Co Evropa na Česku nechápe

Mám mnoho zahraničních kontaktů a tak často přijde otázka na některé věci, které se u nás dějí. Něco, co se  u nás děje, Evropa opravdu nechápe. Je to skoro jako v tom vtipu, že USA jsou zemí neomezených možností, Rusko je země kde je také možné všechno, no a Česko, tam je taky možné všechno. Takže co "zápaďáci" na Česku nechápou?

Nechápou, proč prezident vyhlásil amnestii, která propouští recidivisty a tuneláře. Bavoři i Sasové se bojí kriminality, která u nich může díky českým zlodějům narůstat. Toto nechápeme ani my... nebo vlastně chápeme, ale bojíme se, že naše domněnky jsou opravdu pravda.

 

Nechápou, proč u nás krádež do 5000Kč není trestným činem. Nechápou, proč když přivedu policii přímo pod nos zloděje, který ukradl tašku plnou zboží, tak ho zase pustí a jen mu pošlou liebesbrief poštou.

 

Nechápou, jak může u nás někdo takový jako pan Franz kandidovat na prezidenta. Tedy ne že by byl pan Franz horší než ostatní kandidáti, bude možná lidsky lepší než mnozí ostatní, ale přeci jen, proč prezident, pane Franzi?

 

Nechápou, jak u nás mohla platit opoziční smlouva. Nechápou, jak se mohla pravice domluvit s levicí na rozdělení postů. Vždy odpovídám, že to je oboje vždy levice - komunisti v různých stranách, všem jde jenom o koryta.

 

Nechápou, proč jsme stále tak chudí, když "naše" banky a firmy generují tak obrovské zisky. Mají pravdu: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Škoda auto... všechny tyto obří firmy generují mnohamiliardové zisky. Bohužel, českého z toho už není zhola nic, jen ta čeština v názvech.

 

Nechápou, proč máme tak rozbité silnice, když se u nás platí mýtné na úrovni západních států. No, já to také nechápu, proč stát platí firmě, kterou za podivných okolností sám vybral, miliardy za správu toho systému, které mu chybí.

 

Nechápou, proč se u nás lidé nezdraví. Byl jsem s mnoha známými u nás na horách a ta srdečnost a zdvořilost, jaká je třeba v Alpách, tam není. Ke všemu ještě Češi posměšně přezdívají Bavorům a Rakušanům "Gryzgoti", což ukazuje na vlastní přízemnost a trapnost. Já vždy na horách rád pozdravím, ať už Grüss Gott nebo Dobrý den.

 

Nechápou, proč se lidé u nás neusmívají. No, asi je to tím vývojovým stádiem někde na půl cesty mezi reálsocialistickou prošpikovaností fízly a udavači a zoufalou ekonomicko-politickou úrovní, takže do smíchu je u nás málokomu. Ale úsměv přeci nic nestojí.

 

Nechápou, jak je u nás možné, že na 10mil. obyvatel máme už 3miliony exekucí. Nechápou, jakto že u nás dlužník nemusí o svém dluhu vůbec vědět, respektive, že pravý i údajný věřitel nemá povinnost jej o dluhu upozornit. Nechápou, jakto že u nás jsou poplatky za exekuce vyšší než vymáhané dluhy a proč i nemocnice vymáhají nezaplacené 30Kč poplatky spolu s 10tisíc náklady na exekuci. No, mám s tím osobní zkušenost, aniž bych byl jakýkoliv neplatič - člověk se o exekuci dozví často až tehdy, když někdo nechá zablokovat soukromé i firemní účty a to často i kvůli vymyšleným či dávno zaplaceným pohledávkám. Kam se poděla slušnost, že dlužníka upozorníme? Pravda, z čeho by se živila MAFIE.

 

Nechápou, jak je možné, že se u nás stáčejí kilometry u automobilů. To, co je jinde bráno jako jeden z nejzávažnějších trestných činů, kterých se tam dopouštějí výjimečně, tak u nás je běžnou praxí. 

 

Nechápou, proč u nás tolik lidí v centru Prahy na veřejnosti normálně konzumuje drogy - vidět v Praze jak si někdo píchá dávku, není zas tak výjimečné, stačí se projít okolo Václaváku nebo "Ípáku". To, že jsme podle průzkumů "nejrozvinutější" zemí podle konzumace drog a alkoholu, plně dokresluje tento obrázek. U nás většina 16-17letých prostě chlastá a hulí a nikoho to neznepokojuje. Kde mají rodiče?

 

No, mohl bych asi pokračovat dalšími věcmi, naštěstí se jich do zahraničních médií tolik nedostane. Čím častěji a déle je však člověk déle ve vyspělejších zemích, tím více poznává, co vše by se u nás doma mělo zlepšit. Je toho dost. Obávám se, že to, co se zde zkazilo od 30.let a od ohýbání zad před nacisty i komunisty, se bude minimálně tak dlouhou dobu napravovat. Takže možná tak dvě generace dále budou lepší? No, uvidíme. Co třeba začít alespoň tou zdvořilostí, slušností a úsměvem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Siksta | čtvrtek 10.1.2013 16:00 | karma článku: 32,67 | přečteno: 1667x