Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Závěr je jediný. V květnu nevolit eurohujery a co nejdřív vypadnout z toho spolku bankrotářů nazvaného EU.

0 0
možnosti
MV

Stát by měl hospodařit s přebytkovým rozpočtem? Proč? Když už, tak stačí vyrovnaný rozpočet - tím se zajistí postupné umoření dluhu.

Další věc je, že mnoha ekonomům a diskutérům chybí makroekonomický pohled. Stačí se podívat třeba na důchodový systém - lidem je vtloukáno do hlavy, že průběžný systém je v budoucnu neufinancovatelný a je třeba SPOŘIT. V ČR jde na důchody zhruba 10% HDP - kdyby obyvetelé měli mít naspořeno 10% x 20 (počet let v důchodu), tak vyjde částka 200% ročního HDP. V případě ČR by tedy fondy potřebovaly někomu půjčit nebo někam investovat 8 bilionů Kč. Nežili bychom v socialismu, kde všechno bylo státní, ale ve fondismu - penzijním fondům by dlužili občané, firmy i stát a ještě by fondům patřila půlka podniků na burze. Samozřejmě to může RELATIVNĚ fungovat - stačí se podívat na Japonsko - na rozdíl od Řecka nekrachuje ani s dluhem 240% HDP - prostě Japonci si ve splátkách státního dluhu platí výnosy svých investičních a penzijních fondů.

Samozřejmě je zde ještě otázka způsobu emise nových peněz - současný model je založený na dluhu (centrální banka půjčuje komerčním bankám, které pak peníze umisťují do ekonomiky přes úvěrování firem/občanů/státu) - pokud nechceme emisi přes dluh, měly by nově emitované peníze příjmem státního rozpočtu. Aby se někdo nehrozil - těch vytištěných peněz zase není tolik - v ČR zhruba 400 mld., takže emise například 5% ročně by znamenala částku 10 mld.

1 0
možnosti
MV

Jen oprava - 5% z 400 mld. je 20 mld., nikoliv 10.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby se ty různý zhovadiosti typu "Plzeň město kultury" nepořádaly, neměli by politici a ani všichni ostatní "u lizu" prostor pro "odklony" a "malé domů" a podobně.

Proto není cesty z toho ven.

2 0
možnosti
MP

Nebylo by řešením mít svou vlastní ČESKOU banku, nezávislou na ostatních, cizích bankách? Co by se stalo, kdyby se všechny cizí banky zrušily a měli jsme jen tu českou? Ve skutečnosti svět ovládají bankéři. Založení FED i krize před sedmdesáti lety i nynější krize byly záměrem NWO, které vedou právě bankéři-Rockefeller, Rotschild. Bankovní unie je mimořádně nebezpečný nápad. Zablokováním všech účtů může následovat světová válka beze zbraní. Souhlasím s názory pana Svobodníka.

1 1
možnosti
MS

Pane Petře, tuto cestu zkoušel již Kaddáfí a jak dopadl.

Myslím, že komerční banky by měly existovat. Ale měly by mít nastaveny úplně jiné rámce. jasně definované parametry lichvy, zákonem definované mantinely pro úvěrové podmínky atd. Hokej se také hraje na hřišti s mantinely a postačuje několik málo jasných pravidel, kterým rozumí všichni. Jak na hřišti, tak mimo hřiště. Fauly jsou trestány, přesto jsou kořením hry. :-)

0 0
možnosti
Foto

S omluvou: všechno už tu bylo- viz. převoditelný rubl, atp.:-/

0 0
možnosti
Foto

Mrzí mne, že o současném stavu jsem zatím nečetl žádnou odbornou analýzu, která by jasně pojmenovala příčiny a zpracovala řešení jak z toho.

0 0
možnosti
MS

Můžete si vybrat z mnoha knížek. které jasně říkají, proč je současný systém takový, jaký je:

http://www.mises.cz/literatura/

Většina literatury je tam volně v PDF ke stažení, web můžete finančně podpořit.

Vy jste člověk chytrý, pro Vás ten odkaz bude užitečný. Není to nic pro zamindrákované socialisty a tupce.

2 0
možnosti
Foto

Tentokrát souhlasím, i karmu dám.

Jen bych doporučoval, čistě v zájmu vyvozování správných závěrů, nepojímat krizi čistě v rozměrech Evropy, jedná se o celosvětový problém. Správně totiž píšete, že příčiny krize nebyly odstraněny a je tedy nutno predikovat opakování.

Také doporučuji krize nevnímat v kategoriích dosud známých, podle mne se nejedná o cyklickou krizi kapitalismu, ale o krizi související s hlubokými změnami v celosvětové ekonomice, které se vymykají dosavadnímu chápání ekonomiky jako systému. Stejně tak není zásadní příčinou zadlužení států - zadlužení je významné, nikoliv však prvotní a nejvýznamnější.

Hezký den.

0 0
možnosti

o celosvětový problém se nejedná - většina aisjských ekonomik roste, v krizi není ani Austrálie, některé jihoametické státy...

0 0
možnosti
MK

Ptejme se kdo půjčuje a kde na to vzal. Silně zadluženému Řecku půjčovali hodně Němci a je správné, že museli umazat část dluhu. Jestli ovšem renomovaná banka půjčuje tak, že navýší kapitál novými nekrytými bankovkami, tak to už není cesta po sjezdovce, ale rovnou pád do propasti.

5 0
možnosti
MS

A co když to funguje jenom tak, že dluh je cílem? Kdo zadlužuje, ten vládne. politik je bankovní kolaborant zneužívající postavení veřejného činitele neoprávněně zadlužuje své voliče bez jejich faktického souhlasu. Takže banksteři i politici jsou zločinci.

Mohou si dělat, co chtějí a také tak činí.

Chceme-li něco udělat demokratickým způsobem, musíme si před volbou svého politika dobře ověřit, jestli jeho šéfem není bankster. Není to jednoduché, ale minimálně třetinu zločinců lze tímto způsobem eliminovat.

6 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články