Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to "populární" téma, ale pro přesnost je potřeba uvést, že to tam u nás, na rozdíl od GB, již započítáváme (odhadem)...Takže jedině více prostitutek a narkomanů by mohlo zlepšit naše HDP...:-)

http://makovecpavel.blog.idnes.cz/c/411921/Drogy-a-prostituce-cesta-k-prosperite-Ceske-republiky.html

0 0
možnosti

A85l30e87n54a 10O53u58z48k78á

10. 6. 2014 20:33

Báječně napsáno. Jsem moc ráda, že člověk, jako jste Vy, vidí do hloubky  a vidí i ty kraviny a blbárny, kterými jsme masírováni :) Díky!

0 0
možnosti

Na to nepotřebujete vidět do hloubky...plně postačí selský rozum..;-)

0 0
možnosti

Kazdopadne vztahovat dluh k HDP je nesmysl. Je jako bych vztahoval sve dluhy ke svym prijmum a prijmum sousedu. Jediny smysluplny udaj je pomer deficitu statniho rozpoctu k *prijmum* statniho rozpoctu. A tento udaj uz nebude krasnych 3 az 5 %, ale desivych 20-40%.

1 0
možnosti

Z58d95e81n65a 93K98o19č14í

10. 6. 2014 18:36

A proto to tak nemůže být. 

HDP neznamená nic, čím by stát disponoval - a proto je to tak hezký ukazatel.

Zvýšíte platy státních zaměstnanců - zvýšíte HDP. Budete utrácet na dluh - zvýšíte HDP, nevychází DPH ? Použijem opravné koeficienty !!;-D

0 0
možnosti

Základní myšlenku vidím v tom, jak se interpretují statistiky. Před pár lety se skokově snížil počet krádeží v Praze na polovinu. Jenom díky tomu, že se posunula hodnota toho, co je přestupkem a co už přímo krádeží a najednou ta statistika vypadal jako úžásný úspěch Policie, když se nějak "zapomnělo" zmínit, díky čemu tam k tomu skoku došlo.

0 0
možnosti

Nelepší by bylo všechno tady vybombardovat a postavit znovu. To by panečku HDP vyskočil. HDP je totální nesmysl vhodný jenom pro politické hrátky.

0 0
možnosti

Z61d48e47n86a 39K71o76č98í

9. 6. 2014 19:06

S první větou nesouhlasím, ale na tom zbytku něco pravdy opravdu je !!

0 0
možnosti

R^ Kedysi tieto z prsta vycucané konštanty mali aj svoj polo-oficiálny názov: bulharská konštanta. :-)

Holt keď sa zlatému teľaťu s menom "rast HDP" nedarí, tak mu treba pomôcť inak...

0 0
možnosti

Ekonomie je krásná, nikoliv exaktní věda, jak jste krásně dokázala. Mimochodem právě proto někteří tabulkoví maniaci z VŠE nemusí Tomáše Sedláčka, který nejúchvatnější publikaci o ekonomii za poslední čtvrtstoletí vydal bez jediné připojené tabulky :-). http://www.jsweb.cz

1 0
možnosti

Je to jinak. Celý vtip  „aby byla ekonomika co nejlépe popsaná“ spočívá v tom, že státy platí příspěvky EU podle výše HDP. Brusel rozhodne, že se započítává i šedá ekonomika a hned mu vzrostou příjmy o desítky miliard.

1 0
možnosti

Nerozhodl to Brusel. Nevím, proč to neví naše superkonomka Šichtařová. Mám podezření, že to jenom "neví".

  Šedá ekonomika byla součástí výpočtu HDP již od jeho definice. Trvale s ní pracuje i EU. trvale, tedy celou dobu všechny členské státy, včetně GB. Jen Bůh a svatý Václav vědí, jakou okurkovou zprávu zpracoval tisk.

  Píši to i jinde: o tom, že je součástí HDP i šedá ekonomika jsme se učili již v dobách blahé lidové demokracie (a dávno před socialismem).  Je skutečností, že tehdy bylo hodně výhrad ke konstrukci HDP. Kupodivu fakt, že součástí je i odhad příjmů prostitutek, k nim nepatřil.  Ani tenkrát.

0 0
možnosti

Přesně. S HDP je hodně srandy. Na toto téma skvělý článek "Trenýrkovské království". ALe to, že se státní dluhy posuzují poměrem k HDP, místo ke státnímu příjmu je jeden z největších podvodů na občany.

4 0
možnosti

Jenže šedá ekonomika byla součástí výpočtu HDP vždy. Už před více než padesáti lety jsme se, co by postpubertální študáci, smáli DPH z příjmu prostitutek. A - pokud si pamatuji - cca před třemi roky jsme museli doplatit svůj příspěvek do kasičky EU. Důvodem bylo nízké ohodnocení šedé ekonomiky (včetně prostitutek, pasáků a "drogistů") a tedy podhodnocený HDP.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,62
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články