Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RL

No k tomu Německu(tehdy SRN).Ekonomický "zázrak" byl dílem tehdejší soc dem.strany.Právě vysoká zaměstnanost , velká síla odborů, tlak na mzdy, vedl k nárůstu kupní síly obyvatel a rychlému dalšímu růstu ekonomiky. To co popisujete, jako skvělý recept na lepší zítřky, jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli za několik posledních pravicových vlád u nás. Kupodivu vždy tyto recepty vedly k úpadku ekonomiky.Je možná skvělý pocit být obsluhován člověkem, který se třese o práci ,protože na jeho místo čeká deset dalších, ale žádný přínos to nemá.Co se týče té hulvátky (pokud není virtuální), žádné odstupné by jí "nehrozilo". Hrubé porušení pracovní kázně a jde.

3 0
možnosti
Foto

Nevím jak to mají zorganizované v oné restauraci. Ale jednoduchý recept aby sebou číšníci či servírky mrskali na place jako o závod, je jednoduchý.

Každý číšník či servírka má po dobu směny na starost obsluhu určitého počtu stolů. (nic jiného nesmí dělat) Záleží na obsluhujícím, jak dokáže zpříjemnit svou osobností, dokonalou obsluhou, hostům posezení v restauraci. Mimo plat, obdrží dle spokojenosti hosta tip. (nezdaněný)

Takže pokud vezmu v patrnost účet který je v blogu p.Šichtařové.

Při obsluze 5 stolů a výměně hostů každé dvě hodiny a tipu 100 Kč. od stolu, tak si obsluhující nese domů 2000 Kč. Za směnu. Bez zdanění. To není špatné.:-)

1 0
možnosti
DV

D27a81n 67V44l37k

30. 1. 2016 22:45

Zaznělo to tu několikrát: souvislost mezi kvalitou práce a výší mzdy. Můj osobní názor je ten, že kvalita práce by měla být příčinou a nikoli následkem vysoké mzdy. Pokud se někomu nechce poskytovat kvalitní práci od začátku, nemá na daném místě co pohledávat. Pokud je někdo otráven, že (podle svého mínění) poskytuje kvalitní práci a není za ni vyslyšen, má možnost práci změnit.

Aby bylo jasno: hovořím o Praze, kde je šance najít lepší místo relativně vysoká - samozřejmě to nechci aplikovat třeba právě na severní Moravu.

A pro osočování hosta vulgárními výrazy neexistuje omluva ani v případě, že dáma pracuje v podniku zadarmo. Rv

P.S. Normálně bych si šel do trafiky rozměnit a útratu bych zaplatil kovovými na kačku přesně. Bez dýška. ;-)

4 0
možnosti

Teď si představte, že byste takovýto póvl měli denně v ordnaci a nemohli kvalitně pracovat...

0 0
možnosti
IB

Výjimečně s Vámi, Markéto, nesouhlasím ve "velmi pružném" zaměstnávání lidí v gastro-průmyslu, většina DPP, peníze černé na ruku, záruka, jistota žádná, podepisování směnek - jako ručení, že nic neukradnu... Věřím, že kdyby byli lidi solidně zaplaceni,zaškoleni, šéfíci nebyli vykukové, měli by zaměstnanci motivaci pracovat lépe.... Sama bych tam nešla a hospodu bych nechtěla....

3 0
možnosti

M90i85r50e14k 95Ř18í59h78a

30. 1. 2016 12:53

Většinou s autorkou sohlasím ale myslet si že vyhazov bez příčiny, smlouvy na dobu určitou dokola a podobně jsou lékem na kvalitu práce je blbost. Víte co zlepší práci - spokojený zaměstnanec a to znamená zaměstnanec dobře zaplacený, který má perspektivu že nebude odejit jen se šéfovi znelíbí a podobně. Nevolnictví paní Šichtářová již skončilo. Sám jsme měl možnost poznat podnikatele co zaměstnával na dobu určitou. Působil jsem v té firmě několik měsíců, nebyla mi obnovena smlouva, aby byl zaměstnán šéfíků známý, lidi se tam točili tak, že za rok se osazenstvo vyměnilo o 100 procent, jenže bylo to v době krize a než člověk našel lepší místo vzal zavděk i tímto. Fakt je ža na pozici kterou jsem zastával se vystřídalo za 15 měsíců 5 lidí. Dělal jsem i 11 hodin denně. Nejsem žádný flákač a opravdu platí to co jsme uvedl na začátku, zaplaťe dobře zaměstnance, nejednejte s ním jako s nevolníkem nebo s něčím co použijete a zahodíte a bude podávat výkony které budu tu firmu posouvat dál. To platí všude nejen v pohostinství.

7 1
možnosti

Tak říkáte, že klíč je ve spokojeném zaměstnanci, který je solidně zaplacen?

A to je snad Svatopluk Němeček tak hloupý?!? Že si vyhání personál za hranice?

0 0
možnosti
VPS

Je to úsměvné.

Většina kritiků blogu ve svém stanovisku prakticky potvrzuje názor autorů, že skoro žádná nezaměstnanost v Praze křiví pracovní trh. A to bylo jeho nosným tematem.

3 0
možnosti
MP

Boží mlýny melou : před lety paní Šichtařová poukazovala, že vyšší minimální mzda nám zdraží potraviny v obchodech. Já chodím více nakupovat než do restaurací a zdá se mi, že ochota a slušnost pokladních se stále zvyšuje. ( Možná je to i tím, že jsem si kdysi dal předsevzetí, že zrovna k lidem stojícím nízko na společenském žebříčku se budu chovat empaticky. Boží mlýny melou ...).

Pan Pikora navštěvuje dýchánky s Polreichem, pak vleze do snobského podniku a málem mu ústa rozbijí. Boží mlýny melou ....

Abych nebyl jen moralistický: neřešil bych věc jen s vrchním, ale přímo s majitelem podniku. Jméno Pikora přeci jenom něco znamená. Že se tak nestalo, mi nepřímo ukazuje, že celá věc se asi přeci jen odehrála trochu jinak. Abych to shrnul jako předřečník Rv

1 0
možnosti
Foto

J46a87n 41Š95i20k

29. 1. 2016 19:07

Dobrý den. Mám několik známých, kteří pracují v restauracích a v drtivé většině jsou tam otřesné podmínky. Nejnižší platy, často bez pracovní smlouvy, někde číšník dělá zároveň i kuchaře a uklizečku zároveň, část platu "na ruku". To se týká také barmanů, recepčních a to i v luxusních hotelích. Včera jsem slyšel, že někteří majitelé začali číšníkům a servírkám brát i dýška, na kterých v průměrné restauraci nikdo nezbohatne, jak si někteří chytří myslí. Někdo říká, tak tam lidi za těchto podmínek nemusí. Proč se tedy divíme, že v této oblasti nechce nikdo pracovat? Kuchařů je, alespoň v mém okolí nedostatek. Ano, člověk dostane víc na dávkách, ale podle mě i kdyby dávky byly nižší, tak se nic nezmění. Hlavní důvod je ten, že v pohostinství podniká kdekdo a není schopen si s takovým přístupem zaměstnance vychovat, na veškerou kulturu se s prominutím...:-). Myslím, že tady jste střelila hodně vedle. Váš manžel má sice hroznou zkušenost, ale příčiny vidím jinde než Vy. Hezký večer Rv

6 0
možnosti
Foto

R31o64m76a95n 81K42o51z84e83l

29. 1. 2016 19:26

Ano, kamarád dělá kuchaře i číšníka zároveň, plat ve smlouvě 11700 Kč, v čistém dostává kolem 8 až 9 tisíc, dělá přesčasy, víkendy. Jasně, nikdo ho tam nenutí pracovat, ale už si nějak zvykl a bývá s rodiči, tak mu to stačí a lepší než být doma zadarmo.

2 0
možnosti
JR

J69a75n 58R24á53ž

29. 1. 2016 15:55

Jaký pán, takový krám, se říká.

V jedné brněnské restaurací, dle cenové hladiny patřící k těm "lepším", jsme po cca dvacetiminutovém čekání na obsluhu chtěli mluvit s majitelem. Nebyl a provozní nám sdělil tuto inovativní informaci: " My jsme zážitková restaurace, kde se spěch personálu neočekává". Fakt to řekl!

Takže jsme odešli do blízké "nezážitkové" kde nám milá obsluha a vynikající jidlo za podstatně nižší ceny, spravili náladu!

P.S. Nijak nezávidím majitelům restaurací, kteří musí od rána do večera hlídat personál, aby ho neokrádal, choval se k hostům slušně a alespoň v mezích možností dodržoval nesmyslné hygienické předpisy, aby se vyhnul buzeraci úředníků, oprávněných námitek hostů a ještě vydělával.

4 0
možnosti
MV

Zajímavý, která restaurace to byla, abych se tomu mohl vyhnout? Nebyl to náhodou Pavillon?

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články