Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Prosba k autorce

Nemohla byste prosím Vás do článků občas vložit i pár fotografií, abych si lépe konkrétněji mohl představit to, o čem píšete?

Např. k větě "zvedla jsem své pozadí ze židle a zamířila do podzemních garáží, abych vyparkovala své auto" bych prosil fotografii:

a. Vašeho pozadí,

b. Vašeho auta.

Předem děkuji.

0 1
možnosti
JR

J86a10n 77R82á66ž

14. 6. 2013 13:12

HDP, zjedodušeně řečeno, jen sleduje jak tečou peníze sem a tam. Je to jen index, který nesleduje růst nebo pokles bohatsví. Takže může vznikat paradox, že HDP roste a stát i jeho občané chudnou, jak se projevilo v EU, kdy byl růst HDP dlouho uměle vyvoláván enormním zadlužováním států i jednotlivců..

V USA v době vysokého růstu HDP v šedesátých a sedmdesátých letech se nejenom nezvyšovala životní úroveň občanů, ale více jak 40% dokonce klesala a v době největšího růstu HDP  byl nastartován růst státního zadlužení, které dodnes utěšeně roste.

Z HDP se stala zboštělá veličina, která vůbec nic nevypovídá o reálné ekonomice.

2 0
možnosti
Foto

Klasik pro popis povodňových škod používa příkladu rozbitého okna.

4 0
možnosti

Velmi pěkná argumentace, paní Šichtařová.

(zvláštní je, že ten blud o prospěšnosti ŠKODY zastávají i celkem rozumní lidé)

5 0
možnosti
FL

Povodeň to je v podstatě něco jako akce šrotovné. V krátké době lidi uvolní své úspory za jednorázovým cílem a o to více budou šetřit v následujících letech. To a bude znát i na tom HDP, ne?

4 0
možnosti
Foto

R^ Přesně tak. Lidé ani stát nemohou vydat jednu korunu dvakrát. Pokud vydají víc, tak se nutně musí zadlužit a v budoucnu vydají méně.

Jediný pozitivní jev na extra vydávání je, že možná někteří nezaměstnaní dostanou práci, někteří lidé začnou vydělávat a také vydávat více. Tj. že se rozjede ekonomická spirála růstu.

Na tomto článku se mi líbí, že upozorňuje na to (a příkladem to ilustruje), že ekonomický růst nutně nemusí znamenat, že se budeme mít lépe. Toto mnoho lidí asi ještě neví.

Pokud však po povodních investuje stát, tak se ještě více zadluží. Takže poměr státního dluhu a DPH se moc nezlepší možná dokonce zhorší.

3 0
možnosti
JP

Novináři si HDP žádají( i když mu nerozumějí). Vždyť všechny země mají úřad, který HDP zjišťuje. Všichni to dělají. Srovnávají svoje HDP. Když říkají "naše ekonomika", myslí tím HDP. Zadlužení země se bere jako % z HDP - i když je to pitomost.(Dluh se tak porovnává s tím, kolik se utratí, namísto aby se porovnával s příjmy.)

3 0
možnosti
KN

K77a37r89e88l 32N88o84v25á11k

14. 6. 2013 10:14

Je to takový newspeak. Lidem se odeberou slova, promíchá se obsah stávajících slov, zatemní se a zastře obsah vět. Po mediální masáži,  si pak lidé pod  HDP představují ekonomiku.

Realita se prezentuje slovním obsahem, který se skutečností nekoresponduje.

U daní je to poměrně průhledné a stejně to většinu lidí nezaráží.

Televizní daň se nazývá televizním poplatkem, daň obyčejná se nazve sociálním pojištěním, daň zdravotní se nazve taky pojištěním, daň placená zaměstnavatelem za zaměstnance se nazve odvodem. Pak je poplatek za odpad, dálniční známka atd.

10 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články