Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K63a25r45e84l 44R52a14d66a

18. 6. 2014 4:16

Ač nejsem odborník, domnívám se, že celý malér nastal v okamžiku, kdy se z peněz jako prostředku směny stala komodita se kterou se spekuluje. Koncentrace bohatství do rukou hrstky lidí je přímá cesta ke katastrofě. Co se stane v okamžiku, kdy chudí budou tak zadlužení, že už si  nebudou moci nic koupit ? Prostě jen ulehnou a odeberou se do věčných lovišť, nebo si  násilím vezmou to co budou potřebovat ? Na tyto dvě možnosti nemá smysl sázet. Sázet se snad dá jen na dobu, kdy to vybuchne.

3 0
možnosti
Foto

Když máme v ledničce žluklá vejce a 50 deka prošlého vlašského salátu, tak nic nevyřešíme tím, že ledničku omotáme izolepou a nastříkáme na ni kolínskou. Jednou ji stejně budeme muset otevřít a čím déle budeme váhat, tím bude puch horší.

Záporné úrokové míry jen maskují skutečnost, že banky drží ve svých trezorech tuny hnijícího papíru.

7 0
možnosti

K54a83r45e81l 95F17u81k57s84a

14. 6. 2014 12:16

Máte pravdu. Měli bychom se ale zamyslet čím to je, že není do čeho investovat. Dole mluvíte o nutnosti krachu - ale uvědomujete si, že efektivita investice je vztahována k tomu, kolik se mi z ní vrátí? A pokud prostě máte odliv peněz od většiny lidí, tak můžete investovat do čeho chcete a stejně Vám to nikdo nezaplatí... (můžeme se takto ukrachovat do aleluja) Prostě rovnice - investuji - lidi budou zaměstnaní - začnou kupovat - a bude po problému, neplatí, pokud se bude dále koncentrovat majetek a globální úspory narůstat - aby mohly být dále investovány z důvodu toho abych ze systému dostal výnos z těchto investic... To je pyramida.

1 0
možnosti

Podle mého názoru banky pouze stáhnou peníze ze sejfů centrální banky do svých sejfů.

0 0
možnosti

Ehm. Vy si do banky peníze neukládáte. To byste jako ekonomka měla vědět! Vy jim je půjčujete!

0 0
možnosti

Jsem rád, že existují bezpoplatkové banky a jsem klient hned několika z nich. Ale starat se někomu zadarmo o peníze bych určitě nechtěl. Je to podobná služba jako bankovní schránka / trezor, akorát virtuálně. Je to především velká odpovědnost a banka musí platit pojištění. Pokud vím, hodně bezpoplatkových bank je ve ztrátě.

0 0
možnosti

Nac potrebujeme inflaci? Co je to "enormne nizka inflace"? Za doby zlateho standardu byla mirna deflace, a nikomu to nevadilo.

3 0
možnosti

A proto máme zlatý standard úspěšně do dnes.

0 0
možnosti
Foto

Bylo by zajímavé odhadnout, jak se v kontextu všech těch inflačních vlivů projeví fakt, že důchodové systémy pomalu ale jistě přecházejí z čistě průběžných na částečné financování z úspor, t.j. peníze, které se ještě nedávno vyplácely na důchody a důchodcové je hned utratili, se teď částečně ukládají s úmyslem utratit je někdy v budoucnu. Ovšem bankéři je možná rozflákají hned a v budoucnu se uvidí, takže k žádnému umrtvení kapitálu nedojde...

1 0
možnosti

Fondový penzijní systém znamená dluhy. Člověk v produktivním věku uloží peníze do penzijního fondu - aby však došlo k zhodnocení těchto peněz, musí je fond někam investovat/půjčit. Takže fond může půjčit občanům (např. hypotéky), firmám, či státům.

Výnosy na důchody si tedy zaplatí občané ve splátkách hypoték a úvěrů, v nákladech firem (splátkách firemních úvěrů) nebo v daních (splátkach státních dluhů). Princip je podobný jako v průběžném systému, ale samozřejmě je to trošku dražší (poplatky penzijním fondům) a rizikovější. V Polsku, Maďarsku a na Slovensku už na to přišli. My jsme se tomu mohli vyhnout, ovšem Nečasova vláda zabodovala - vytvořila produkt na kterém prodělají úplně všichni (stát - přišel o část příjmů na současné důchody, občané - platí zvýšenou DPH, fondy - vzhledem k mizivému zájmu je to pro ně ztrátová investice - Nečas s Kalouskem neprosadili povinou účast).

0 0
možnosti

Jeste mi nekdo vysvetlete k cemu je dobry ten rust. Nestacilo by nechat to tak jak to je ? Vzdyt se tu zije docela dobre.

8 0
možnosti

To říká ekonom T.Sedláček taky. Ale to nikdo nechce slyšet.

1 0
možnosti

No jo. Jenže já se už na škole učil, že k záporným sazbám je možné (v hnusném kapitalizmu) sáhnout. A že už se to (u hnusných kapitalistů) nejméně dvakrát stalo. Omlouvám se, že se mně za více  než půlstoletí vykouřila z hlavy jména konkrétních zemí. Velmi rád bych je uvedl.

  Takže to možná nebude chyba té úspěšně okopávané ECB.

0 0
možnosti

P44a89v52e68l 19K84u48r69a67l

13. 6. 2014 14:33

Jenom proto že jsou záporné sazby to není důvod utrácet... naopak je to důvod si peníze uložit u sebe a šetřit.

1 0
možnosti

Nechápu, proč se divíte, že ECB pomáhá zadluženým zemím? Má je nechat zkrachovat? Úsměvné je Vaše varování, že až začne ekonomika růst, budou si půjčovat dráže. Budou, ale pořád lépe, než kdyby si půjčovaly dráže už teď. Ano, problém je v ekonomice, ale ECB dělá, co může, be tisku zbytečných peněz, jako USA, a vychází jí to. Poslední dobou kritizujete za každou cenu, ale reálná ekonomika není teorie, ta se píše většinou až podle ní.

0 0
možnosti

P51a57v26e19l 33K31u25r73a80l

13. 6. 2014 14:34

Krach je nejlepším řešením.

2 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články