Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi jsou větší zloději než Romové

citace z textu: Kradení je jakousi českou kulturní tradicí, začalo to tím, že se nejdříve ukradlo vše Židům a Čechům z pohraničí, po válce zase Němcům, v roce 1948 a během padesátých let se pak ukradlo všechno všem a dalších 40 let se kradlo cokoliv, co ukrást šlo.

...

Když jsme se se ženou hnali minulý víkend na kolech do kopce nad bavorským městečkem Stadlern, abychom stihli z rozhledny Böhmerwaldturm západ Slunce, tajně jsme doufali, že rozhledna bude mít otevřenou konstrukci s volným přístupem, aby člověk mohl ještě i v devět hodin večer na rozhlednu vystoupat. V člověku pak zatrnulo, když zpocený po stoupání dojel k bytelné zděné rozhledně, znamenající: asi zavřeno. Rozhledna však byla proti všem předpokladům volně otevřená, stačilo jen otevřít dveře a vykročit po zešeřelém schodišti vzhůru... Západ Slunce jsme nakonec stihli, za vstup se nic neplatilo, dokonce i dalekohledy byly zdarma a člověk se mohl v již potemnělé krajině kochat zapadajícím rudým kotoučem, ale zároveň i vysledovat zcela zřetelný rozdíl mezi kulturní, civilizovanou bavorskou krajinou, a mezi divokými lesy na místě mnoha bývalých německých osad Českého lesa na naší straně.

 

V rozhledně je instalován také přístroj, který po vhození eurové mince začne vyprávět výklad. Na přístroji si nešlo nevšimnout nápisu v češtině: Zloději nekraďte, mince jsou z přístroje denně vybírány! Tím by mohl i tento blog skončit, protože vypovídá v kostce vše, co je mezi Bavorskem a Českem tak odlišné: úcta k majetku vlastnímu i cizímu, k vlastnictví, respekt k hodnotám, respekt k druhému člověku. Mí přátelé z bavorských Alp nezamykají ani dům, ani garáže plné vybavení. Jak odlišná situace od toho, co se děje v Čechách. Stačí se jen vrátit přes hranice a koupit si první noviny a přečíst si titulky:

 

Válku bronzový zvon přežil, před nacisty jej zakopali, teď jej někdo ukradl. (Upřímnou soustrast se zmizením zvonu posílám do Boršova nad Vltavou, kde zvon „zmizel“)

 

nebo:

 

Anetě Langerové vykradli byt, přišla o počítače se všemi daty

Adéle Banášové ukradli luxusní BMW X5, po několika neúspěšných pokusech

Darebák uradl z garáže traktor

Zloděj ukradl z kočárku kabelku

Zloděj ukradl 49 metrů kabelů, dokonce i od napájení míchačky

Další osobní vůz ukraden neznámým gangem zlodějů automobilů

Trest pro mladíka za krádež v době záplav

Zloději vykradli dva stánky s pečivem

Zloděj v Českém ráji ukradl turistovi auto

Zloděj ukradl drahé motorové pily

Utekl z hotelu bez placení

Zloději už nevědí co krást, odřezali i kovové stavidlo

V Hradci se kradou kapoty aut

Zloděj odčerpal naftu z nádrží

Na kapličce zmizela měděná krytina

Návštěvnici hřbitova ukradl mladík tašku s peněženou a doklady

Kradla maso v obchodě a byla chycena

Gang zlodějíčků ujížděl bez placení ze supermarketu s plnými vozíky

Zloděj chtěl okrást dvě děti o peníze

Pošťačka si nechala peníze pro sebe

Vypáčil dveře do kiosku a ukradl nápoje

 

Ne, to není výpis za rok, ale pouhý výběr zpráv z jednoho okresního média za pouhých pár dní... a k tomu nepočítaně krádeží kol, nenahlášených krádeží peněženek, kol a poklic u aut atd. atd. Kromě toho samozřejmě ještě krádeže a tunelování v politice a to jak na úrovni státní, tak na úrovni místních samospráv, policie a prakticky všech úrovní naší společnosti.

 

Češi mívají ve zvyku tyto krádeže přičítat Romům, imigrantům či různým pochybným existencím. To je samozřejmě zčásti pravda a romská kriminalita stejně jako kriminalita různých rumunských či feťáckých gangů je velký problém a sám jsem byl několikrát bohužel poškozeným a na tyto lidi si dávám velký pozor. Nicméně naprostou většinu krádeží kabelů, aut, vykrádaček bytů a domů mají na svědomí naši spoluobčané, zcela „normální“ muži libovolného věku - jak se také s přehnaným humorem říká: Zloděj je normální člověk jako třeba vy nebo já...

 

Ještě větší problém však je, že krádeže jsou prostě běžnou součástí české společnosti, přesně podle oblíbeného hesla „Kdo nekrade, okrádá rodinu“. Kradení je jakousi českou kulturní tradicí, začalo to tím, že se nejdříve ukradlo vše Židům a Čechům z pohraničí, po válce zase Němcům, v roce 1948 a během padesátých let se pak ukradlo všechno všem a dalších 40 let se kradlo cokoliv, co ukrást šlo. Podle toho to také dodnes také vypadá a proto je tento kritizovaný „divoký kapitalismus“ po roce 1989 tak divoký - protože zatímco v Německu byla tradice ekonomiky rodinného podnikání, „tržní společnosti“ a určitých historicky-sociálních hodnot historicky nepřerušená, u nás je celé 20.století jen historií krádeží a morální divočiny. Proto se i posledních 20 let krade přesně v duchu toho, kam jsme se v této zlodějské tradici vyvinuli...

 

Je to možná i tím, že jsme se díky této historii zlodějin stali nejnezbožnějším národem Evropy - ostatně i vybavení kostelů, jejich sochy, malby či měděné střechy jsou a byly častým terčem zlodějů. Nemáme úctu k ničemu a k nikomu, jak je vidět jak v naprosté neúctě k materiálním hodnotám a vlastnictví, ale také v mezilidských vztazích a atmosféře ve společnosti - snaží se krást a vytřískat z kdekoho kdeco všichni možní exekutoři, pochybní věřitelé, banky, operátoři, politici...

 

Kromě toho, že jsme nejnezbožnější národ Evropy, jsme zároveň také stát s nejvyššími krádežemi v Evropě (přes 1,5% maloobchodních tržeb, což je zaručeně nejvíc v Evropě a řadí nás na úroveň rozvojového světa). Spolu s prvenstvím v pití alkoholu, prvenstvím v umírání na nemoci srdce a cév (vzniklými z přežírání se nezdravým masem) to vcelku trefně ukazuje obrázek o naší společnosti.

 

Pod Krkonošemi se často vzpomíná na to, jak v devadesátých letech jezdily mraky německých a holandských turistů, kteří sem už nyní nejezdí a jak zde jejich peníze nyní chybí. Nemají proč sem jezdit - krádeže automobilů, vykrádání hotelových pokojů či předražování služeb byly stejně časté, jako neúcta personálu v restauracích, kontroly zkorumpovaných policistů atd. Nikdo nemá důvod jet na dovolenou, aby se strachoval o to, zda ráno najde svůj vůz před penzionem. V Německu se povídá vtip: Chcete se zbavit svého starého auta? Jeďte s ním na dovolenou do Polska... nebo do Česka.

 

Jak to změnit? Nezmění to žádné zákony, žádné tresty, žádné rezoluce. Změní to jen osobní přístup každého z nás: JÁ PROSTĚ NEKRADU. Nechci se stydět za to, že jsem Čech.

 

Autor: Rostislav Siksta | sobota 14.5.2011 16:31 | karma článku: 31,03 | přečteno: 3490x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik