Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AF

A45l93e24n25a 98F24i27r74s49t

31. 7. 2014 20:26

Nikdo nebrání žádnému hospodskému otevřít hospodu definovanou jako soukromý klub pro vyvolenou klientelu (třeba za roční členský poplatek 1,- Kč) a povolit kouření komu chce.

 

Pokud ale provozuje podnik veřejného pohostinství, musí se řídit vůli věřejnosti. A pokud si veřejnost většinově přeje v restauracích a kavárnách nekouřit, prostě se kouřit nebude. Je to jednoduché a jasné a v řadě jiných příkazů a zákazů vázaných na provoz restaurace asi tak nejvíce pochopitelné a logické 

Nakonec budou ze zákazu profitovat všichni - hospodský, protože někdo rozhodnul dilema za něho, nemusí tolik větrat a tím pádem ani v zimě topit, nemusí tak často prát záclony a malovat místnost a jeho zaměstnanci budou za čistý vzduch na pracovišti vděčni.

Nekuřáci tak jako tak a kuřáci nakonec po přechodném období nezvyku také: budou kouřit podstatně méně, venku před hospodou naváží nové, zajímavé známosti a manželky jim nebudou nadávat, že smrdí po návratu jako rasův pytel a my nekuřáci nebudeme muset přemýšlet, co si do restaurace obléci a nemuset to druhý den prát. 

  Zažila jsme všechny tyto argumenty, které se dnes objevují na českém blogu proti zákazu kouření již ve třech zemích - Irsku, Německu a Švýcarsku. Nakonec se všechny ukázaly jako plané, nesmyslné a hloupé, přičemž nejhloupější je ten o té svobodě. Hostinský nikdy nebyl, není a nikdy nebude v provozování své živnosti svobodný.   Dnes jsou všichni v těchto třech zemích, jak ukazují dodatečné průzkumy, spokojeni. Právě tak jako s tím, že se již nesmí kouřit v kinech či letadlech. A před dávnými lety bylo bylo i toto naprosto normální - dnes se tomu všichni smějeme a kroutíme hlavami.   V Česku je sice na tak malou zemi silná loby tabákového průmyslu, jejíž lobování bylo zatím u politiků úspěšné, ale jednou zákaz kouření ve veřejných místnostech projde a musíme doufat, že to bude co nejdříve.

4 1
možnosti

kdo to je ta veřejnost ? to jsou ty montované průzkumy ? Víte jak se dělají průzkumy ? Nebo jste právě přiletěla z planety ZET ?  Vypadá to, že jste jedna z těch moudrých, kteří vědí lépe než ten ubohý nevzdělaný lid, co je pro něj dobré. Pokud ano doporučuji jet radit do Afriky nebo do Indie. Proč tam ? Protože to je daleko odtud.

1 1
možnosti
JP

Uzákoněná zákaz kouření je samozřejmě špatný. Problém je ale v tom, že bez něj je právo dýchat čistý vzduch v praxi neuskutečnitelné. Zkuste jen jeden den důsledně žádat každého kuřáka aby nekouřil ve veřejném prostoru kdykoliv vám to vadí. V kolika případech vám bude vyhověno, a v kolika budete slovně či fyzicky napadeni?

2 0
možnosti
Foto

Už dnes je možnost mít nekuřáckou restauraci. Žádnému nekuřákovi nikdo nebrání si takovou otevřít a provozovat. Proč to neudělá? Protože potřebuje svého nepřítele?

4 4
možnosti
JS

protoze mu tam zas tolik lidi chodit nebude.... kdyz mam kamarady, kteri vetsina z nich kouri, tak holt jdu s nima do kuracke, nez abych sel sam do nekuracke

1 0
možnosti
VS

Autorka napsala pěkné hlouposti. Dokázal jsem to dočíst pouze do místa, kde tvrdí, že "nikdo nikoho nenutí chodit do zakouřených hospod a že nekuřáckých restaurací je dost...". Tak nevím, kde žije. Já žiji v ČR a neznám takovou restauraci ani jednu. A to podotýkám, že mám hodně rád pivo. Ani v Praze není takových restaurací "dost", natož v menších městech a na vesnicích. Autorka používá známá a trapná klišé o "svobodě". Zapomíná, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého a že normální je slušnému člověku nehulit do tváře, když si chce dát pivo!

A propo ve všech zemí EU kouření v restauracích už dávno zakázali. Oni nemají rádi "svobodu"? Nebo mají spíše radši čistý vzduch a nejsou to alibističtí trapáci?!

3 2
možnosti
Foto

Restaurace mají vždy oddělený nekuřácký prostor, velká většina - oddělený stavebně. Takže, pokud chcete sedět v nekuřácké části, máte výběr.

2 1
možnosti
KM

Já vám nevím, ale vaše argumenty mi přijdou neskutečně alibistické. Normální je prostě nekouřit, jak tu již bylo řečeno.

10 3
možnosti
Foto

Mně přijde normální, nemluvit jiným lidem do toho, co by pro ně mělo být normální.

8 5
možnosti
ZQ

S autorkou nesouhlasím, byť si ji velmi vážím. V jedné diskuzi někdo napsal, že mu kuřáci nebudou vůbec vadit, když vše, co souvisí s jeho cigárkem do posledního zbytku spotřebuje. Když nebude muset nechtěně čichat ten dým, koukat všude na popel a vajgly a všechen ten bordel, pak je mu to jedno a ať si kouří kdekoliv. Jenže tak to není a ani nebude, proto jakýkoliv zákaz kouření ve veřejně přístupných prostorách nebo kdekoliv se pohybují nekuřáci jednoznačně podporuji !!

3 0
možnosti
Foto

Já s autorkou souhlasím a souhlasím i částečně s Vámi. Jsem pro zákaz kouření v místech, která jsou placena z daní všech a která musí i nekuřák občas navštívit (např. nemocnice, pošta, zastávka). Ale hospoda je soukromá, žije z tržeb od zákazníků a nikdo nenutí nekuřáka tam jít. Je to čistě věc majitele, zda jeho podnik bude kuřácký, nebo nekuřácký.

3 2
možnosti
TN

Dáma budu asi z města, kde výběr je, že? Normální je nekouřit, že to tady pořád kuřáci nechápou, je jejich problém.

7 0
možnosti
JP

je zcela a naprosto irelevantni, jestli nekde je nebo neni vyber ... pokud tam tu nekurackou hospodu nikdo provozovat nechce, nemate sebemensi pravo se takove hospody domahat a nutit nekoho k jejimu provozovani.

3 3
možnosti
Foto

Do Itálie jezdím lyžovat. Hospody nabité a bez kouře.

8 0
možnosti
Foto

Zákaz kouření v restauracích, je dobrý pouze k tomu, aby se někteří zviditelnili; a také k tomu, aby rozdělil občanskou společnost, která řeší kraviny a nemá tak čas, všímat si skutečných problémů:

http://abelovsky.blog.idnes.cz/c/418611/Fasismus-antikuraku.html ;-)R^

1 6
možnosti
ZQ

Koukám, že spíš vy se rád zviditelňujete v ostatních diskuzích úspěšnějších blogerů, kde hlavně honíte čtenáře na své články. Kdyby za něco stály, čtenáři by je četli i bez této propagace :-P asi

1 0
možnosti
MR

Přesně z těchto důvodů by se mělo zvažovat spíš zákaz kouření na chodníku nikoliv v hospodách. Po chodníku projít musím do hospody nikoliv. Vyhánět kuřáky z hospod na chodník je pro mě jako nekuřáka naprosto zcestné.

3 1
možnosti
Foto

kouření na chodníku vadí kvůli vajglům.

Kouř se ale rozptýlí, naředí, což v hospodě nemůže - tam koncentrace jedovatých látek postupně narůstá

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,51
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články