Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

caria

2. 6. 2012 22:08
Nedá mi to, abych neřekla své

Já, přestože jsem sama dětská sestra  bych NIKDY doma rodit nechtěla. Dost dobře si vzpomínám na problémy u obou dcerV krátce před a při jejich narození. Byla jsem nesmírně vděčná lékařům a personálu, kteří zvládli neplánovanou sekci (operativní porod), kdy rozhodovaly minuty, žádná předoperační příprava a rovnou na sál. U druhé dcery byl porod velmi dlouhý s problémy a spontánní porod jsem zvládla jen díky profesionalitě lékařky a několika sester, sama už jsem byla strašně vyčerpaná a stresovaná obavami hlavně o život dítěte. Rodit v porodnici jsem považovala za samozřejmé.  Může se stát, že dojde ke komplikacím a ty minuty jsou strašně důležité. Zarazila mne docela otázka, na kterou prý Markéta Šichtařová odpovídala " ve které porodnici rodila".  Mne se na to nikdo neptal, nevzpomínám si, že bych někdy na takovou otázku odpovídala.

1 0
možnosti
GK

Gábuša

20. 5. 2012 22:12
Pološero

Mě ten váš blog po prvním čtení jen zarazil, ale nějak jsem necítila potřebu s Vámi polemizovat. Teď jsem se ale dodívala na dokumentární pořad, ve kterém vystupujete a trochu jsem se naštvala. Odhlédnu-li od faktu, že pokud jste rodila vždy doma, těžko můžete srovnávat domácí porod s porodem v nemocnici, narážím na problém se samotnými důvody, které ženy k tomuto kroku vedou. Často totiž jako zásadní uvádí, že doma jsou uprostřed "svého", mají jistotu a zázemí, přičemž vy se na kameru vyjadřujete v tom smyslu, že když Vám náš stát aktivně hází klacky pod nohy, tak zvažujete porod v Německu, Británii nebo Belgii. Možná mám jen málo informací, ale Vy v těch zemích vlastníte nemovitosti, ve kterých bydlíte?

1 0
možnosti
GK

Gábuša

20. 5. 2012 22:12
Re: Pološero

Byl by pro Vás porod v jiné zemi tedy stále "domácím", nebo byste ho realizovala tak, že byste dva týdny před termínem vyrazila do hotelu a za pomoci místní porodní asistentky porodila tam? A kam se potom poděl další argument domarodících, že základem je pro ně jistota, že ví, s s kým rodí, že ta "jejich"asistentka je zná, dochází k nim (ony k ní) a má v ní důvěru?

1 0
možnosti
JP

JanikaPanika

20. 5. 2012 7:12
Gratulace

Gratuluji vám i vašemu manželovi k miminku! Byla jsem měsíc mimo republiku, a tak jsem Váš článek četla až dnes. Letem světem jsem prolétla diskuzi a ta opět nezklamala. Já přesně chápu, co jste chtěla svým textem říci a nemám z něj pocit, že někomu vnucujete svůj postoj. Ale struktura diskutujících je docela zajímavá - zřejmě jsou v naší populaci porodní a poporodní komplikace v nějakých 95 - 99%. Ale ono to vlastně sedí a koreluje s tím, že žijeme ve světě, který je ovládán farmaceutickými koncerny, které vynalézají nové diagnózy a pro ně okamžitě přicházejí s novými léky, jejichž vedlejším účinkem jsou další onemocnění jimi vyvolaná a na ty nasadíme další pilule atd. atd. A teď veďte s konzumenty těchto léků nějakou debatu. Oni jsou přesvědčeni, že ty léky je zachraňují. Koneckonců je známý fakt, že během stávky lékařů v Izraeli poklesla úmrtnost o 50%. To už o něčem svědčí...

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

20. 5. 2012 21:54
Bože, to jsou žvásty,

VŠICHNI lékaři se spikli s farmaprůmyslem - ti už jim zřejmě "podprahově vtiskávají" na školách, aby je poslouchali, ne? - a společně pracují na snižování počtu jidí na zemi, minimálně..., porodníci úplně nejvíc.  Jo a každý kdo nesouhlasí s domácími porody je sjetý nějakou chemii od těch ovládnutých doktorů...

Hezký další paranoidní den.

0 0
možnosti
JR

bojler

11. 5. 2012 14:00
tentokrát vedle

Paní Šichtařová, zatím jsem s vámi souhlasil vždy když jsem četl nějaký váš příspěvek, tentokrát jste si to trochu pokazila. A upřímně, překvapila jste mě. Dle mého skromného názoru domácí porod je výrazně rizikovější už jen samotným charakterem nevypočitatelnosti přírody. Co se týče statistik, velmi záleží na zvolení podmínek, tím si odůvodníte prakticky cokoliv. Byť s vaším rozhodnutím nesouhlasím, budu hájit vaše právo rodit doma podle vlastního uvážení.

1 0
možnosti
PJ

Paveljan

20. 5. 2012 22:22
Re: tentokrát vedle

Váš skromný názor je jenom názor, foukne větřík a je pryč. Naproti tomu paní Šichtařová má tři děti, opravdické, skutečně narozené. Ještě, že o tom nerozhodujete (zatím ještě). Víte co je to svoboda?, víte co je to osobní odpovědnost?, řek bych, že stěží.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

10. 5. 2012 23:50
a že si domorodičky naklikaly!

To to bzučelo na Facebooku, mimískovských stránkách  - to se komunita semkla a každá musela karmovat, jinak by byl vyčleněna z kolektivu!

Je to jako partaj!

2 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

11. 5. 2012 2:17
Re: a že si domorodičky naklikaly!

No jiste, domarodky v batikovanych satcich a hippie obleccich, obrylene vysokoskolacky a porodni baby se semkly. Kdyz se na ne utoci, semknou se pevne jako tucnaci v nejvetsim mrazu.

2 0
možnosti
DT

tanker d

10. 5. 2012 18:59
k té hysterii kolem oxytocinu

pokud vím, je to naprosto přirozený hormon, který má důležitou roli jak při porodu tak v době kojení. setkala jsem se spíš s opačnou praxí, oxytocinem nikdo neplýtvá a jen tak vám ho nedají,když ho chcete. prosila jsem o urychlení u prvního porodu a nechali mě týrat 31 hodin a na oxytocin došlo až na samý závěr. u druhého porodu mi ho nikdo ani nenabídl, šel rychle a nebylo proč o něj žádat. u třetího porodu jsem o něj požádala "abychom tam nebyli věčně" a byl mi podán ve formě kapačky ( to s tím "pícháním oxytocinu" bude nějaká urban legend z hysterických matkoserverů) a porod skutečně dobře urychlil, stejně jako usnadnil kojení.

netuším, proč je kolem oxytocinu taková hysterie, vždyť se jedná o naprosto přirozenou věc, která navíc všechno jen usnadňuje v momentě, že to neběží jako na drátkách...

s oxytocinovou antikampaní se na tomhle serveru začalo už před nějakou dobou (no něco musí přeci ti doktoři dělat špatně) a teď to vrcholí právě hláškami v tomhle článku... :)))) super... !

4 0
možnosti
I

iVčera.iDnes.iZítra

10. 5. 2012 19:27
Re: k té hysterii kolem oxytocinu

To už jsem svého času vysvětlovala log-outovi. V záznamech o porodu je zaškrtnutá kolonka, že byla podána uterotonika, tak se to dostane do statistiky. Ale z těch záznamů není poznat, jestli ta uterotonika byla podána už v první nebo až ve třetí době porodní - tedy pouze na urychlení vypuzení placenty. Přesto to ten dobrý člověk omílá furt dokolečka v každé diskuzi, kde může. A samozřejmě je to mantra pro vyznavačky domporodů...

3 0
možnosti
EN

tuana

10. 5. 2012 13:11
milá maminka

má tři děti a všechny se narodili doma....tak co chce potom porovnávat? Porodnice v nemocnici nejsou laboratořemi a mým dvěma dětem zachránil porod v porodnici život,přesto,že obě těhotenství byly bezproblémová. Takže může děkovat bohu,že její porody doma děti přežily bez úhony.

4 0
možnosti
DT

tanker d

10. 5. 2012 19:11
Re: milá maminka

to je velice zajímavý aspekt - odkud tedy autorka čerpá svoje hrůzné "zkušenosti"? ... kochá se tím jak "jedna paní povídala" (přesněji řečeno jedna paní v poporodní depresi někde na nějakém serveru povídala) a srovnává jablka s hruškami, příklad "domácí" porody v Německu (kde pod tímhle pojmem je rozumněna například přístavba u porodnice, přímo propojená s operačními sály) a domácí porod jak ho rozumí ona, kde se hraje ruská ruleta doma ve vaně v koupelně - bohužel ruská ruleta také s jedním cizím životem.

Podle mě nemá nikdo právo upírat jinému (dítěti)  lékařskou pomoc v takovémhle zdravotně exponovaném momentu jako je porod. Tisíckrát si autorka může namlouvat, že zrovna jí se nic nestane, šance, že se něco po... tam je. A klidně si může i namlouvat, že dětem se doma při porodu nic nestalo - najisto to neví, dokud děti nejdou do školy... možná jsou "jenom" hloupější než ostatní, možná jsou jenom pomalejší, mají mozkovou disfunkci, kterou nemusely mít -možná. srovnání neexistuje.

2 0
možnosti
VNP

veš na pleši

10. 5. 2012 11:52
Je moc pěkné,

když se někdo naprosto neznalý medicíny a vědecké práce začíná pouštět do čtení lékařských vědeckých studií. Pak z toho máme podobný dezinformační kousek jako je tento. Napravit a vysvětlit všechny omyly a nepravdy, jak si je autorka vydedukovala a interpretovala, by vydalo na dvojnásobný článek.

5 0
možnosti
MG

m.a.g.

10. 5. 2012 13:07
Re: Je moc pěkné,

Mluvíte mi z duše, co mě na daném textu však zaráží nejvíce, je ta autorčina suverenita, s jakou svá "fakta" předkládá. Osobně si to vysvětluji jako absenci jakékoliv sebereflexe, což hodnotím jako známku nezralosti, a to bych od ekonomky s celkem slušným profesionálním renome nečekala.

3 0
možnosti
IR

IBM R.I.P.

10. 5. 2012 10:22
Je tu jeden háček

- jmenuje se evoluce. Když se v porodnici narodí KAŽDÉ dítě, bude do budoucna (generačně) problémů jen přibývat. Ano, je to kruté, ale je to přírodní zákon.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

10. 5. 2012 10:27
Re: Je tu jeden háček

ano, je to podobné jako s povolením, aby mohli rodiče vozit na silnicích dítě v přídavném vozíku za kolem. Jen houšť!

0 0
možnosti
AJ

astrudina

10. 5. 2012 9:28
Britská studie...

.. a dál už nemusím číst. Kdo zná britské zdravotnictví, tak se musí leda smát - nebo by musel brečet.8-o;-€;-O

2 0
možnosti
DT

tanker d

10. 5. 2012 19:25
Re: Britská studie...

R^ bingo

0 0
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 42,39
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články