Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevěřím... na inflaci ještě nedávno jsem chodil na obědy za 50Kč, dnes se těžko někde najím za 120Kč a inflace pořád žádná..........;-O

1 0
možnosti

Tak jsem přelouskal většinu příspěvků a dospěl jsem k názoru, že čechům jsou potřebnější dovolené, lednice, televize a vůbec zboží z dovozu, než dostatek práce pro všechny. Prima, třeba jednou přijde Antisinger, Euro bude za dvacku a já jsem zvědavej, zaco budou ty nezaměstnaný jezdit na tu dovolenou. Všichni tady pláčete, ale já už jsem to někde už asi 2x psal. V naší rodině, a je úplně obyčejná, má mírný pokles koruny jen kladné následky.  Má to prostě i pozitivní stránku, jen to trvá trochu déle než se projeví.:-)

0 3
možnosti

Tady si vetsina lidi mysli, ze k tomu abychom zbohatli staci upravit kurz koruny na 20:1. Par mesicu bychom sice byli bohati, ale potom bychom padli na drzku a ryli rypakem v zemi. Recko ma take silnou menu, ma ale take 27% nezamestnanost!

0 0
možnosti

Naprosto nesouhlasím se závěrem intervence vs. zdražování. To, že inflace je na půl procentu je makroekonomický pohled od stolu, ve kterém se smíchají veličiny jako kurz koruny, produktivita práce, konkurence, daňové parametry a spousta dalších věcí. Například teď stavíme o dost levnější dálnice, protože se spousta věcí ošidí a za dva roky je to celé na předělání. I tak se snižuje "papírová" inflace... 

Pro většinu lidí jsou důležité věci, se kterými jsou v přímém kontaktu. Stačí aktuální letní záležitost - výjezd na dovolenou do zahraničí a výměna CZK na EUR. Už jsme kupovali euro i za 23, i "obyčejný člověk" na dovolené pomalu přestával přepočítávat ceny a začínal být hrdý na to, že ten vyspělý svět přece jen doháníme a nemusíme se venku cítit jako žebráci. Teď máme euro za 28, tedy o 20%. ČNB odměnila úsilí českých lidí tím, že je vrátila o 5-10 let zpátky.

12 1
možnosti

Uvedu ještě jeden příklad, byť ten se nekupuje každý den jako rohlíky, ale mám k němu blízko - železniční modely. Většina sortimentu pochází ze zahraničí a v poslední době došlo k nárůstu ceny o 20-30%. Z jedné poloviny za to může kurz koruny. Z druhé poloviny je na vině klesající poptávka, protože když zboží po změnách kurzu zdražilo, lidé začali nakupovat méně a prodejci a výrobci teď rozpouští své marže do menšího objemu prodejů, čímž zboží dále zdražují.

4 0
možnosti

Manipulace s lidmi, manipulace s čísly, manipulace s fakty.tak to vidím.život je ouplně někde jinde než nám to předkládají zaprodaná média, zaprodaní a ulhaní politici.ale i přesto jim to více než dost lidí všechno žere.že pane Macháček?vy jste ukázovej příklad člověka kterej  vše co naplácají média, bankéři, politici jim žere.mě se líbí jak vy máte jednoduchej život.za vás vše řeší někdo jinej a vy jen zob zob zob;-Dabyste nakonec nezjistil člověče že vše je jen virtuál...to byl pro vás konec...

1 1
možnosti
Foto

Ano, všechny zásahy do přirozené ekonomiky, tedy trhu, jsou čirým bláznovstvím. R^

3 1
možnosti

J42a87n 69P44i90r25k71l

17. 8. 2014 13:33

Jestli se někde zlevňuje moc není vidět ale: cena za vodné a stočné každý rok stoupá. Od roku 2007 je to již 60% a elektřina také nezlevnila, ani plyn. A uvidíme jak to dopadne po těch "vynucených" postihů EU proti Rusku. A přijde zima, nebo letos snad ne?

4 0
možnosti
Foto

Víte, statistika je jedna věc, realita druhá. Potraviny zdražily - někde více, někde méně. 

Více v diskontech typu Penny a Billa, méně v "dražších" obchodech. Důvodem jsou rozdílné marže - první typ řetězců je má menší než druhý (ten si může dovolit mírné snížení zisku).

Proto tu vidím tolik nesouhlasných/nevěřícných reakcí.

Od listopadu potraviny zdražily, kvůli pohybu kurzu se i úspory znehodnotily.

Tolik "zprávy z terénu", nikoliv ze slonovinové věže teorie.

Píšu o tom: http://martinkopacek.blog.idnes.cz/c/420817/Koruna-nejnize-za-5-let-aneb-Jak-nas-CNB-obira-o-uspory.html

Vaše články rád čtu, obě Vaše knihy mám přelouskané (doporučuji všem). Tentokrát je článek ale ohledně zdražení opravdu lehce mino ... :-)

3 1
možnosti

Ja mám úplne rovnaký pocit z našich (slovenských) poľnohospodárov. Vždy to začína už na jar:  je veľké sucho a určite na konci sezóny budú podporovať mimoriadnu podporu štátu, keďže úroda bude slabá.

Ak je počasie dobré a úroda je nadpriemerne dobrá, tak poľnohospodári zase plačú, že tiež budú potrebovať podporu štátu. Pretože sa urodilo veľa a prebytok úrody znižuje ceny poľnohospodárskych produktov.

Často rozmýšľam nad tým, aké počasie, resp. úroda by pre našich poľnohospodárov bola ok? Silne pochybujem, že niečo také existuje...

5 0
možnosti

Markétko, nevím jak to ve skutečnosti je s tou inflací. Zatím jsem nedostal vyúčtování za elektřinu, lokomotivy a tramvaje pravidelně nenakupuji, ale jedno je jisté, maso zdražilo o cca 20%, pečivo o něco méně . Po intervenci jsem musil koupit lednici a televizor, ne kvůli intervenci, ale protože dosloužily. Benzín zdražil za deset let o 50%, průměr si udělá každý sám. Možná ta inflace není taková, jelikož většina lidí se chová jako já, čím je něco dražší, tím méně toho kupuji. To v důsledku znamená, že chudneme.

10 0
možnosti

Omluva, u benzínu je to 27% za deset let.

0 0
možnosti

Tím nejhorším co lidstvo kdy vymyslelo je tzv. ekonom. Naprosto zbytečný člověk, který dokáže vymyslet a plácat neuvěřitelné kraviny, kterým sám věří. Inflace, nebo deflace je něco co nemá absolutně žádnou vypovídající hodnotu. Největším problémem je, že jí počítají podvodníci, kteří například u aut vycházejí z ceny přes úvěr, ovšem pochopitelně bez úroků, dále vůbec neberou v potaz že Vietnamci do svých večerek nenakupují ve velkoobchodech, ale v normální SM,  diskontech a HM, kde skupují lacinější zboží, nebo zboží v akcích, aby ho pak přeprodali dál. To je unikát který není nikde jinde. ČSÚ pochopitelně počítá s cenou kterou mu sdělí Kaufland a ne Hong Dong Jang. Pak je naprosto přirozené, že občan který chodí nakupovat má na inflaci jiný pohled než Singer za stolem v ČNB.

15 1
možnosti

To připomíná definici: statistika je souhrn nepřesných čísel.

2 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články