Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HN

Příklad od protinožců, kde taky je školství jakoby "zdarma" - uniforma $200, "voluntary" donation $200 (a kdo jí "dobrovolně" nedá tomu je to prakticky neustále předhazováno), každý měsíc nějaký "fund raising" - obvykle se očekává že dítě dovalí alespoň $5 až $10, každý měsíc nějaký výlet s ukrutně předraženým jízdným - ale rodiče nebrblejte, vždyť z toho jde část na "school fundraising", takže za rok minimálně $500 na dítě (ok, uniforma se dá částečně podědit, ale jelikož jí děti nosí den co den tak jsou za rok stejně zralé do popelnice). Takže nebojte, školství "zdarma" stojí rodiče spoustu peněz všude na světě.

2 0
možnosti
HJ

Co se uniforem týče - stačí si přečíst Harryho Pottera, hned na počátku prvního dílu teta Petunie barví Dudleyho starého oblečení na příslušné barvy "aby to vypadalo jako uniforma na Harryho škole - přeci kvůli němu nebude kupovat nové věci!".

Angličtí rodiče si na uniformy vícekrát stěžovali, neboť jsou dražší než "normální" oblečení.

A u nás je i "normální" oblečení (třeba z H&M) pro lidi pořád relativně drahé, dokud není zlevněné, takže koupit nějaké konkrétní oblečení (např. šedé kalhoty, bílá košile a černá mikina) je pro rodinu složitější než "koupit nějaké praktické oblečení ze slušné látky které je ve slevě a nevypadá úplně hrozně". 

Co se školních pomůcek týče, tak mě fascinuje, že v některých školách jsou povinné věci jako tvrdé desky na sešity (= naprosto zbytečně těžké) a přetrvávající zákazy Karis bloků, někdy i na středních školách... naopak předepisované "tlusté" sešity (šedesát stran) aby se do toho vešel celý rok.

1 0
možnosti
VS

;-D zasmál jsem se - nebývalo nic jednoduššího a levnějšího , než si vlastnoručně zabalit učebnici do papíru s ručně vyrobenými záložkami a krásně zoubkovaným štítkem. Aha, děti to neumí ..... no jo, tak poproste dědečky.

2 0
možnosti
Foto

Byl modrý, že?

Dají se dneska koupit pruhy fólie - igelitové, stačí je pristřihnout a svařit pájkou - naučeno v knihovně :-)

0 0
možnosti
RM

Když se posadíme a spočteme si rodinné náklady, zjistíme, že většinu tvoří náklady na stát. Chceme mít socialismus a všechno "zadarmo", musíme platit.

6 0
možnosti
PN

Dotaz - ať mi nikdo neříká, že cikáni dají za výbavu dítěte do první třídy 3,500 Kč. Vždyť se ani nestarají o to, jestli do té školy vůbec chodí. Jak tedy přijde k výbavě malé romče či cikáně? Rodiče s kvůli tomu určitě u lichváře nezadluží.

2 0
možnosti
HJ

Na výbavičku do první třídy se dává nějaká dávka mimořádné pomoci ze systému dávek v hmotné nouzi.

1 0
možnosti
AF

Když už se rozohňujete nad obaly, stačí zajít do některé městské knihovny. Velká většina ochotně, za mírný bakšiš, knihy i sešity zabalí.

1 0
možnosti
JO

Je to tak, školáky na základce mám 2.

Potřebovali (vše samozřejmě 2x):

Kufřík - na výtvarné potřeby - dají se nahradit krabicemi od bot. Moje děti krabice přímo vyžadovaly, protože nechtěly kufříky s dětskými motivy - jiné se snad ani sehnat nedají.

Cvičky se už nekupují, kluci je měli jen v 1. třídě, jsou out. Takže jedny sálovky mě vyšly na 900,- (a to už byly ve slevě). 

Sáček na cvičební úbor - cca 70. Batoh cca 1200. Oblečení na TV - do tělocvičny a jiné na hřiště - cca 600. Pracovní sešity, které někteří učitelé používají místo učebnic a hradí je rodiče - 500 přesně ( byly nám prodány školou). Penál, pravítka, úhloměry, kružítka, pastelky, propisky, tužky, fixy - cca 500. 200 - příspěvek škole na výtvarné potřeby. Vlastní výtvarné potřeby do těch krabic od bot - vodovky, tempery, štětce, plastelína, voskovky, kelímek, paleta, barevné papíry - cca 300. Přezůvky jsem kupovala včera (neměly dřív naší velikost) tak si cenu pamatuji přesně: 299,- Slovník doporučený školou na AJ - 180.

Ty obaly na sešity a učebnice - tak 200. Čipy na obědy - 100.

Takže jeden syn jen za školní pomůcky cca 4050,-Násobeno 2x - je to docela pálka. 

Ty obaly - na některé učebnice skutečně vůbec nepasují. Ve specializovaných prodejnách prodávají přizpůsobivé obaly - jsou pevnější a takovým výstupkem se dají upravit jak na šířku, tak na výšku. Samozřejmě cena je cca 15-20 Kč za jeden obal.

0 0
možnosti
EK

já bych to viděla jednoduše: poslední dva týdny v srpnu by místní knihovna při rodiče uspořádala kurz balení knih. tam to mají nacvičené, obaly z celovánu sedí a vydrží hodně. stačilo by koupit pár archů plastu, lepicí pásku a bylo by to.

0 0
možnosti
VS

To by ovšem riskovali pár nepracovních úrazů. Balení kníže není bouchání do klávesnice smartphonu.

1 0
možnosti
Foto

Překvapuje mě, že se sešity a knížky pořád ještě obalují. K čemu je to dobré v době, kdy je možné vyrobit učebnice i sešity omyvatelné, respektive otíratelné. Obalování je z doby, kdy kniha byla skoro vzácnost a na povrchu měla látku. :-)

S těmi uniformami je to, doufám, jen vtip. Uniformu budou muset kupovat rodiče a šít je bude nějaká "transparentní veřejná zakázka", takže budou ošklivé a drahé. Rozdíly se nesmažou, někdo bude mít úplně novou a jiný z druhé ruky.

České školství je tragédie, obaly a kupované pomůcky, které jsou nakonec zbytečné a ve škole nakonec není čas je použít, jsou vlastně jen prkotiny. Neustálé "vylepšování" státních maturit je větší problém. České školství může zachránit jedině postupná privatizace a následné zrušení ministerstva školství.

5 3
možnosti
JO

Některé učebnice omyvatelné jsou. Obaly ale škola vyžaduje, ale je fakt, že i tak obal tu knihu chrání. Učebnice se ve škole používají třeba i 15 let (máme nějaké). Syn na jednu napsal stav - salát. Ale bylo mu učitelkou nařízeno opravit to na: poškozená;-D

0 0
možnosti
Foto

Ale paní Šichtařová, patrně jste nebyla ve škole už delší dobu a pokud tohle na Vás požadují, tak okamžitě změnte školu, protože ani výuka nebude patrně akurátní. Myslím, že na žádné škole už se nedávají pětky jen tak a divila byste se, jak je těžké dát takovouhle známku.Na závěr bych Vás chtěl ubezpečit, že po 1 vyučovacím dnu na 2.stupni, byste utekla ze školy, protože za takovou almužnu, kterou stále chudáci kantoři dostávají, by měl odvahu učit jen málokdo. A pokud nevěříte,přijeďte za mnou a můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži. ;-D [>-]:-) [>-]

1 0
možnosti
TT

Pokud Vám výše platu nevyhovuje a myslíte, že by jste měl dostat více, tak změňte zaměstnání. Nikdo Vás na škole nedrží...

3 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články