Vodní Hrad Švihov

Jednoho Sobotního rána jsme se rozhodli, že se vydáme za historií do nedalekého Švihova v klatovském okrese. Vyjeli jsme ranním vlakem s pár dalšími turisty.

Čekala jsem, že místní hrad, bude na kopci u vsi, jako tomu většinou bývá. Nenapadlo mě, že ho uvidím schovaný za stromy, kousek od hlavní silnice.
Ze železniční stanice je to k němu asi 15 minut pěšky. Cestou jsme prošli pěkné malé náměstíčko se školou a za rohem už na nás čekala brána hradu.

Jako bychom se přenesli do pohádky Tři oříšky pro popelku. Jen ze stájí je v současné době informační centrum a pokladna, druhá vrata, kterými přijela Popelka na konci filmu jsou zazděná a bránu, kterou se přijíždělo do statku, si vytvořili filmaři v místě dnešní ohrady pro ovce. Ani holubník už tu nestojí.

Prohlídka hradu měla více okruhů. Vybrali jsme si prohlídku hradu a jeho věže.
Paní průvodkyně byla velmi milá a vstřícná, bylo vidět že ji to opravdu baví.
Využila toho, že s námi šel ve skupině malý kluk a pojala prohlídku tak, aby si z toho co ona říká, i on něco odnesl. Odemykal dveře do zbrojnice, odpovídal na otázky tykající se strašidel a pohádek, apod.
Z oken místností bylo krásně vidět hradní opevnění místa a kde byly další stavby, náležící k hradnímu komplexu.
Dozvěděli jsme se mimo jiné, že příkop kolem hradu byl jedním z jeho dřívějších majitelů zasypán, jedná se tudíž pouze o „hrad“. I když mu přízvisko „vodní“ stále zůstal.
Dle mého názoru kvůli vodnímu příkopu na pravé straně od brány.
Prohlídka věže byla též velmi zajímavá.
Nejvíce mne zaujalo, že díky kmenům stromů v její konstrukci, je možné dozvědět se, kdy byla stavěna a jak byla asi vysoká.
Po prohlídkách jsme si „nádvoří“ hradu ještě jednou prošli, posilnili se a vydali se cestou kolem vodního příkopu zpět k vlaku.
Okolí hradu je krásné, zvlášť teď v létě.
Všude zelené stromy, louky, lesy, modré nebe nad krásným hradem..
Určitě se sem ještě vrátím a vřele doporučují všem!
 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Simona Kutlwašerová | neděle 10.6.2018 17:16 | karma článku: 18,03 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Simona Kutlwašerová

1.nákup na Košík.cz

15.1.2020 v 19:35 | Karma: 15,46

Simona Kutlwašerová

Úchvatná Bohemian Rhapsody

27.11.2018 v 15:08 | Karma: 10,97