Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českem se plíží homofobie

Prezidentská volba dodala kuráž blogerům, kteří během posledních dnů sepsali pár opravdu vyvedených homofobních vyznání. Ptají se, jestli je Václav Moravec homosexuál a podivují se nad zákonem o registrovaném partnerství. Mají heterosexuálové v Česku opravdu důvod bát se gayů a leseb?

Colour Planet

Tak například bloger lidovek Jiří Heřmánek se podle svých slov vyjadřuje „ke všemu, čemu rozumí“. Zřejmě proto se kupříkladu dočteme, že zákon o registrovaném partnerství měl „homosexuální menšinu zviditelnit a propagovat, nikoli zrovnoprávnit“. Nevím, nakolik je autor zběhlý ve znalostech gay života, ale zviditelnění je to poslední, o co by většina homosexuálů stála. Žádný z nás se orientací nechce prezentovat, svoje soukromí na obdiv nestavíme. Díky odlišnosti jsme jen pro média atraktivnější a pro některé čtenáře křiklavější, proto asi jakákoli zmínka v médiích budí mylný dojem, že gayům jde o popularitu. Není to tak.

Registrované partnerství kromě symbolu jakéhosi „zrovnoprávnění“ přineslo gayům a lesbickým ženám především jistotu v sociálně-právních oblastech a současně zavazující povinnosti vůči partnerovi. Pro heterosexuály to může znít třeba banálně, ale právě registrované partnerství pomáhá stabilizaci vztahů gay a lesbických dvojic. Nevstupují do partnerství kvůli majetku nebo dětem, ale z prosté touhy nežít spolu na psí knížku. Do dnešního dne v Česku vstoupilo do partnerství 487 dvojic, svazek se však osobně dotýká i jejich rodin a příbuzných. Je proto zavádějící tvrdit, že „máme zákon pro zanedbatelná 4% obyvatel“. Mimochodem – ačkoliv v Čechách se každé třetí heterosexuální manželství rozvádí (postiženo je tedy 30% rodin), z uvedených 487 partnerství jich skončilo pouhých 6, tedy necelých 1,5%.

Homofobní názory trousí další bloger, „moderní člověk“ Martin Benkovič. Ten se zase na idnes rozepsal o obavě, že zákon o registrovaném partnerství je jen cestou k povolení adopcí gayů a lesbických žen. Člověk by snad ani nevěřil, že čte řádky obdivovatele ODS a Václava Klause, spíš se vkrádá dojem, že máme co dělat s lidoveckým fanatikem. Spisovatel Benkovič  se dokonce čtenářům svěřil se zajisté „moderním“ postřehem, že gayové a lesby jsou „strašákem dvacátého prvého století“. Bože, tak tomu říkám globální rozhled!

Strach z homosexuálů neskrývá ani Aleš Presler, bloger na volné noze. Ve svém podnětném příspěvku řeší otázku, zda je moderátor Václav Moravec homosexuál a alibisticky v odstavcích připomíná, že „proti homosexuálům nic nemá“. Svoji toleranci dokládá perlami jako: „vím, že dříve anebo později bude nařízeno, aby se místo slova homosexuál používal přijatelnější výraz gay (podle vzoru cikán – róm)“. V pozoruhodném blogu se pak zamýšlí nad homosexuálními jinotaji Václava Moravce a jeho údajných gay hostů při komentovaném přenosu volby prezidenta ČR.

Všichni tři blogeři se ve svých zasvěcených úvahách obávají nejhoršího – že gayové mají vliv a „obsadili významné posty v masmédiích“. Čtenář, který vidí dál než za česká humna, se musí podobnému rozjímání pousmát. V Londýně byly minulou neděli rozdány prestižní divadelní ceny Stage Award, kde 7 ocenění získal bláznivý muzikál Hairspray s gayem v hlavní roli (a hrajícím ženu), dvakrát bodovalo divadlo vlastněné gayem Eltonem Johnem a cenu za vynikající herecký výkon si odnesl gay aktivista, Sir Ian McKellen, za ztvárnění titulní role v inscenaci Král Lear. Noční můra třech českých blogerů byla korunována o několik dnů později na Brit Awards, které zahajoval zpěvák Mika (zasvěcení vědí) a na nedělním ceremoniálu Oscarů, kde o zlatou sošku bojuje lesbický dokument.

Být gay není otázkou volby, ani důsledek špatného stravování nebo změn klimatu. Je to danost, stav, se kterým člověk přichází na svět.  Mezi gayi jsou hlupáci, licoměrní měšťáčci, galerka i výjimečné osobnosti, stejně jako mezi heterosexuály, možná i ve stejném poměru. Hrdě se hlásíme k odkazu mimořádných gayů, jakými byli Eduard Cupák, Andy Warhol, Fredie Mercury nebo Truman Capote. A za hrdiny považujeme ty, kteří se nebáli říct naplno: „jsem gay a co má být“.

Přesto a právě proto nemá česká heterosexuální většina důvod k obavám. Jako ji nijak neohrožuje registrované partnerství, není žádný racionální důvod, aby jim úspěšní čeští gayové a lesby, například Martina Navrátilová nebo Pavel Vítek, naháněli strach. 

Autor: Janis Sidovský | sobota 23.2.2008 23:51 | karma článku: 41,67 | přečteno: 11569x
  • Další články autora

Janis Sidovský

Češi a Morricone zvedli Berlín ze židlí

Legendární skladatel vzal české muzikanty na cestu Evropou. A je z toho triumf hodný Oscara.

11.2.2015 v 19:00 | Karma: 21,59 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Kultura

Janis Sidovský

Divy padají vzhůru, Honzo Vedrale!

POLEMIKA. Přečetl jsem glosu Honzy Vedrala o pádu popových div, které v Česku nenaplnily O2 arénu. Ačkoliv s mnohým, co Honza napsal, se dá souhlasit, určitě to neplatí pro popové divy obecně, jak titulek glosy hlásá.

24.10.2014 v 18:05 | Karma: 17,52 | Přečteno: 4434x | Diskuse| Kultura

Janis Sidovský

České muzikanty mi doporučil Bocelli

Vyhrála 9 cen Grammy, zpívala na Oscarech a zažila mejdany s Whitney Houston. V úterý 15. července vystoupí poprvé v Praze. Jaká byla ve skutečnosti Whitney Houston a co si myslí o tom, že Lady GaGa a Michael Bublé zpívají swing? Dámy a pánové, paní Natalie Cole!

8.7.2014 v 19:00 | Karma: 12,34 | Přečteno: 974x | Diskuse| Kultura

Janis Sidovský

Tajemství Oscarové noci

Hodnocení, zda vyhrál ten „správný“ film, nechávám na Mirce Spáčilové. Mě spíš zajímalo, co je na oscarové noci tak magického, že už 85 let přitahuje pozornost celého světa. Jaké tajemství skrývá zlatá soška, pro jejíž odlesk by mnozí vraždili?

25.2.2013 v 15:40 | Karma: 9,31 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

Janis Sidovský

Hollywoodské cukroví Bídníci

Těžko najdete na světě muzikál, který miluje kdekdo. Bídníci mají 60 miliónů nadšených příznivců po celé planetě, k nimž patří i nesmrtelná Cher, která prohlásila, že hudbu z tohoto muzikálu chce na svůj funus.

3.1.2013 v 1:07 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1198x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6219x
Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz