Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč ženy neválčí

Kolegyně bloggerka Petra Pavlíčková ve svém dnešním blogu http://petrapavlickova.blog.idnes.cz/c/138570/vojna-nebyla-kojna.html oslavuje vojenskou povinnost jako úžasnou událost, kdy každý kluk si na vojně vytvořil nerozlučné přátelství s jinými správnými kluky, naučil se o sebe postarat, stlát postel, uvařit si a vyprat si.

A já chtěl zrovna psát blog o tom, že nebýt mužů, v podstatě by nebyly války. Že ženy neválčí a kdyby ve vládách byly ženy, nikdy by se snad ani neválčilo. O tom, že ženy umí válčit mezi sebou, ale nikdy by nevyhlásily jiným státům válku, nelétaly s bombardovacími letouny, nepokládaly miny, neuřezávaly těla mačetami a nepropichovaly jiné bodáky.

 

Měl jsem za to, že právě učení válčit je zrůdné, právě učení zabíjet, střílet a bojovat je to, co lidstvo hloupě dělá po tisíce let, místo aby se věnovalo vynalézání novinek, technických inovací, technologického pokroku...

 

Názor Petry Pavlíčkové mi toto vnímání značně narušil. Některé ženy jsou opravdu rády, že jejich muž vyráží do války, že se vrátí jako hrdina, a když se nevrátí jako hrdina, aspoň mohou hrát trpnou roli smutné vdovy. Kolik ale takových žen je?

 

Je smůlou lidstva, že o tisíciletém vývoji nerozhodovaly ženy, ale muži. Jen díky mužům vznikla naprostá většina válek, bitev, nesmyslného zabíjení, genocid. Neznám ani žádnou ženskou tyranku, žádnou ženskou diktátorku nebo nebezpečnou ideoložku, jako byli ideologové nacismu, komunismu a dalších extrémních ideologií. Nevím o tom, že by ženy někdy v historii rabovaly obchody, zabíjely protivníky při bitvách, znásilňovaly muže, někoho masově pozabíjely a pohřbily ho v masových hrobech atd. atd.

 

Bylo by načase, aby ženy přestaly sedět někde bokem a hrdě se přihlásily o svá práva – ostatně je jich tady polovina, tak proč v parlamentu, na vysokých postech úřadů, na manažerských pozicích apod. nesedí polovina žen? Žen, na jejichž názor budou muži muset přihlédnout a díky jejichž názorům ty války, zabíjení, genocidy a útlak nevzniknou. Jenže o to by se ženy musely samy přihlásit, to žádné kvóty nezaručí. A sebevědomých žen, které chtějí do něčeho mluvit, je stále málo, málo v rozvinutých zemích a ještě mnohem méně v zemích rozvíjejících se, v nichž zuří novodobé konflikty a války.

 

Já jsem svého času musel jít na 18 měsíců na civilní službu, což jsem sice bral jako jakousi službu vlasti, nebýt extrémních podmínek, kdy plat ve výši cca 800Kč nepokrýval ani náklady na nájem, jídlo a další potřebné věci. Stát v případě civilní služby jen pod danou záminkou zneužíval levnou práci neplacených nebo mizerně placených mladých mužů, kteří byli ještě civilní službou o polovinu delší než vojenská služba diskriminováni oproti těm, kdo se rozhodli jít na vojnu. Civilní služba alespoň k něčemu je, ale vojenská služba je v dnešní světové situaci už jen šaškárna. Naučit se základy sebeobrany a boje pro případ napadení se dá za měsíc, naučit se pomáhat při povodních apod. by měl umět každý dospělý člověk a - blogerka Pavlíčková bude jistě překvapena - ale naučit se vařit, prát a stlát postel umí každý muž, který není totální jelito. Ty ženy, které si ta jelita vybrala (ale když on měl tak svůdné oči!), si je mohou převychovat, stejně jako to dělají ženy s muži u jiných činností a vlastností (a někdy to dost umí :-) ...). To, že dnešní mladí muži nemají respekt před autoritou a nemají vychování, není absencí dvouleté vojenské služby, ale krizí hodnot v dnešní celé společnosti. Už i děti na školách říkají učitelům „vole“ a posílají je kamsi, a přeci je nebudeme posílat na převýchovu na vojnu. Vojenská služba byla vždy jen obrovským mrháním peněz a prostředků, zadlužila spoustu režimů a mnoha společnostem odčerpávala a stále odčerpává miliardové prostředky, které by našly využití jinde, kdyby si kluci nechtěli hrát na drsňáky. Nic proti obraně vlasti, ale 99% vojenství je o něčem jiném a smůlou lidstva je, že svým potenciálem vždy zbytečně mrhalo ve válkách a konfliktech, místo vývoje vpřed. A ženy na tom mají bohužel svůj podíl viny, že to mužům vždy tolerovaly.

 

Jsem rád, že jsem názor kolegyně bloggerky četl, protože přesně ukazuje to, proč ženy nikdy nevládly. Stejně jako ona, která na vojně nebyla, ale bude její „účinek“ vychvalovat, jsou hromady žen, které prostě nechají muže se „vyblbnout“, zastřílet si, jet někam do války a tam za něco bojovat, vrátit se buď s metálem, nebo v dřevené krabici, nebo se zraněními, která si člověk ponese již do konce života.

 

Nebojte se, dámy, nesedět jen v koutě a mluvit do mužského vládnutí. Mužské vládnutí je opravdu omyl a je načase s tím po celém světě skoncovat – to tvrdím sám jako muž, který ale vidí, že ženy v historii nikdy neválčily, nevyvolávaly války, bitvy, genocidy a jiné nesmyslné zabíjení. Dodejte „chlapům“ trošku rozumu, ať si po tísiciletích hraní na vojáky uvědomí, že nebýt zabíjení, mohlo být lidstvo už dávno někde jinde... A to vaření a stlaní postele je s klidem naučíte doma :-)

 

 

Autor: Rostislav Siksta | neděle 16.5.2010 17:20 | karma článku: 14,51 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik