Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo lže, ministr Kalousek nebo já?

Když jsem se o víkendu vracel z Německa, přejetí české hranice se pozná snadno: čeští řidiči hned nedodržují pravidla, lepí se na kufr auta, problikávají, domy jsou hned omšelejší, obsluha na čerpací stanici nezdraví (na rozdíl od těch bavorských), úsměv nikde, nálada hned o poznání pesimističtější. Němečtí sousedé mohou být rozhodně více optimističtí, protože jim to jejich životní standard dovoluje. Když jsem se bavil s našimi německými obchodními partnery, nemohli uvěřit, že u nás jsou často mzdy na maloměstech mezi 400 a 500 eur, stejně tak jako nemohli uvěřit tomu, že naše vláda chystá zvýšení DPH u potravin na 20%, což není prakticky nikde v Evropě (bohaté Německo má 7% DPH, Británie má dokonce nulovou sazbu na potraviny, kromě 5% sazby na ne-základní potraviny jako je alkohol či čokoláda, sousední Rakousko má sazbu 10%, stejně jako naši slovenští sousedé).

Domnívám se, že tento krok vlády nám Čechům (a Moravanům, samozřejmě) rozhodně žádný optimismus nepřidá, naopak: zůstaneme ještě více sockovatější než jsme. Omlouvám se za použití tohoto slova, ale ve srovnání s německým životním standardem tady opravdu žijeme poněkud sockovatě, a vláda dělá vše proto, aby nás v té chudobě a pesimismu udržela i nadále a ještě ten pesimismus prohloubila. Na to, že TOP09 i Věci veřejné před volbami slibovaly nezvyšovat daně, již obě partaje zřejmě zapomněly.

 

V rozhovoru na aktualne.cz (odkaz) ministr financí Kalousek uvádí, že „zejména potraviny jsou zboží s vysokou cenovou elasticitou, takže propočty, co všechno zdraží o 10 procent, jsou úsměvné. Nikde se takovéto administrativní opatření nepromítlo plně do cen. Trh je schopen to tlumit. Naše studie mluví zhruba o tříprocentním cenovém skoku.“

 

Nemohu věřit vlastním očím. Opravdu si to pan Kalousek myslí, nebo nám jen věší bulíky na nos? Jelikož se 15 let pohybuji v oblasti prodeje a posledních 10 let mám svoji vlastní firmu s rychloobrátkovým zbožím, dovoluji si tvrdit opak. Tvrdím, že zvýšení bude opravdu oněch 10 procent, a pokud u některých položek bude menší, tak jen přičiněním toho, že výrobci budou suroviny šidit, dávat méně kvalitní ingredience a nahrazovat kvalitní suroviny levnějšími, takže úroveň kvality potravin v našich obchodech půjde prudce dolů. Vzhledem k tomu, že vláda hodlá udělat sedm výjimek (ó, děkujeme za ty dary!) a hodlá nechat 10% sazbu na chléb, brambory a zeleninu, vypadá to, že z nás bude ještě větší sockov než už tu máme: budeme papkat chleba s chlebem, brambory se zeleninou nebo chleba se zeleninou, zatímco lidé v sousedních zemích si budou kupovat jednoduše prostě to, na co budou mít chuť.

 

Některé potraviny jsou v našich obchodech drahé už nyní, kdy světové ceny surovin šly rapidně nahoru. Vzrostla cena pšenice, kakaa, cukru a mnoha dalších položek. Pokud by vláda chtěla zachovat náš životní standard aspoň tak, jak žijeme dnes, nebude DPH zvyšovat, protože potřebných cca 25 miliard na důchody se pohodlně dá nalézt jinými cestami a z úspor na předražených či zcela zkorumpovaných armádních zakázkách, na zakázkách všech úřadů, ale i například zvýšením korporátních daní. Je tragické, že vláda chce 25 miliard korun získat tím, že zvýší ceny potravin na zcela neadekvátní mez, kterou kromě bohatého Dánska jiný stát v Evropě nemá, zatímco korporace jako Telefonica O2, ČSOB, KB, Č.Spořitelna, Škoda auto a jiné bohaté společnosti hlavně z bankovní a telekomunikační sféry odvádějí do ciziny zisky v desítkách miliard. Je zajímavé, že tyto zisky mají právě společnosti, které nám v Česku účtují mnohem vyšší sazby, než jsou v zahraničí běžné - právě bankovní poplatky a ceny za telekomunikační služby jsou u nás mezi nejvyššími v Evropě.

 

Maloobchod s potravinami je na rozdíl od bank či telekomunikací oblast, která živoří a jejíž zisky zpravidla nepřekračují 1%. Na maloobchodním poli zuří tvrdá a téměř krvavá bitva mezi obchodními řetězci, dodavateli, drobnými obchody a požadavky zákazníků a kdo měl možnost tuto oblast poznat, znovu se do ní obvykle nevrhá. U potravin jsou marže malé, náklady velké, včetně nutnosti odpisovat potraviny, které se do expirace neprodaly či jejichž kvalita se zhoršila a prodává se se slevou. Ceny u potravin jsou extrémně našponované, na rozdíl od třeba textilu. Když si budete chtít koupit pěkné tričko, jestli bude stát 330 nebo 350 korun, to u trička nehraje roli. Ale budete-li si chtít koupit například těstoviny či jogurt, zvýšení o 2 koruny je zde markantní. Navíc ceny nejkvalitnějších potravin jako jsou biopotraviny či kvalitní lokální potraviny jsou velmi vysoké a jejich další zvýšení povede naopak ke snížení jejich obratovosti. Stát tak paradoxně na DPH u dražších potravin vydělá méně, protože pokud například rakytníková šťáva (výborná na imunitu a v období chřipek) bude místo 99 Kč stát 109 Kč, koupí si jí méně lidí, takže celkový odvod DPH bude nižší, nebo stejný, ale rozhodně ne vyšší.

 

Poptávka po potravinách se celkově sníží a hlavně dražší položky, z nichž jsou odvody DPH nejvyšší, se budou prodávat méně, protože v situaci, kdy obchodníci zpravidla nevydělávají více než 1%, není možné, aby do svých zisků zakomponovali zvýšení DPH o 10%.

 

Paradoxně, obchodníci, aby pouhé 1% vydělali, mají s tím extrémně mnoho práce, nákladů a starostí, na rozdíl třeba od advokátů, kteří si při vysokých ziscích odepíší náklady pohodlně paušálem, nebo právě od státu, který vydělá extrémně vysokých 20% na DPH jen tím, že to tak prostě nařídí. Je to obrovský nepoměr a rozhodně zvýšení DPH nepřispěje ani k vyššímu inkasu DPH, ani ke zvýšení naší životní úrovně, natož ke zvýšení kvality potravin prodávaných zde v Česku. Po zvýšení DPH navíc bude řada občanů nejen z pohraničí nakupovat stejně kvalitní nebo ještě kvalitnější, ale levnější potraviny v Německu, Rakousku či Polsku, takže myslet si, že zvýšení sazby DPH znamená automaticky vyšší inkaso DPH, je spíše idealismus.

 

Tento idealismus je o to více tristní, že vychází z hlavy jednoho z ministrů naší vlády. Pokud si pan ministr Kalousek opravdu myslí, že maloobchod s potravinami, který nevydělává více než 1% a v cenovém boji mnoho výrobců i obchodníků často i podlehne, je schopen pohltit zvýšení DPH o 10%, tak buď je silný idealista, nebo prachsprostě lže.

 

Nebo jsem idealista či prachsprostě lžu já. Moje zkušenosti a praxe v oboru mi však říkají, že mohu mít svědomí čisté. Pokud nemá pravdu pan Kalousek, možná je načase, abychom se my, nespokojení občané, proti krokům vlády postavili, jinak nás vláda přinutí žít v ještě větším sockově, než už žijeme, a budeme ještě chudší příbuzní našich západních sousedů, než jsme nyní.

 

PS: Pokud budete mít tipy na to, co my všichni můžeme udělat, abychom se navrhovanému zvýšení DPH na 20% u potravin (a nejen u potravin, ale i u léků a dalších důležitých věcí!) postavili, napište to ostatním do diskuse! Děkuji.

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 21.2.2011 11:28 | karma článku: 37,49 | přečteno: 3229x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik