Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J19o96s50e98f 19N86o22v53á90k

12. 8. 2015 10:32

Ach ta čeština. Někdy ani není patrné, co se vůbec chce sdělit.

0 0
možnosti
RP

takže pokud se zruší kontrola zbraní a nějaký pitomec bude střílet do lidí může za to ta zbraň nebo zrušení kontroly? Ne, může za to ten pitomec, který střílel. Stejně tak za problémy Řeků mohou Řekové a ne Euro! Jen se ukázalo, že zbraně do rukou pitomců nepatří.

0 0
možnosti
JV

Abychom mohli prijmout Euro, musime obcas generovat i prebytky! Co je to za definici, co je to za nesmysl? Co to znamena "obcas"? Jednou za 5 nebo jednou za 10 let? Tahle zenska by si predevsim mela doplnit vzdelani ! V tomhle state jiz kazde dite vi, ze nase rocni deficity nesmi presahovat 3% HDP, jenom tak se muzeme kvalifikovat na kandidata na Euro. Ona si vubec neuvedomuje, ze i stat, ktery ma pravidelne deficity 2%, se vlastne rychle oddluzuje a sve celkove zadluzeni snizuje. Jednodusse splaci vice, nezli si pujcuje! Mela by se vratit do skoly !

0 0
možnosti
PK

P98e38t32r 51K44u64n81e77š

23. 7. 2015 21:10

?? ty mas asi v hlave bobecek, vid? pouze stat, ktery ma prebytek muze timto prebytkem splacet dluh (nominalne). v okamziku, kdy je rust hdp vyssi nez deficit (oboji vyjadreno v procentech hdp), pak dluh v procentech hdp klesa, ale nominalne samozrejme stoupa... takze je potreba stat oddluzit a hospodarit vyrovnane. to je spravna cesta.

0 0
možnosti
RS

Doufám, že dostanete nabídku na ministryni financí v Liberlandu, kde všem předvedete, jak se to má dělat.:-)

0 1
možnosti
Foto

to jsou pořád dokola stejný starosti, když se zvýší DPH, tak se vybere míň na daních, takže vlastně když jako zákazník nakoupím, tak když se zvýší o 10% DPH, tak místo 5 eur zaplatím v obchodě jen eura tři, zvláštní, snížení důchodů a pozdější odchod naprosto rozvrátí ekonomiku, dojde k vyšším nákladům státu, to jsou zajímavé úvahy, no co, dokud lidi budou takovým kravinám věřit, tak se vždy najde někdo, kdo je bude psát

0 2
možnosti
PK

u nás snad zvýšení dph zvýšilo výběr? se mi právě zdá, že jediné, co to přineslo, tak větší daňové úniky a omezilo to nákupy;-)

1 0
možnosti
DB

Řecká vláda dojednala s věřiteli tak děsivé podmínky, že mi připomínají kolonialismus.

Paní Šichtařová, máte zajímavé nápady, ale ne vždy správné, a málokdy odpovídáte na připomínky. Asi víte proč.

Rozhodně se nejedná o kolonializmus ale o konkurzní správu. Jestliže totiž někomu půjčujete peníze a on je dokáže po několik let jen rozhazovat a zkonzumovat, namísto aby investoval, pak skutečně věřiteli ..bohužel nezbývá nic jiného ...než aby zahájil tvrdou kontrolu svých financí, které půjčil. Pokud vím dělá se něco podobného nejen s firmami ale i s předluženými jedinci. Jak to, že to nevíte? A jak to, že neuděláte ten správný příměr. A jak to, že uděláte ten nesprávný emoční?

Existují preference a prvotní preference je udržet Řecko v EU. Pak je třeba vyřešit řeckou neschopnost zacházet s penězi a organizovat moderní stát. Kdybyste si načetla či naposlouchala současné řecké ekonomické reálie, zcela jistě byste musela mluvit jinak.

Řecko má v organizaci státu asi takový pořádek jako byl ve střední Evropě před Marií Terezií, možná dokonce ještě horší. Tak jak to dělají Řekové..a bez ohledu na jejich přemrštěnou hrdost...je to prostě jen špatně. A tak je to někdo musí naučit. Potřebují trénink ve finanční gramotnosti a v organizaci moderního státu. Proč to nenapíšete, jak to opravdu je?

Je to skutečně jen vaše snaha po sebe zviditelnění? Či jde ještě o něco jiného?

2 2
možnosti
PK

každopádně je bude kontrolovat někdo, kdo nezná tuto zemi, přirovnání ke kolonii je podle mého názoru správné. Bude tam cizí člověk, který bude vládě diktovat, jak řídit jejich stát.. podobně kontrolovali samosprávu i britové v indii, portugalci v africe...

1 1
možnosti
OH

Možná by bylo dobré zmínit i druhou stranu mince i když při vašem povolání vám asi nepůjde tolika pod nos.

Podobní finanční specialisté jako vy manipulovali se statistikami, některá čísla vyzdvihly, jiná zapomněli zmínit, prostě klasické spekulace, které vždy vedou ke krachům a krizím když se na nich soukromé nebankovní domy napakují a napakují se i soukromé bankovní domy.

Nakonec v době přehřívání papiňáku hrabou zisky a po krachu odmítnou nést odpovědnost a vydírají vlády, aby je zachránily, protože jinak oni utopí svá rukojmí malých investorů a střadatelů, co si celý život zodpovědně spoří na důchod a podobné krysy je jen zneužijí.

Tyto ústavy jako poslední snižují platy svým manažerům a bankéřům a jako první je po "překonání krize" (čti okradení státu) vyplatí odměny a koupí kaviár a šampus.

Státní dozor odmítají, záchranu od státu vynucují. Ó jaká úžasná idea poctivého podnikání a rovnosti práv i povinností.

2 1
možnosti
JL

Vzpomínám si, jak jsem jednou ve vysílání ČT narazil na kouzlo nechtěného. Bylo to cca před pěti lety. Na jednom programu vysílali nějaký dokument, kde kritizovali RVHP za to, že vlastně nikdy nemohlo fungovat, protože to byl politický projekt, za kterým nebyly odpovídající ekonomické vazby. Náhodou jsem to přepnul a na druhém programu zrovna mluvila "mladá a perspektivní" slečna z Bruselu a tvrdila, že Euro je sice politický projekt, který není ekonomicky podložen, ale to že vlastně vůbec nevadí, protože důležitější je politická vůle vybudovat společnou Evropu....

Tak jsem si ríkal, že kdyby se tahle slečna narodila o 40 let dříve v ČSSR, tak by z ní byla mladá a perspektivní svazačka, která je schopna všem dokázat, jak je důležitá a výhodná spolupráce v rámci RVHP pod vedením SSSR.

Prostě mi to připadá, že ten kdo by u nás dříve dělal kariéru v SSM a KSČ, ji teď dělá v ČSSD / ANO / TOP09 / ODS, případně v Bruselu...

A podle toho to u nás i v EU vypadá...

9 0
možnosti
DB

Mezi těmi dvěma realitami je jeden zásadní rozdíl...Rusové brali a vykořisťovali a Němci dávají. Odkud si myslíte, že EU bere peníze pro neto příjemce? Na tento rozdíl byste neměl při svých úvahách zapomenout. A pro to měla ta slečna, která mluvila o EURu, pravdu. Je to celé na zcela jiném základu. A i celkově je dnes jiná doba , ve smyslu, že jsme lépe vybaveni technologiemi než byl kdysi zaostalý SSSR.

2 3
možnosti
VO

V45i47t 41O56t40a47h41a86l

20. 7. 2015 9:27

Víte vůbec, jak původně řecký dluh vznikl? 

V roce 1974 bylo Řecko napadeno nepoměrně silnější Tureckou armádou, a přišlo o půlku Kypru. Mimochodem - napadeno bylo spojencem z NATO. 

Američané a ostatní západní státy ovšem Turecko  potřebovalo (stát zodpovědný mj. za genocidu Kurdů ruku v ruce se Saddámem Husajnem, nebo genocidu Arménů).  Turecko je totiž významný strategický partner zejména z důvodu, že byl hluboko v socialistickém bloku (přímo sousedil se SSSR).

Kamarádi z NATO tehdy Řecku tak víceméně řekli, že NATO chrání před útoky zvenčí a tyhle drobné !neshody! mezi spojenci si mají vyřešit mezi sebou.

Výsledkem byl nárůst  výdajů na armádu ve výši asi 20násobku předešlých let, rozpočítaný na nejbližších 50let. Samozřejmě jde o zbraně koupené od kamarádů z NATO.  Výsledkem je, že Řecko utratilo za armádu cca trojnásobek toho, co dnes dluží. Armáda země, která má stejný počet obyvatel jako Česko tak vlastní 600 letadel (z toho 400 bojových jako F16, Mirage, F4Phantom a 200 podpůrných) My máme půjčených 12 Gripenů.  K tomu si přičtěte 550 tanků Leopard (my máme 120ks T72 z toho 30 bojeschopných, zbytek je v rezervě). K tomu několik tisíc podpůrných vozidel, zbraní protiletecké obrany a samozřejmě vojenské námořnictvo obsahující křižníky, korvety, dělové čluny ale i ponorky. 

Samozřejmě, v zprávách o Řecku se nikde nedozvíte, že součástí dohody s věřiteli bylo mj. právě to, že samozřejmě veškeré tyto probíhající kontrakty musí zůstat v platnosti a úspory se jich nedotknou. 

Řecko se tak zadlužilo hlavně díky svému spojenci z NATO, Turecku, protože politický zájem, jako obvykle, dostal přednost před morálkou.

1 0
možnosti
VO

V96i80t 95O44t88a73h80a64l

20. 7. 2015 9:29

Jinak celé ty slavné "půjčky" Řecku (Německo si půjčí s 0,5% úrokem a pošle to Řecku s 1,5% úrokem) jsou ve skutečnosti jen sanace soukromých německých, francouzských a italských bank, kde Řecko dlužilo nejvíce. Řecku se pošlou peníze, a rovnou odcházejí i s úroky jako splátka soukromým institucím. Výsledkem je, že až Řecko krachne, náklady neponesou tyto soukromé subjekty (které půjčovaly na úrok v rámci podnikatelského rizika), ale daňoví poplatníci států EU, kam se celý dluh takto vychytrale odkloňuje.

2 0
možnosti
AK

Autorka si vzala docela zajímavé téma a přistoupila k němu svérázně, děkuji. Nicméně nemáte šanci, tady nejde jen o geopolitickou otázku. Jakmile půjde jeden, půjdou další. Primární cíl prostě je udržet (a pokud možno rozšířit) centrální emisní monopol a peníze pod kontrolou státu za systému bankovnictví s částečnými rezervami. Z toho už se nesleví neboť tak má dotyčná skupina pod kontrolou v podstatě všechno. Vedlejším produktem udržení Řecka uvnitř je to, o čem jste psala, tj. v podstatě zřízení "protektorátu" ovšem za určitou cenu. Věřím, že ti, co to mají pod palcem, to mají dobře spočítané.

1 0
možnosti
AK

Měl bych dodat, že tím postup neobhajuji, jen pojmenovávám motiv. Já osobně jsem pro odejití z eurozony už od počátku této krize.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články