Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Včera jsem zahlédl jen část, neb tento styl diskusí připomínající hádku na pavlači nemám rád. Takové téma si zaslouží věcnou diskusi mezi několika málo zúčastněnými.

Všiml jsem si, že obě strany používají zjednodušení, zavádějící argumenty apod.

Třeba ze strany podporovatelů adopce zaznívá, že soužití stejnopohlavních párů je pouhý ekvivalent soužití heterosexuálů, výchova dětí pak logicky bude možná a rovnocenná ve všech případech.

Všechno vychází z toho, že homosexualita je rovnocennou alternativou heterosexuality. Politicky korektně ano, ale jinak to není pravda. Většina lidí je heterosexuálních, přičemž pouze tato "konfigurace" umožňuje plození dětí, lze tedy hovořit o evolučně dané normě. Pak existují anomálie, kdy jedinec je sexuálně orientován buď na osoby stejného pohlaví, nebo nevyhraněně na osoby stejného i opačného pohlaví, anebo dále na osoby s výrazným věkovým rozdílem (staré - gerontofilie, mladé - pedofilie). Existují ještě další sexuální anomálie, které zde není třeba rozebírat. Pokud se považujeme za vyspělou civilizaci, neměli bychom jen pro pouhou sexuální anomálii jedince jakkoli ponižovat a odsuzovat. Zároveň je však zbytečné určité anomálie nazývat normou (normální je, že v zimě sněží, anomálií je, když tomu tak není, přestože se to může stát), zatímco jiné anomálie transformovat v apriorní odsudek jejích nositelů (což naše prý tolerantní společnost činí ochotně například u pedofilů).

A když už konečně dokážeme říci, že homosexualita není normou, ale anomálií, kterou jsme ochotni tolerovat a její nositele odmítáme diskriminovat, pak musíme říci, že výchova dětí v homosexuálním páru je rovněž anomálií, která např. z hlediska psychologie dítě ochuzuje o mužský nebo ženský vzor, přičemž empiricky víme, že pro formování jedince je vzor rodičů klíčový, přičemž rodič stejného pohlaví je pro dítě vzorem, se kterým se ztotožňuje a přejímá vzorce jeho chování, zatímco rodič opačného pohlaví určuje přístup k tomuto pohlaví a volbu partnera.

5 1
možnosti
TD

V principu máte pravdu, ale popravdě řečeno, nevidím příliš důvod dohadovat se o tom, jestli je homosexualita norma a nebo anomálie - pro obojí jde najít platné argumenty (např. že homosexualita se celkem běžně vyskytuje i u jiných druhů a spekuluje se i o evolučním významu homosexuality). Jistě, je jich menšina. Jistě, "nemohou" se rozmnožovat (a přesto se stále rodí). A co? To bychom se potom také mohli bavit o tom, jestli jsou "normální" nebo "anomální" lidé asexuální, neplodní nebo se zrzavými vlasy. Nakonec nejspíš dojdeme k tomu, že tak úplně normální nebudou. A dál?

Srovnávat homosexualitu s pedofilií je demagogie, protože (realizovaná) pedofilie znamená téměř vždy násilí a nedobrovolnost jedné ze zúčastněných stran, což u homosexuality neplatí.

Pokud jde o výchovu, tak byste měl v zásadě opět pravdu, nebýt ovšem toho, že dnes vyrůstá snad polovina dětí v různě neúplných rodinách, ať už jde o samoživitele a nebo rozvedené páry. Pokud vím, tak žádná studie na téma prospívání dětí vychovaných homosexuálním párem zatím nepotvrdila hypotézu, že by tyto děti byly nějak psychicky či emocionálně poškozeny, více homosexuální, s větším výskytem sebevražd, více promiskuitní, méně vzdělané, hůře placené, méně spokojené apod.

3 0
možnosti
MB

Nemám na včera probíranou problematiku vyhraněný názor, protože nejsem ani odborník ve věci, ani rodič . Zarazil mě ale výběr hostů. Na straně zastánců adopce stali dva profesionálové ( dětský psycholog a sociolog ), oba zjevně dobře připraveni a paní, která své názory prezentovala také s jistou dávkou vhledu do problematiky. Na straně protivné stáli dva muži, politik a nevím , jaká byla odbornost toho druhého, oba s argumenty spíše emotivními než faktrickými a psychiatrička, jejíž schopnost vést odbornou diskusi byla téměř nulová a nechtěl bych být jejím pacientem. Celé to vypadalo tak, že ČT takovéto rozložení sil nadesignovala záměrně s cílem ovlivnit vyznění celé polemiky, stejně tak vypadal i výběr přísedících tazatelů.

2 0
možnosti
JV

Náhodou jsem na to přepnula - nechtěla jsem sledovat reklamy - a s úžasem jsem sledovala až do konce. Na jedné straně racionalita dětského psychologa, homosexuálního sociologa a lesbické matky, na druhé straně podivná psychiatrička, senzitivní politik a zapškle "konzervativní" otec devíti dětí a uprostřed toho všeho dryáčnická moderátorka. Fantastické! Argumentace "homofobů" na úrovni kladiva na čarodejnice kříženého se slohovou prací slabšího žáka speciální školy, proti tomu věcné argumenty, podávané s patřičným nadhledem druhou stranou diskutujících. Úžasné!

Pokud by bylo možné se spolehnout na profesionalitu úředníků, kteří vyhodnocují vhodnost žadatelů o adopci a jejich nezaujaté preferování zájmu dítěte, neměla by případná adopce být problémem ani pro stejnopohlavní páry. Za tím si stojím.

0 0
možnosti
PC

Já je tedy podporuju na 101% ! Ampobavila jsem se ...R^R^R^

0 0
možnosti
JT

Me to nijak vtipne neprijde. Vypadalo to totiz, ze ty homoadopce podporujete.

0 1
možnosti
  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1657x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.