Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S dotacemi nesouhlasím, ale také nesouhlasím s tím, že by zrovna banky měly být tím nejstrategičtějším. Těmi budou až ve chvíli, kdy se peníze budou dát jíst a poskytnou střechu nad hlavou. Dokud toto nebudou přímo umět, bude to stále jen vpodstatě zbytný prostředník při výměně zboží.

0 0
možnosti

Za socialismu bylo prý zemědělství extrémně dotováno. Kolik šlo peněz na ty dotace? Chce to přesné číslo, ono to totiž tak hrozné nemohlo být. Nejzákladnější potraviny (pečivo, mléko, brambory, pivo, limonády...) byly sice levné, nicméně potraviny jako takové levné vůbec nebyly. Zato byly nízké nájmy, levná voda atd. Minulou dobu a dnešek nelze relevantně srovnávat.

0 0
možnosti

Těžké číst tuto diskusi. Jeze'dáci jsou největší škůdci krajiny, a to se svojí chemií (fungicidy, pesticidy, herbicidy), lány řepky, erozí, hutněním půdy atd. Dále je jich tak málo (cca 100.000) a jdou na ně takové peníze (přes 50 mld. Kč), že by bylo levnější, kdyby nedělali nic a alespoň neškodili krajině.

Jinak minulý rok byl pro ně nejziskovější. Takže v jejich logice by měli zaplatit nějaké mimořádné zdanění, protože když je rok horší (teplo, zima, sucho, vlhko), hned natahují ruky.

1 0
možnosti

Hnojí se všude. Po převratu se tvrdilo, jak naši zemědělci ničí přírodu, ale brzy se ukázalo, že na Západě používají hnojiv několikanásobně více. Měli na to, hnojiva nejsou zadarmo...

1 0
možnosti

P75e52t26r 18B92u34r54d87a

16. 9. 2015 8:04

Vážená autorko,

vyslovila jste pochybnost o nutnosti potravinové soběstačnosti, tuto myšlenku podporujete příklady jiných nesoběstačných "odvětví". Právě proto, že nemáme ropu, zemní plyn a mnoho dalších surovin, protože nejsme schopni si vyrobit či vypěstovat produkty dnes vnímané jako životně nutné, proto bychom se měli SNAŽIT být soběstační tam, kde mámě šanci se k tomu alespoň přiblížit. On totiž i obchod formou nákup-platba je stále obchod výměnný. Vyměňujeme naše přebytky za peníze, peníze vyměníme za zboží u nás nevyráběné, nevypěstovatelné.

Asi nikdy nebudeme schopni být finanční velmocí jako Švýcarsko, asi nikdy nebudeme moci vyvážet ropu jako Saudové ani těžit diamanty a zlato. Zato můžeme exportovat jablka, brambory, chmel, mléko ...

Tím samozřejmě nevyslovuji svůj souhlas s bruselskou zemědělskou politikou, tu netvoří ani zemědělci, ani ekonomové, ale (alespoň to tak vypadá) ničemu nerozumějící politici.

2 0
možnosti

Jenze taky existuje neco jako cena ušlé příležitosti. Pokud budeme věnovat obrovské množství prostředků do zemědělství, abychom mohli vyvážet brambory, jiná odvětví budou skomírat, ale kdyby se to nechalo na trhu, mozna by nám vynesli mnohem víc. Krásný příklad je z Ameriky z 60. let....zde byla silně prosazovaná podpora automobilového průmyslu, z důvodu prý strategického významu a klíčového odvětví. Nakonec z toho naštěstí sešlo, velká část výroby se přesunula do Asie (tehdy především Japonsko) a světe div se, v americe se zadna ekonomicka pohroma nestala, jen se jim zkrátka uvolnily zdroje, ktere se plynule presunuly do počítačového průmyslu a dalších moderních technologií, které jim pak vynášely mnohem víc, než dotace do aut.

0 0
možnosti
Foto

Některý zemědělec dotace má rád, jiný na ně nadává. To je různé.

Po dlouhé době (asi odchodem předsedy agrární komory) neslyším desetiletí proklamovanou ztrátovost zemědělství. Podle něj to bylo jediné odvětví, které dokázalo dlouhá léta produkovat ztrátu a nezkrachovat.

Nemyslím, že autorka by měla velký přehled o zemědělství a o mléku zřejmě jen z pohledu na něj v obchodě.

0 0
možnosti

I vy mudrlante. Máte názor, že správné je čchu-čhe, severokorejská cesta soběstačnosti (k hladomoru)?

0 0
možnosti

V článku bylo, "nemůže nikdo z mé rodiny jíst vejce, mléko ani obilí. " Jsou tedy i lidé, kteří o výrobky zemědělců nestojí, protože je prostě jedí. A takových je hodně, já třeba nemusím hovězí maso i mléko, prostě mě to nechutná. Tak proč  by se mělo dotovat něco, o co lidé nestojí a nejí to? A již nám žádný komunista netvrdí, že mléko je zdravé, aby se spotřebovalo zbytečně vyrobené mléko.

0 0
možnosti

V zemědělství jsem kdysi dělal,již dlouho nedělám.Ale nedovedu si vůbec představit,že nedávno se zrušily kv'oty a hned jsme zaznamenali ohromný nárůst nadprodukce mléka.Ono to tak asi není.Ono to není tak,jako ve fabrice,kde když se něco neprodá tak se nařídí třeba 4 denní prac.týden a nějak se to ustojí.Když se zvedne poptávka,tak se dělá i v neděli.Vážená pani,u těch krav to takto nejde.Ty můžete  pobít,ale ze dne na den z nich více mléka nedostanete.Takže současný nadbytek je asi doopravdy věcí politiků,kteří rozhodli o blokaci Ruska.Nevím,proč by následky toho měli zemědělci nést.

1 0
možnosti

Stroje jsou dražší než krávy a pokud je máte na splátky a stroje se zastaví, nebudete mít na ty splátky a neustojíte to. A zaměstnance také ze dne na den nemůžete propustit a pořád vám budou natahovat ruku o mzdu.

1 0
možnosti

Docela mě zaujalo, že u každého článku máte jinou úvodní fotku. S články sice v podstatě moc nesouhlasím,  ale ty fotky. Proč vždy jako úvodní foto měníte obrázky? A kdo Vás fotil tentokrát? Děkuji za odpověď. Dian Hrozek

0 0
možnosti

Protože je fotogenická. Zato my nefotogeničtí jsme rádi, když se konečně nějaká fotografie podaří a pak s ní šup na idnes.

0 0
možnosti

A za nadprodukce mléka se chystá v Česku masivní podpora mléčného skotu....!!! Aby přežili i ti neschopní. Na jednu mléčnou krávu (dříve živitelku) by měl český zemědělec dostat od státu snad přes 10000 Kč za rok! Vše je zaobalené v různých nesmyslných titulech jako zlepšení pohody zvířat - třeba větší okna a další úprava stájí. Není bez zajímavosti, že hlavním protagonistou těchto nesmyslů je boss Agrární komory Belada, který vede nebo dokonce vlastní velkou firmu, která dodává zařízení do stájí...

1 0
možnosti

Paní Šichtařová má v mnohém pravdu,hlavně co se týče bankovního sektoru,ovšem v zemědělství stoupla na velmi tenký led a probořila se....Snem českých zemědělců je zemědělství BEZ jakékoliv dotace...ovšem v celé EU ( minimálně)...To že dánský farmář bere dotace( národní) na to že prase má 4 nohy (nadsázka) ,apod. využívá sílu ekonomiky své země a takto dotované zvíře vyveze na náš trh,kde síla ekonomiky takové podpory neumožní,je ekonomické pravidlo v .....

Naše zemědělství je více než konkurence schopné...tak že hurá a BEZ dotací.

3 0
možnosti

J88a72n 10H17a63v35r92d53a

11. 9. 2015 13:54

Nemáte tak docela pravdu. Jednak paní Šichtařová kritizuje obecně dotované zemědělství v celé unii, za druhé si nemyslím, že český zemědělec touží po nedotování. Zvykl si na dotace a to je jako opium. Mnozí berou peníze za to, že jenom vlastní půdu. A udělají k tomu nějakou administrativu.

Ale souhlasím, že ideální stav by byl trh bez veřejných, hlavně státních dotacích. Viz můj příspěvek níže.

2 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,61
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články