PS

Řetězce nejsou bez viny. Pohyboval jsem se v maloobchodu cca 17 let viděl jsem do karet výrobcům velkoobchodu a konečnému prodejci. Nejvyšší marže má vždy velkoobchod protože tam je malá konkurence. A protože obrovský řetězec už nepotřebuje prostředníka tedy velkoobchod největší marže jdou na vrub řetězcům tipu albert / kaufland. To že ČR je laboratoř kde si tyto řetězce testují jak moc mohou výrobek ošidit nebo jak moc mohou ceny napálit je bohužel snadno doložitelný fakt. Stačí se podívat na černé ovce kde tito zloději vysvětlují že u nás je specifický trh že lidé si přímo žádají aby u nás figurka velikonočního zajíčka byla menší s menším obsahem čokolády a dražší než v Rakousku.

Foto

Vyprávěl mi jeden majitel firmy, který se chtěl dostat na pulty velkého řetězce. Na jednání si přivezl podklady s rozpisem materiálu. Začal dokazovat o co jsou jeho výrobky kvalitnější. Po chvilce ho přerušili, že je to nezajímá. Řekli velmi nízkou cenu a zeptali se, jestli je ochoten za ni dodávat. A tak je to se vším. Dodavatel musí šidit kvalitu, aby s takovými cenami přežil a zákazníci nadávají výrobcům.

Foto

Je to naivní, amatérské, tendenční a hloupé, nic jiného mne při čtení tohoto rádoby odborného textu nenapadá.

Konkrétně:

1/ ".... v maloobchodu je u nás na evropské poměry naprosto průměrná konkurence." - zcela mimo mísu, mloobchodní trh s potravinami ovládá několik operátorů, mnohdy ve shodě (Kaufland - Lídl) a tržní prostředí je pokřivené s narušenou přirozenou konkurencí.

2/ Ceny potravin a energií ve 3. odstavci nelze komentovat, jedná se o údaje naprosto nesmyslné, ČSÚ udává zcela jiné hodnoty. Navíc např.burzovní cena elektřiny v Německu v absolutní hodnotě bez parametrů nic nevypovídá.

3/ V dalším odstavci autorka píše, že dubnovým tahounem inflace jsou ceny potravin, aby do toho vtáhla Green Deal bez jakýchkoliv použitelných argumentů - i student střední školy by za takovou argumentaci dostal nedostatečnou.

4/ Argumentace o vydělávání na drahých potravinách a zároveň i na slevových akcích je buď hloupá nebo hloupě tendenční a to nemohu ani komentovat. Autorka evidentně nechápe podstatu a cíl slevových akcí.

5/ "Peníze nejsou bohatství". Budiž, na tom se můžeme shodnout, ovšem docela by mne zajímalo, jak by autorka vyjadřovala materiální hodnoty a množsví majetku. Psát o nich jako o podivných hlasovacích lístcích o tom, KDO bude zboží užívat je ryze beletristická, od reálu odtržená formulace.

6/ Víření bubnů a finále: "Z toho existuje jen jediná cesta ven. Zavrhnout ideologie a vrátit se k volnému trhu, který jsme zničili." píše autorka, jejíž text se k odbornosti ani zdaleka nepřiblížil, naopak, je vystavěn na ideologii. A volání po volném trhu je pak jen třešničkou na textu zcela se míjejícím s realitou i minimem odbornosti.

Tak, teď už si musím dát detox od autorky, než mi zase za delší dobu vyrazí dech svou nesmyslností.

P.S.: Poznatek z Německa, z pátku minulého týdne: Potraviny, dosud kvalitnější než u nás a mnohdy i levnější (pouhým přepočtem kurzu, bez ohledu na paritu), si sice zachovaly svou kvalitu, ale povětšinou výrazně zdražily, nad úroveň ČR.

AP

No já nevím kde je pravda, jstli marže nebo ceny. Minulý týden jsme kupovali papriky v Lidlu za 79,90 / 500g a včera tam byly ty samé papriky za 89,90 /500g. To stejné s rajčaty a kdoví čím jiným. Čím je venku tepleji a léto přichází, tak je zelenina dražší.

PP

Turecko-znojemské okurky Znojmia 92 Kč, vedle rakouské Machland 67 Kč. Stejné balení, stejný kalibr 7-9 cm. Včera v Glóbusu.

TK

T91o25m89á42š 13K57l89a58s

28. 5. 2024 15:47

S tou elekřinou a grýndýlem to není tak jednoznačné. Současné ceny elektřiny jsou zhruba na úrovni roku 2008. Šílené loňské a předloňské ceny byly způsobené zejména neplánovanou odstávkou jaderek ve Francii. Problém je, že jsme si zvykli na ceny z let 2015-2019, kdy byla elektřina extrémně levná. Energetické firmy měly nižší zisky a šetřily na investicích do nových zdrojů i údržbě těch starých. No a to šetření se pak projevilo v poruchách elektráren a jejich následné odstávce. Tím stoupla cena, výrobci elektřiny vydělali a teď na ty investice budou mít.

Foto

Buďto špatně vidím a nebo tam žádný není, protože dost možná pro "VIP blogery" asi Kodex blogera neplatí. Paní ekonomka v článku totiž žádný odkaz na zdroj (odkud čerpala?) NEMÁ. Kdybych udělal totéž já (či porušil KB z jakéhokoliv důvodu jiného!!) redakce by mi článek z hlavní strany ihned stáhla na můj blog soukromý, jako to udělala před týdnem.

VN

Návrh řešení je skvělý, ale v dnešní Evropě nerealizovatelný. Bohužel.

MB

Proto je nutno do EP volit konzervativní racionální pravici a ne totalitářskou greendealistickou levici.

JU

J95a31n 17U35r92b98á26n66e48k

28. 5. 2024 10:22

Ech, jak je to s tou klausovskou rukou trhu, to vidíme dobře např. na telekomunikačních poplatcích. Nejsem zrovna kdovíjaký zastánce regulace, ale je vidět, že to bez ní holt nejde, a to jak na naší úrovni, kde málo a ČTÚ špatně regulovaný trh mobilních poplatků vede k tomu, že tu máme oligopol, ale když se podíváme na celou EU, tak nebýt regulace roamingu, platili bychom dnes 20 korun za minutu nejen my, ale i všichni ostatní v Evropě. Stačí si jen všimnout, jaké částky chtějí operátoři za mezinárodní hovory, ač je roaming v principu ještě náročnější než mezinárodní hovor. A to dnes nejsou hovory tahané po superdrahých vyhrazených mezinárodních káblech, ale jsou tunelované přes protokol IP vedle všeho dalšího provozu.

P.S. I když jsem se na vejšce také učil o dokonalé konkurenci vedle monopolu a oligopolu, nějak si vlastně nevzpomínám, kdy jsem naposledy něco takového (či alespoň dostatečně podobného) viděl v reálném životě.

JV

J81a13n 89V62ě28r94n70ý

28. 5. 2024 12:48

Ani neuvidíte, je to proti lidské přirozenosti. Trhům vládnou stádovité davy a ty nakonec vždy skrz svoji neinformovanost a iracionalitu vytvoří monopol.

Foto

Dividendy jsou ze zdaněných peněz, je na jejich vlastníkovi, jak je použije a kde.

MK

Proč tak složitě autorko?

Což takhle si připustit, že část peněz z Babišova šíleného rozdávání za covidu se dostává do oběhu teprve nyní? A zvýšení množství peněz v oběhu zákonitě vyvolá inflaci.

JSS

Zdravím Vás, slyšel jsem na streamu. Obecně tak a kardinálně o energiích. A nebude to lepší - proč nezkritizujete obří zlodějské prémie u ČEZ, proč nenavrhnete okleštění nabubřelých platůpolitiků a jejich náhončích - desetitisíce, proč nekritizujete kořistnické zisky bank, pojištˇoven a jiných složek přehrnujících peníze na svou stranu, neskutečný odliv zisdků do zahraničí,daň. rájů, ap. To jsou jen některé ze zločinů této doby, nebavíme se ani o Ukrajině, válce na stř. ýchodu ap

  • Počet článků 695
  • Celková karma 41,78
  • Průměrná čtenost 19978x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články