Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní svátky pro ignoranty

Máme úctu k vlastní historii nebo jsme jen národ ignorantů? Stačí jet 1. května nebo 8. května okolo jakéhokoliv hypermarketu, a každému to musí být jasné.

1. květen je již přes stodvacet let symbolem boje proti vykořisťování, kromě svátku práce se slaví také jako svátek lásky. 8. květen je pak dnem osvobození, které nás před 65 lety osvobodilo z nacistického područí a ukončilo II. světovou válku. Ať je to jak chce, náš národní stát si tyto dva datumy vybral jako státní svátky, podobně jako 28. září, nebo 28. říjen, kdy vznikl původní československý stát. Všechny zmíněné svátky jsou pro naši historii poměrně významné a bez nich bychom nebyli tam, kde jsme. Navíc i do dnešní doby se line jejich význam, který je pro naši téměř ateistickou společnost větší než význam svátků původně náboženských, jakými jsou Vánoce a Velikonoce. V tyto významné dny, které se staly státními svátky, bychom se měli zamyslet nad jejich významem a historií, protože „lid, který nezná svou historii, původ a kulturu, je jako strom bez kořenů“ (Marcus Garvey).

 

Jako strom bez kořenů je naše společnost, která nehledá sama sebe, ale hledá jen prázdný konzum a plné nákupní vozíky. Nákupní letáky hypermarketů již dopředu avizovaly, že „otevřeno i 1. a 8. května“. Podotýkám, že tyto převážně německé řetězce, by si toto v Německu nikdy nemohli dovolit, ale u nás slaví úspěch. Proč byly 1. a 8. května parkoviště u hypermarketů plná, zatímco na památných místech hrstka lidí?

 

Obchodní řetězce ignorují kdeco, ale ignorace našich státních svátků, kterou by si ve své domovině absolutně nedovolili, je pobuřující. Znamená to, že k naší historii nemají žádnou úctu a jde jim jen o naše peněženky. Pobuřující je však také neúcta našich občanů k těmto datumům. Neskrývám, že bych byl rád, kdyby se u nás zavedl zákaz nedělního prodeje, jako to platí v Německu či Rakousku, ale i v dalších alpských zemích. Já prostě v neděli nakupovat nechodím, neděle je den odpočinku a člověk může dělat tisíce lepších aktivit než chodit v neděli nakupovat. Mnozí mohou namítat, že neděle pro odpočinek vychází z náboženské symboliky a že v naší ateistické společnosti nemá co dělat a hlavně prý nikdo nemá právo omezovat svobodu nakupování toho druhého. Dobře, je to také názor, ikdyž jsem přesvědčen, že bylo-li by o nedělích zavříno, nikdo by hlady neumřel. Pro spoustu lidí je však nakupování vrchol kulturního zážitku, a pokud by nešli v neděli nakupovat, možná by se unudili doma před televizí. Zatímco průměrný Němec či Rakušan vezme v neděli pohorky, hole a batoh a vydá se na horskou tůru nebo alespoň zdravotní procházku, u nás to tak stále ještě není, ikdyž vzrůstající počet cyklo a inline stezek, přístupnost hradů a zámků a kvalitní turistické značení přeje tomu, abychom naše životy trávili jinak než před obrazovkami televizí.

 

Jenže my jsme naši kulturu již dávno spláchli, stydíme se za ni nebo ji ignorujeme. Národní písně nám přijdou trapné, kroje patří do muzea a vrcholem našeho životního stylu je pro mnohé z nás jen diskuse o tom, které obchodní centrum je lepší a kolik multikin a obchodů s módou v něm je.

 

Obchodní řetězce to ví, a proto nám nabízejí přesně to, co chceme. Národu ignorantů nabídnou nakupování i o státních svátcích – a budou v tom nadále pokračovat, protože parkoviště před jejich obchody prázdnotou rozhodně nezela. Řetězce zcela nepokrytě ignorují naše státní svátky, ale zcela nepokrytě je ignorují také ti, kteří svátky tráví v obchodních centrech. Pokud zde nemáme zákon pro to, aby alespoň o státních svátcích bylo zavřeno a alespoň symbolicky se tak vyjádřila úcta k těmto svátkům, jediná možnost je nakupování o státních svátcích zcela bojkotovat. Protože tam, kde nebude poptávka, nebude ani nabídka. Nebudeme-li o svátcích chodit nakupovat, nebudou oni mít komu prodávat. Co myslíte, nestálo by za to si místo odpoledne v hypermarketu raději v klidu sednout na zahradu a přečíst si o tom, jakou historii tyto státní svátky za sebou mají?

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 10.5.2010 19:39 | karma článku: 14,84 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik