Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kristova noho. "Chudých lidí přibývá" - kde jako? Ekonomika nikdy nebyla výš. Aha, autorovi to prostě příde. Takovou přehlídku závisti a keců o rovnosti by člověk netrefil snad ani na webu KSČM.

1 1
možnosti
Foto

Pokud jedna třetina respondentů odpovídá, že před třiceti léty bylo lépe, tak to asi zase tak slavné nebude s tou ekonomikou. Nůžky se rozevírají. A ten podíl se dlouhodobě nemění, takže to znamená, že paradoxně těch chudých přibývá. Je totiž rozdíl plavat v klidných a bouřlivých časech.

0 0
možnosti

I67v88o 26Ž18á89č27e23k

30. 11. 2019 21:01

Jistě, to základní pravidlo komunismu "každý podle svých schopností - každému podle jeho potřeb" bude vždycky lákavé pro ty, jejichž potřeby převažují nad jejich schopnostmi.

1 0
možnosti
Foto

Jenomže vždy potřeby vyplývají ze schopností. Schopnost dýchat určuje naší potřebu kyslíku.

0 0
možnosti

J19o42s81e57f 82P12o52t46r

30. 11. 2019 20:29

Karel Marx přinesl tři hlavní myšlenky :

První jeho vynález byl, hmota - která je věčná, nikdy nevznikla a nikdy nezanikne, má kromě jiného vlastnost samovývoj a to až k životu a dál k dokonalé lidské společnosti, v čele s předvojem vedoucí síly komunistických stran, jejichž povinností je evoluci urychlit, buď výchovou nebo fyzickou eliminací nepřizpůsobivých elementů. Tato myšlenka byly eliminována vědeckým objevem Velkého třesku, hmota má začátek a konec a řídí se 2. zákonem termodynamiky, který je v příkrém rozporu se vznikem života, natož s jeho vývojem.

Druhá jeho myšlenka je o neustálém pokroku, kdy budou zničeny všechny společnosti a civilizace, které dosud existovali, a na místo nich bude dokonalá pokroková civilizace . Po vítězství socialismu na 1/6 světa samotní obyvatelé tábora míru a socialismu tuto myšlenku odmítli a zůstalo po něm špína, nepořádek, opadané fasády, zaostalost, poloprázdné obchody, zadrátované hranice....

Třetí myšlenka byla právě o těch nejbídnějších z bídných, kterým Marx svoje vize věnoval. Ta myšlenka byla tak silná, že v průběhu těch 60 let budování socialismu bylo ve válkách, věznicích, gulagy, hladomory zavražděno na 100 milionů lidí, víc než dohromady ve všech historických válkách. A ti nejbídnějších z bídných zůstávali na stejné úrovni a na druhé straně vyrůstala nová šlechta - příslušníci komunistické strany ve svých stranických sekretariátech.

Jedinou cestou jak osvobodit nejbídnější z bídných je efektivní kapitalistická výroba, s přerozdělováním pomocí státu a odborových organizací, tak jak to probíhá v rozvinutém světě.

Marxismus-leninismus bylo skutečné náboženství, které třeba v ČR vyznává dodnes na 80% lidí.

0 0
možnosti
Foto

Hezký pokus, ale v Anti Duehringu Engels vychází z možností tepelné smrti vesmíru.

Dále Marx zvažuje možnost příchodu tzv. hrubého komunismu a má mít někde úvahu o možném návratu z komunismu zpět do kapitalismu. A jako výchozí podmínku klade důraz na likvidaci kapitalismu na celém světě. Pokud dojde k vítězství pouze v 1/6. a to zaostalejší, tak jde jenom o malér, který nesmírně posiluje roli státu v obhajobě před vnějšími hrozbami. A to víte, se kapitalisti na ten proletářský stát vrhnou jako včeličky na med. To jste nečetl ty nářky kapitalistů na ztrátou jedné šestiny světového trhu?

Vy máte vytvořenou nějakou představu marxismu-leninismu, která se okrajově kryje z jeho skutečnou strukturou. Pro počátek lze doporučit studium Tézí o Feuerbachovi.

0 0
možnosti

Pane Simiku. Vase teze o bohacich, kteri nevedi z rozpustilosti za co utracet, je treba namirit na ty levicaky umelce typu Hollywoodu a podobne. V CR je jich take nekolik, tak nevim proc je nejmenujete.

Ti, kteri svym bohatstvim vytvareji i prijem pro druhe, je nutno chranit. Jejich penize (99,9%) jsou penize investovany do bohatsvi zeme. Bez jejich investice by ta zeme byla tak chuda, jak nektera zeme v Africe. Lide, kteri neinvestuji do hospodarstvi sve zeme, nemohou zadat zadne prerozdelovani bohatstvi.To se tyka take CR.

2 0
možnosti

Kde máte toho "Simíka" ? Jinak Vaše názory jsou jeden extrém a druhý jsou ti z Hollywoodu.

0 0
možnosti
Foto

Karel Marx byl především komunista. Jeho cílem byl apokalyptický triumf revolučního komunismu. Marxovo studium ekonomie kapitalismu nebylo nic jiného než hledání mechanismu, ‚historického zákona‘, který by učinil takový triumf nevyhnutelným.

Možná nejpříhodnější komentář o fanatických obráncích Marxovy teorie poskytl vtipný a rozkošně ironický Alexander Gray, který se také dotknul aspektu Marxe jakožto náboženského proroka:

"Možná, že chyba, kterou učinil svět a všichni Marxovi kritici, spočívá právě v tom, že nepovažují Marxe za proroka – člověka nad veškerou logikou, mumlajícího kryptická a nepochopitelná slova, která si každý může interpretovat, jak se mu zamane.“

0 0
možnosti
Foto

Marx byl ovšem byl jediným prorokem, který jakékoliv proroctví odmítl. A byl to právě Engels, který tuto jeho schopnost naprosto zesměšnil, když napsal, že sice každý rok Marx špatně předvídal, že už už dojde k proletářské revoluci, ale dokázal perfektně rozebrat vždy, proč k tomu nedošlo.

0 0
možnosti

Většina lidí, i neekonomů, je názoru, že systém bez soukromého vlastnictví není dlouhodoběji životaschopný a efektivní. Tlak, a velký, však bude na změny v rozdělování - viz třeba úspěch Sanderse apod. v USA.

0 0
možnosti
Foto

Opravil bych vás, bez individuálního vlastnictví, ale to mělo být zachováno i pro komunismus.

0 0
možnosti

"Marxovy myšlenky nejsou špatné, špatná byla realizace."

Tato lež byla šířena již v době vlády komunistů a měla ospravedlnit komunistické zločiny spáchané v době Stalina. Jenže pokud si někdo počte, co Marx napsal, najde tam zcela zřetelné prvky nenávisti vůči vlastníkům výrobních prostředků a odpůrcům komunistické ideje. Z čehož plyne, že už myšlenky marxismu jsou špatné. Bohužel se však stále rodí lidé, kterým je taková nenávist vlastní a kteří tuto nenávist přenášejí dál.

3 0
možnosti
Foto

J68i42ř65í 27K48i56n21d30l

30. 11. 2019 18:36

Zajímavé je že Marx nenáviděl Slovany A Židy.

1 1
možnosti

J41i47r78i 40B91o83r

30. 11. 2019 14:04

Včera jsem četl na nějakém jiném blogu úžasné hodnocení dějin."Kapitalisté úmyslně udržovali na Západě vysokou životní úroveň proto,abychom my tady jim záviděli, a tím rozvraceli budování socialismu." Tož tak. :-)

6 0
možnosti

Mně se vaše zamyšlení líbiloR^.

1 0
možnosti
Foto

A že mne to nepřekvapilo. :-)

3 0
možnosti
Foto

Máte samozřejmě pravdu, avšak je zbytečné ji říkat hlupákům. Oni z propagandy vědí, že marxismus je špatný a o tom, co obsahuje, nic netuší.

0 4
možnosti
Foto

Víte, podivný človíčku na řetězu, jsem si jistý, že většina těch, kterým nadáváte do hlupáků, o marxismu ví výrazně víc než vy. Právě proto ho odsuzují a bojují proti němu. Vy a vám podobní, víte kulový, nejspíš jste si to ani na vlastní kůže neprožil a propagujete tady totalitu. Zajeďte si do nějakého totalitního státu, Rusko stačí, a zkuste tam žít jako tady a něco kritizovat. Svobodný byste dlouho nebyl. Takže, velmi hrdinsky, v zátiší demokracie (byť i částečné) a pro jistotu i u klávesnice, nadáváte lidem s jinými názory než vy. To je opravdu velmi chlapské... jenže to vy asi nebudete, co?

Mohl bych vám oprávněně na hlavu nasypat několik nadávek, ale to bych byl jako vy a navíc porušil zdejší pravidla,která nejspíš taky neznáte.

5 0
možnosti
  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Vystudoval jsem SPŠ elektrotechnickou, pracuji jako skladník. Zajímaji mne věci od historie až po kosmos. Z TV programů sleduji nejraději ČT2 a ZOOM.

Seznam rubrik