Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádka o zlých kapitalistech a šťastném hladovém lidu

Bylo - nebylo, byla jednou jedna Venezuela. A ta Venezuela měla ropu. A taky komunistického diktátora, který si ovšem neříkal komunistický, nýbrž lidový.

Jednoho dne se diktátor Venezuely rozhodl, že dost bylo zlých kapitalistů, kteří vykořisťují

Venezuelany, kradou jim ropu a žijí z plodů jejich práce. To už si pracující lid víc líbit nenechá. I stalo se, že diktátor jedním rozhodnutím ropný průmysl zestátnil. Koneckonců stát byl přece on, a kdo je víc než stát.

Nebylo víc zlých kapitalistů, nebylo víc jejich sprostých zisků. Nebylo víc ropného průmyslu. Nebylo víc pracujícího lidu. Nebylo víc co jíst, protože nepracující lid nepracoval a potraviny neměl kdo vyrábět. Nepracující lid ale měl ropu, a to se počítá. Měl ji sice v zemi, nevytěženou, protože bez zlých kapitalistů ji nikdo neuměl dostat na povrch ani prodat. Ale hlavně že zůstala lidu, že. Nepracující lid měl také hodně peněz, protože diktátor rozhodl, že peníze vytiskne a lidem rozdá. Za peníze sice nebylo co koupit, protože zlí kapitalisté byli ze země vyhnáni, takže nikdo kapitalisticky nevyráběl a neprodával zboží. Ale co na tom, že byl hlad. Hlavně že lid nebyl vykořisťován.

Krásná pohádka o Venezuele s dobrým koncem o tom, jak se vykořisťovaný lid zbavil okovů a osvobodil se od zlých kapitalistických vykořisťovatelů, nechá málokteré oko suché. Nenechala suché ani oči Berlíňanů. S nostalgií se rozpomněli na dávné doby DDR, v nichž nebylo kapitalistů, nebylo břímě nutnosti svobodného rozhodování, nebylo podnikání a podnikatelů, kteří si svinsky vydělali svou nestydatou prací na byty. A považte, nestydatí pracující podnikatelé tyhle byty ještě nestydatěji pronajímají chudému nepracujícímu lidu žijícímu ze státní podpory.

A dost, řekli si nepracující Berlíňané. Víc už se vykořisťovat nenecháme. O majetku podnikatelů, který není náš, ale měl by být náš, uspořádáme referendum.

Jak řekli, tak udělali. Přes 56 procent Berlíňanů hlasovalo v nedělním referendu za vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. A rozhodli, že zhruba 240 tisíc berlínských bytů má být vyvlastněno. To by tak hrálo, aby o našich bytech rozhodovali ti, kterým byty patří, kteří si na ně dokázali vydělat. Bydlení je přeci základní lidské právo a ten, kdo vydělávat neumí, musí mít nárok na nezištnou pomoc od toho, kdo vydělávat umí.  „My Berlíňané jsme se rozhodli, že s našimi byty nesmí nikdo spekulovat,“ prohlásila paní Joanna Kusiaková, komunistická mluvčí iniciativy za vyvlastnění bytů, které se ovšem komunistická neříká. Byty postavené zlými kapitalisty jsou totiž národním bohatstvím a patří všem, to dá rozum.

Pohádka má krásný a romantický děj, ale konec bude ještě romantičtější. Jestli se vám až dosud zdálo, že nelítostná soutěž mnohého schopných kapitalistů o zdroje a zisk byla nelidská, počkejte, jakou řež rozpoutají ničeho neschopní progresivisté o vyvlastněné byty. Zlí kapitalisté a developeři budou vyhnáni. Nebude už podnikatelů. Nebude už staveb nových bytů. Nebude kupců – nebude nabízejících. S byty se přeci nespekuluje - zůstanou lidu. Nebude těch, kdo by je opravoval, protože bez zisku ani kuře nehrabe, ani kapitalista nevykořisťuje, developer nestaví, stavební firma neopravuje.

Mezi lidem budou mraky peněz. Uvědomělá vláda je svým rozhodnutím rozdala jako náplast za virovou pandemii. Za peníze nebude jaké byty kupovat, byty totiž nikdo nebude stavět a ty zestátněné budou drahé, protože jich bude málo a budou se rozpadat, ale co už. Hlavně že nebydlící a nepracující lid nebude vykořisťován.

Berlínský čin lidu, který vzal spravedlnost do vlastních rukou, je velmi inspirativní. O nutnosti znárodňovat byty a podniky (moderně se tomu říká kapitálový vstup státu do podniku) se už běžně mluví nejen v Německu, ale i ve Francii. Je to v zájmu lidu a ekonomiky a v rámci boje s nákazou. Čím dál víc uvědomělých lidí se nestydí vyslovit nahlas, jak to je nehorázné, aby někdo vlastnil víc bytů a spekuloval s nimi. Naštěstí i mezi českými politiky jsou také uvědomělí lidé - mluví o dani z druhého a dalšího bytu nebo ukazují na byty, které nejsou pronajímané, a chtějí je identifikovat podle toho, že u nich není pravidelně odebíraná elektřina.

Naštěstí taková daň z nemovitostí je geniálním nástrojem, jak proti sobě rozeštvávat společnost a vzbuzovat rovnostářské nálady. Když se na vlastnictví každého druhého a dalšího bytu uvalí řádně vysoká daň, většina lidí nebude protestovat. Většina lidí totiž vlastní byt jen jeden, pokud vůbec něco vlastní. A ti, kteří vlastní byty dva a jeden z nich pronajímají, jsou „ti bohatí“, tedy si trest zaslouží.

Tento text cituje pasáže z knihy Do důchodu s plnou kapsou (září 2021).

 

Autor: Markéta Šichtařová | úterý 28.9.2021 13:22 | karma článku: 47,42 | přečteno: 15869x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Sledování vašich plateb JE velmi reálným nebezpečím

Představte si, že jste naivní pionýr v polovině 80. let a zeptáte se tehdejšího komunistického prezidenta Gustáva Husáka: „Proč máme hranice obehnané ostnatým drátem?“ Dost možná by vám Husák odpověděl:

27.10.2023 v 11:00 | Karma: 46,98 | Přečteno: 15583x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Šichtařová

Když zisk je ztráta a peníze hnijí

Česká tisková kancelář (ČTK) zveřejnila zajímavou zprávu. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Generali Investments CEE. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

18.10.2023 v 8:00 | Karma: 43,73 | Přečteno: 8100x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Šichtařová

Tak takový propad tu už dlouho nebyl

Mnoho se toho přihodilo v ekonomice během posledních hodin. Bude-li naším měřítkem významu ekonomických zpráv čistě a jen finanční efekt (a budeme-li pro tyto účely dočasně zanedbávat taková fakta jako počet mrtvých),

11.10.2023 v 8:30 | Karma: 44,86 | Přečteno: 17429x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Šichtařová

Rovná práva pro sudoprstníky!

Kamarádce se narodila holčička. Narodila se se čtyřmi prsty. Je krásná. Dostala jméno Adélka. Byla jsem ale šokovaná příšernou reakcí porodnice, která čtyři prsty vnímala jako něco nenormálního a mamince tento fakt sdělovala, jako

4.10.2023 v 8:00 | Karma: 43,61 | Přečteno: 3838x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Šichtařová

Širokospektrální prezident bez názoru jako symbol doby

Už jsme tu mluvili o marných nadějích českých demonstrantů. Mluvili jsme tu i o teorému středového voliče, který v konečném důsledku vede k tomu, že volby stále dopadají tak nějak nastejno. Někteří se ozvali:

27.9.2023 v 9:25 | Karma: 44,57 | Přečteno: 4915x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články