáva jedine správne a spoločensky uznávané svinstvá.

2 0
možnosti
AK

Jako odstrašující příklad toho, co s člověkem udělají nenaplněné ambice, pocit vlastní nadřazenosti a nenávist k vlastnímu národu a zemi je Halík fajn.

Aspoň nikdo nemusí pro příklady jinam.

Jsem sice ateista a tak se v náboženství moc nevyznám, ale řekl bych, že se Halík opakovaně provinil hříchem pýchy.

Jeho nehodná duše skončí v pekle, nenajde spočinutí ani odpuštění.

Mám ale ve chvílích, kdy je mi ho líto - i když jsem ateista - nutkání se za jeho nehodnou duši pomodlit.

8 1
možnosti
MK

Nikdo neví jestli skončí v pekle a je to příkrý soud. V tomhle bych se rád Halíka zastal. Co mě na Halíkovi nejvíce vadí je to jeho jášství. Ví, že se nemůže postavit bok po boku katolickým disidentům, protože nikdy neměl tu odvahu se postavit komunistickému režimu, takže si mnohé z nich bere jako garanty jako své morální nadřazenosti. Staví se proti Dukovi, kterého na druhé straně nazývá svým kolegou z protikomunistického působení, ale Duka o tom nic neví. Nicméně Halík zde zdůrazňuje svojí osobnost a podráží člověka, který se skutečně komunistům postavil, zatímco Halík byl "tajný katolík" a vedl "tajný odboj", a proto to dotáhl za komunistů tak daleko.

Ani kardinál Vlk, který je často a oprávněně kritizován pro svoje liberální názory neměl Halíka moc v lásce. Problém byl v tom, že Halík se nesnažil být součástí něčeho, ale vždy se vetřel a pak se tvářil, že byl tváří něčeho

7 0
možnosti
MB

Já osobně nejsem věřící ..ale občas si s pobavením představím to, jak by asi většina věřících (všech možných náboženství a intenzity praktikování víry) obstála před posledním soudem (kdyby nějaký byl) ..a kdo by asi obstál a kdo by se zatraceně divil..;-)

1 0
možnosti
MK

Martine, tohle je otázka, v které mají mnozí jasno i když nemají. Autor píše o Halíkovi, ale Halík nikdy nedosáhl teologické a intelektuální úrovně člověka na kterého se odvolává a to Jiřího Reinsberga. Zkuste si dát někdy práci a přečíst si všechny knihy od Halíka a vše co napsal a vzešlo od P.Jiřího Reinsberga a pochopíte jak je Halík plytký že všechna Halíková vzletná slova o Bohu jen ukazují, že v teologii tápe a vlastně o teologii neví nic.

A proč zrovna Jiří Reinsberger? V 68 Publisher vyšla kniha rozhovorů s ním. A zde se Jiří Reinsberger zamýšlí nad posledním soudem a říká, nevíme, ale možná budeme překvapeni, že sítem Boží milosti prošel třeba Hitler, protože my neznáme jeho poslední rozhovor s Bohem a naopak neprojdou ti, u kterých o tom díky jejich životu nepochybujeme. Protože za mnohými krásnými úmysly je jen snaha působit na okolí a vlastní prospěch. Pýcha nad vlastní dokonalostí a nadřazeností nad druhými.

....

Problém je v tom, že dnes mnozí nahlíží na Boha prismatem dnešní doby a nehodí se do jejich pohledu Bůh trestající ty, kteří z jejich pohledu jsou osobnosti zasluhující úctu a omilostňující ty, kteří z jejich pohledu zasluhují zatracení, protože jdou proti duchu doby.

Už to samo vyvrací jednu věc to, že Bůh je nad časem, je neměnný. Tihle lidé, ohánějící se dnešní dobou a tím, že jsme jinde než lidé před sto, dvěma sty, či tisící lety zapomínají na jednu věc. To co bylo hříchem v době Kristově, je hříchem i dnes. A relativizace a ohánění se "humanismem" jinou dobou, na tom nic nezmění. Protože doba se sice mění, ale nikoli Bůh.

2 0
možnosti
DV

Nejsem věřící, ale pokud by Peklo mělo mít na Zemi velvyslance, byl by jím právě Halík.

10 2
možnosti
BM

Byl jsem pokřtěn ale v kostele jsem nikdy nebyl. Během svého života (70) jsem poznal spoustu věřících a nepamatuji se že by bůh někomu pomohl. Bůh zkrátka pomáhá těm co si pomůžou sami. Do kostela bych vlezl pouze tehdy až by bylo prokazatelné že bůh páchá dobro. Zatím, pokud bych věřil že existuje, nemá rád slušné lidi. Jako příklad zde máme existenci pana Halíka. Toho sem poslal aby ty slušné lidi nasíral.

5 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
JH

Ten vámi tolik obdivovaný, oslavovaný Halík, by nebudil takový intenzivní odpor u většiny nekřesťanů, pokud by se nepouštěl do nekřesťanských témat, pokud by tak sebestředně, často i hystericky nepolitikařil!

12 1
možnosti
PH

Kněz, kterého by všichni věřící z farnosti nechtěli vyhnat z města, snad ani není kněz.

1 1
možnosti