OPEC+ snížil produkci ropy a proč to vlastně nic neznamená

OPEC+ snížil produkci o 2 miliony barelů denně. Analytici hned předvídali, že důsledkem bude zvýšení cen ropy a ropných produktů na pumpách. Pravdou ale je, že toto snížení bude mít jen zanedbatelný vliv. Zde je proč.

5. října mnohá média a analytici oznámili, že OPEC+ snižuje těžbu o 2 miliony barelů ropy denně. Realita je ale trochu jiná. Ve skutečnosti OPEC+ snižuje kvóty o dva miliony barelů. V dnešní situaci je to zcela zásadní rozdíl. Důvodem je to, že v rámci OPECu+ je spousta zemí, které již nyní produkují méně, než kolik jim dovolují kvóty. Mezi tyto země patří např. Venezuela, Libye, Rusko a Nigérie. Dojde-li ke snížení kvóty u těchto zemí, nevede to k jakékoli změně produkce, pokud je skutečná produkce pod těžením limitem i po snížení kvót. Vezmeme-li v potaz tuto skutečnost, lze očekávat, že snížení těžby bude spíše řekněme 800 tisíc až 1,2 milionu barelů ropy denně než 2 miliony.

Dalším fenoménem, který je třeba brát v potaz, je sezónnost poptávky po ropě zemí samotného OPECu+. Poptávka např. jen v samotné Saudské Arábii roste přes léto o 400 000 barelů ropy denně, a to z důvodu velké poptávky po elektrické energii využívané zejména klimatizacemi apod. Tato poptávka nyní mizí. Pokud bychom sečetli snížení sezonní poptávky ze všech zemí OPECu+, vcelku snadno se dostaneme k hodnotě, která je velmi podobná velikosti skutečného očekávaného poklesu produkce. Tedy vliv na skutečnou nabídku na trhu s ropou bude minimální a snížení kvót bylo provedeno spíše proto, aby ceny ropy nepokračovaly v dalším, bezprostředním poklesu.

V tomto kontextu lze jen těžko chápat rozhořčení americké administrativy a dalších politiků nad tímto relativně irelevantním rozhodnutím. Pokud by stejně citlivě na situaci na trhu s ropou reagovali Kanaďané, musela by již Kanada vyhlásit USA válku. USA každý týden dodávají na trh s ropou miliony barelů ze svých strategických rezerv (SPR) v zoufalé snaze Bidenovy administrativy srazit ceny na pumpách před listopadovými volbami. Protože uvolněná ropa z SPR je převážně těžká ropa, která se také těží v Kanadě, obchoduje se nyní Kanadská ropa WCS s extrémní slevou proti benchmarku, jako je ropa Brent.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šilhart | neděle 16.10.2022 20:22 | karma článku: 6,87 | přečteno: 188x
  • Další články autora