Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

Rájec

1. 10. 2011 11:26
dluhopis státu

Občan, spoluvlastník státu s jinými občany, využíval státní socialistické přerozdělování (např.dotace čehokoliv) a stal se tak spoludlužníkem. Tedy prostřednictvím státu se zadlužil. Jeho moudří spoluobčané, kteří se ve společenské dělbě práce lépe a efektivněji zapojili - do politiky, tedy s možností usměrnování přerozdělovaných peněz  kamkoliv (tedy i ve prospěch vlastní, nebo jiných preferovaných duší), jim nyní poskytnou možnost státu pomoci dalšími úvěry ve formě dluhopisu. Odměnu za tuto službu jim poskytne z jejich daní. Je to určitě moudré a racionální. Navíc tento proces lze opakovat do nekonečna. Neřeší sice otázku kdo to všechno nakonec zaplatí, ale stát ušetří. Banky, které tuší princip tohoto státního "letadla" by již chtěli od této profláklé firmy, tedy státu,  úrok vyšší. Na druhou stranu nové je to, že občan, lépe občané, vlastníci státu se stanou sami sobě dlužníky i věřiteli. Z toho pak plyne, že snáze přijmou skutečnost v konečném účtu, že ho zaplatí. Třeba inflací.

0 0
možnosti
P

pěnice

27. 9. 2011 14:48
Nejsem ekonom,

ale slyšela jsem, jak to bude výhodné a tak jsem začala uvažovat, že bych nějaké ty "výhodné " dluhopisy zakoupila. Pak jsem někde četla Váš článek na toto téma a od záměru jsem ustoupila. Nejsem nejmladší a tak bych se nějakého mizerného zhodnocení nemusela ani dožít.Raději budu věřit Vám než Kalouskovi.  U mně těm mým penězům bude nejbezpečněji. Ony se tak sice nerozmnoží, ale hlavně neubydou.

0 0
možnosti
ZK

SID09

27. 9. 2011 19:59
Re: Nejsem ekonom,

Inflace vám jich kus užere. Zbytek vám seberou zloději, kteří se už těší jak vám ten kvartýr proberou. !!

0 0
možnosti
MM

Marmej

26. 9. 2011 20:41
Komu půjčuji

Jsem ochoten půjčit své peníze...ale musím věřit tomu, že onen subjekt s mými penězi naloží rozumně, zodpovědně a že mám co největší pravděpodobnost, že se mi mé úspory vrátí a zhodnotí.

V tomto případě je mi naprosto jasné, že tento stát neumí a snad vědomě ani nechce s financemi zacházet rozumně či zodpovědně. Že jde opět jen o půjčování na "projedení" (rozkradení, vyplýtvání, rozházení...)

Takže takhle: "ani ťuk".

Jen mi docela vadí, že pokud se lidé na tuhle dluhopisovou vějičku v dostatečném množství nechytí, tak "oni" si už najdou jinou cestu. Třeba sjednocené DPH na 30%... a pak na 50%. To by bylo, abychom tu stádní kasu nakonec nějak nenaplnili :-/

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

26. 9. 2011 18:13
Dnes výjimečně nikoli výborná Markéta

Markéto, dosud se mi vaše články líbily, ale tento mi připadá trochu praštěný. Já nevím o tom, že by někdo předstíral, že dluhopisy vydává z dobrého srdce. Podsouváte státu tvrzení, které jsem od něj neslyšel. Stát si zaslouží kritiku za to, že dluhopisy potřebuje vydávat, že nehospodaří tak, aby se bez nich obešel, avšak nikomu, nemáme podsouvat něco, co neřekl. Trochu mi to připomíná jednu povídku z doby totáče, ale z období, kdy se trochu kritizovat mohlo. Občané si pozvali svého poslance, aby jim řekl, proč o ně nedbá, ale on zahájil svou řeč otázkou: "Soudruzi, domníváte se, že kapitalisté ustoupí ze svých pozic dobrovolně?" A povídka pokračuji: "Tak tohle jsme se nedomníval nikdo." Stejně tak se nikdo nedomnívá, že stát vydává dluhopisy z dobrého srdce. Pro příště zapomeňte na tento trochu nepovedený článek, což je u jinak skvělé Markéty výjimkou, vraťte se na svou obvyklou strunu a budete zase výborná.

0 0
možnosti

názorový melírek

26. 9. 2011 18:19
Re: Dnes výjimečně nikoli výborná Markéta

;-D má pravdu, to neokecáte ;-D JŠ

1 0
možnosti
PH

petrph

26. 9. 2011 17:20
a on je snad někdo vydává z dobrého srdce?

Každý kdo je vydává je vydává jen proto že je  to pro něj mnohem lacinější než kdyby si ty peníze rovnou půjčil v bance. Jestli mu někdo půjčí "levněji " na dluhopisy, tak tím oceňuje jeho jistotu a stabilitu, ergo půjčuje mu na míň,ale platí si v tom právě tu jistotu vrácení peněz. Vydávat dluhopisy v době kdy Kalouskovi a spol nedůvěřuje 80% lidí je opravdu projev naprostého zoufalství...Jako by si ty peníze prostě nemohli vyzískat tím že zvednou daně   :-)

0 0
možnosti

názorový melírek

26. 9. 2011 17:02
Kdo věří, že lidi naletí na ty dluhopisy, ...

... je naivní ;-D dík za pěkný článek, JŠ

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

26. 9. 2011 17:00
Je to dobré,

pár lidí ještě umí počítat. R^

0 0
možnosti
SN

kuča

26. 9. 2011 16:46
Je to stejné,...........

:-)......jako když se Kalousek("nejlepší ekonom světa"), v parlamentu zaklínal, že se žádném případě nemůže z druhého důchodového pilíře nic ztratit, že to bude důsledně odděleno! To samé samozřejmě, jako gramofon, furt dokola omílá i Drábek. Vždyť oni, chudáci, neví co bude zítra, ale ví přesně co bude za 3O roků. Blahoslavení........co jim to věří! A takoví se i najdou. Jak psal včera dr. Šmucler, nejlépe z důchodců na tom budou ti, co do třech roků umřou! R^R^R^

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

26. 9. 2011 16:35
Tak, tak.

Vysokoškolsky vzdělaný člověk pěkně kultivovaně. Nevzdělaný občan na ulici nekultivovaně. A pořád vychází to samé, takže pozor na něj:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,47
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články