Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chceme Vítězný květen 2010?

Podíváme-li se na volební preference udávané předvolebními průzkumy, ČSSD zřetelně vede se zhruba 33%, přičemž její předseda, který je nezdravě sebevědomý v jakékoliv situaci, by rád se svými kolegy obtelefonoval pár Pražanů a díky hlasům nerozhodnutých, které přesvědčí, by „to viděl někde ke 40%“. Spolu se zhruba 10-15% hlasů pro komunistickou KSČM se – pokud se tomu tak opravdu stane – bude jednat o nadpoloviční vítězství levice.   Nabízí se naprostá paralela k roku 1946, kdy stejným procentem hlasů – 40% a 15%, levice také drtivě zvítězila. Jen ten poměr byl obrácený – 40% pro KSČ a 15% pro socialistickou ČSDSD. Socialistická strana poté řešila své vnitřní směřování a v roce 1948 se plně sloučila s KSČ. Kam vítězství levice vedlo v roce 1948, to všichni víme – jen někteří si to nechceme připustit.

Nejpodstatnější věc, kterou si musíme uvědomit, je, že hranice mezi socialismem a komunismem, potažmo mezi ČSSD a KSČ je velmi tenká. Platilo to jak v roce 1946, tak v roce 2010, kdy mezi komunisty jsou ti ze socialistů, kteří to vidí radikálněji, a mezi socialisty je spousta komunistů, kteří nemají naprosto žádné výčitky kvůli těm čtyřem desetiletím komunistické totality a zcela nepokrytě a sebevědomě se ukazují na veřejnosti a v podstatě pokračují v tom, co dělali za „reálsocu“.

 

Často přemýšlím nad tím, proč je český stát (resp. český a moravský národ) již od svého nového počátku v roce 1918 stále v nějakém šlendriánu. Nejdříve problémy s německou menšinou, vedoucí až k odtržení Sudet, protektorát a vyhnání Němců, pak zvolení komunistů a 40 let jejich totality, pak zase extrémní obrat ke dravému kapitalismu a v současnosti zase obrat o 180° do náruče levice. Právě ty silácké obraty o 180° spolu se skrývaným srabáctvím jsou zřejmě to, co může za vlekoucí se neštěstí této země. Nejdříve jsme se obrátili proti Rakousku-Uhersku, pak proti Němcům, pak jsme se vrhli na cestu komunismu, pak jsme ho stejně prudce odkopli a vrhli se na kapitalismus. Teď jsou mnozí tak zhnuseni, že místo stran a lidí, kteří nám před 20 lety pomohli znovu přinést svobodu, budou na protest proti „modrému“ kapitalismu zase volit levici.

 

Kam spojení obou proudů levice – komunistů a socialistů – vedlo, jsme v roce 1948 viděli. Kam povede spojení levice v roce 2010, to zatím nevíme. Pravda, „moderní socialisté“, na které si jak česká ČSSD tak mnohé další evropské strany snaží hrát, nejsou komunisté, ale ta hranice mezi nimi je opravdu velmi tenká. Možná v jiných evropských zemích bychom nemuseli mít takové obavy, ale vidíme-li v ČSSD spoustu bývalých komunistů a pozorujeme-li silácké (chtělo by se říci vidlácké!) chování jejich předsedů, obavy jsou zřejmě na místě. Navíc – na rozdíl od jiných evropských zemí, kde je „moderní socialismus“ v ráži – my si ten reálný socialismus zažili!

 

Problém nás, kteří v této zemi žijeme, je ten, že jsme se ještě neodnaučili černobílému jednoduchému vidění. 300 let jsme se nechali vést Habsburky, pak nacisty, pak 40 let komunisty, teď se necháme vést Velkým Jirkou a nebo „klidně“ i „těmi“ komunisty. Ve chvíli, kdy si já nebo kdokoliv jiný, kdo má obavu o budoucnost této země, dovolím kritizovat levici, jsem totiž okamžitě nazván příznivcem pravice, „modrým ptákem“ a podobnými nesmysly. Na pravici v podobě ODS je také mnohé co kritizovat, s tím naprosto souhlasím. V podstatě obě tyto velké strany, ČSSD i ODS, jsou natolik zapleteny do korupčních a majetkových skandálů svých členů, že pro kohokoliv soudného se zcela zdiskreditovaly. Nejsme daleko od pravdy, řekneme-li, že přední činitelé obou stran se pachtí za mocí a penězi pro sebe a firmy svých kamarádíčků a liší se jen barvou lodě, na které plují.

 

Problém českého a moravského národa je v tom, že se pohybujeme v úzké bipolaritě. Smýšlíme tak, že pokud někdo kritizuje levici, je to pravičák. Kdo souhlasí s 30Kč u lékaře je zloděj. Kdo má nové auto je asi podnikatel-podvodník. Nic jiného, nic mezi tím, nic okolo toho. Prostě černobílé vidění, kdy existoval jenom Sovětský Svaz – a nebo americký imperialismus! V praxi to je pak tak, že odmítneme Rakousko-Uhersko a striktně se proti němu vymezíme. (Že některé vazby mohly zůstat zachovány a ekonomicky by nám pomohly, je bez debat.) Odmítneme Němce a vyženeme je. Odmítneme fašismus a plnou parou se vrháme do náruče jeho protivníka – komunismu. Když se komunismus dostatečně zdiskredituje sám, tak obrátíme opět o 180° a vrháme se opět na protipól, na kapitalismus. A když vidíme skandály a chování ODS, zase obrátíme a raději zvolíme levici.

 

Nic mezi tím. Žádná alternativa. Prostě jako v Rychlých šípech: Buď volíte Losnu, nebo Mažňáka. (Ale o tom jsem už tady psal.) Proč si nikdy nezachováme zdravý rozum a jen se pohybujeme mezi dvěma extrémy? Bezuzdný individualistický kapitalismus je stejně tak nebezpečný jako bezbřehý rádoby velkorysý socialismus. Do jedné řiti nás přivede touha po blahobytu jednotlivců, do druhé řiti nás přivádí touha po blahobytu všech. Proč nikdy nepřemýšlíme nad tím, že když zvolíme opačnou barvu, zvolíme prakticky stejné praktiky, jen v jiném kabátě a s jinou barvou?

 

Poválečnou situaci chápu, lidé byli tak zdecimováni několikaletým násilím a krutostmi nacistického režimu, že se zcela vyčerpáni vrhli do opačné náruče komunistické levice, kterou v roce 1946 volilo 40,2% procenta lidí (se sloučenými socialisty v podstatě 56%)! Doba tomu nepřála a čas byl dělat jiné věci, než zakládat jiné, alternativní strany a tvořit demokracii. Jenže nástup komunistů byl tak rychlý a zároveň tak krutý, že mnozí z těch, kteří je v roce 1946 volili, toho později litovali. Mám však za to, že ikdyž ani dnes není zlatá doba, potácíme se v ekonomické recesi, nezaměstnanost vzrůstá, mzdy jsou nízké, zadlužení stoupá atd.atd., situace není ani tak dramatická jako po válce, ani není žádná krize, která by zástupy chudé dělnické třídy vrhala pod křídla socialismu. Krize je to, co nikdo z nás nezažil. Dnes neumíráme hlady nebo vysílením, nestávají se z nás zástupy žebráků ani neztrácíme masivně své majetky, krize prostě pro většinu z nás znamená jen to, že si nekoupíme nový mp3 přehrávač a na novou televizi také ještě rok počkáme. Situace není nijak sociálně vyhrocená natolik, abychom se museli masivně stávat voliči levice.

 

Jsou zde totiž i jiné strany než oranžový a modrý dinosaurus a nebojme se je objevit a podpořit, případně založit nové. Nechci být tak nekorektní, abych kohokoliv jmenoval, ale myslím si, že je pár stran, které mohou být jakékoliv, ale horší než ČSSD s ODS být nemohou.

 

Nebojte se dát menším stranám šanci a nevymlouvejte se na to, že „z trucu“ budete volit raději komunisty nebo že zvolíte Paroubka svým prezidentem jen kvůli pár skandálům ODS. Neprofilujte své názory jako ostrý protipól k tomu, co vidíte. Stačí přemýšlet a zjistíte, že cestiček okolo je mnohem víc – nejen ta jedna oranžovo-červená na jednu a druhá modrá na opačnou stranu.

 

A hlavně nezapomeňte, že díky tomu, že na tohle neměli čas nebo sílu lidé v roce 1946 a 55,8% jich zvolilo levici, jsme 40 let byli v takovém smradu a hnilobě, že nás ani dalších 20 let z toho nevyvedlo ven.

 

Budu doufat, že historie se neopakuje a že těch 55,8% lidí nedá levici šanci alespoň v roce 2010...

 

 

Autor: Rostislav Siksta | neděle 21.3.2010 7:55 | karma článku: 25,13 | přečteno: 1112x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik