Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dávat sousedovi, kterého jeho živnost nedokáže uživit, něco extra je obdivuhodná věc. Ale nemá co dělat s trhem. Trh pouze dodává po čem je poptávka - a učí hluboké pravdy, jako že "chtít něco za nic jest marné snažení".... Export-import naopak umožní společnostem skutečně využít jejich výhod. Např. získání koní americkými prérijními národy jim dalo tak na sto let životní styl ve kterém jim příjem ze dvou měsíců bizoni sezóny dovolil vzít na zbytek roku dovolenou. (Což je, Bohu žel, pak špatně připravilo na příchod průmyslové revoluce).

0 0
možnosti

Ted s paní Šichtařovou spíš nesouhlasím. Konzumní nacionalismus mi přijde vcelku fajn pokud by byl přirozenou součástí chování českého zákazníka. V dnešní době bychom mohli všechny české potraviny zrušit a nahradit dovozem z Německa a Polska a většině lidí by to nevadilo, hlavně že přijdou letáky s akční cenou a jede se nakoupit cokoliv, hlavně v akci.. Hlavní problém vidím v marketingové masáži řetězců a jejich podmínek vůči dodavatelům výrobků do obchodu. Ano je to svobodná volba zákazníka kam jde nakupovat, ale zase  ne úplně otevřené vztahy fungují v mezi článku výrobce x prodejce, kdy jsou výrobci díky stále větší centralizaci prodejů do super, hyper marketu tlačeny do extrémních podmínek. Alternativní možnosti nákupu tady určitě jsou a jdou využívat,ale to umí tak cca do 10 % obyvatel této země. Tak si myslím, že když bude těch 90 % super, hyper market občanů nějak usměrňováno nebude to na škodu.

0 0
možnosti
Foto

Obvykle s Vámi souhlasím (nebo nerozumím a tak souhlasím), ale tedy tentokrát mi hlavní pointy článku blízké nejsou a nebudou. V pár bodech pravdu máte, ale přesto bych jev posunula do jiných rovin. Nedokážu být v těchto otázkách studený pragmatik. Nejen proto, že mám mj. střední zahradnickou školu a nad nákupy potravin  dost přemýšlím... ;-)

0 0
možnosti
Foto

K26a32r98e54l 98R67a34d94a

4. 5. 2014 23:42

Tentokrát jste ujela. Já tedy v zabetonované a zcela zastavěné zemi bydlet nechci. A ta potravinová soběstačnost také nemusí znamenat jen to, že nebudeme jíst nic z dovozu a nebudeme potraviny vyvážet. Znamená to jen tolik, že v případě potíží na trhu ( a ty mohou přijít kdykoliv ), tu nepomřeme hlady. Z dávné historie plyne poučení, že civilizace zanikají, když nejsou schopné se uživit. Ať už to má důvod jakýkoliv. Za absurditu považuji, že česká vesnice je v dodávce potravin zcela závislá na supermarketu v nejbližším městě.

1 1
možnosti
Foto

K55a19r65e19l 44R52a93d12a

4. 5. 2014 23:44

Ještě dovětek, kde v takové zabetonované městské poušti vezmete pitnou vodu ? Také v supermarketu ?

2 0
možnosti

NESOUHLASÍM. Počet lidí stoupá geometrickou řadou a zemědělská půda ubývá. To jsou fakta. Oceány jsou téměř vydrancovány od ryb. Není také pravda, že by byla nějaká značná nadprodukce potravin nad současnou spotřebu. Stačila trocha biopaliv a okamžitě stoupla cena základních potravin tak, že miliarda lidí měla ještě výš do žlabu než před tím. Stačí nějaká přírodní událost - třeba výbuch větší sopky a následné ochlazení planety na 2 - 3 roky (statisticky se stává několikrát za tisíc let, naposledy koncem 18tého století a neúroda vyvolala Francouzskou revoluci) a poklesne globální produkce potravin. Okamžitě bude následovat zákaz vývozu a ti, kdož se nedokáží uživit sami budou mít velký problém.

3 0
možnosti

Je sranda, jak někdo něco prohlásí za fakta. I když budu brát tu geometrickou řadu coby básnickou licenci, tempo růstu světového obyvatelstva se snižuje. Odhaduje se, že za několik desítek let to bude více méně stagnace.

Nevím o tom, že by zemědělská půda ubývala. Máte nějaké průkazné statistiky?

V chudých zemích je málo potravin, protože tam je mizerná mechanizace a organizce. Stačí jí zvýšit a rázem globální produkce potravin stoupne. Stačí se podívat třeba na Ukrajinu a její nevyužitý potenciál.

Při výbuchu sopky budou mít problém ti co nemají peníze, ne ti co nejsou potravinově soběstační.

4 1
možnosti

Kéž by se naučili lidé používat zdraví selský rozum, věřím že se to podaří. Díky za přínosný článek. Opět jsem Vám zvýšila karmu.

1 0
možnosti

Nesouhlasim, ze nenni nutne, aby Ceska republika byla potravinove sobestacna. Je to nutne a zadouci. Az se nase slavna EU sesype a opet zacnou fungovat normalni hranice, tak bude na koni ten, kdo bude mit, co jist. Psenice se da vypestovat na skoro jakemkoliv pozemku za rok, ovocnym stromum to trva o par let vic. Stada skotu take nejsou hned. Co budeme jist, nez se obnovy zemedelska vyroba ?

3 0
možnosti

To co předtím. EU se může sypat jak chce, podstatné je, že potravin je ve světě přebytek. Zemědělci a obchodníci se mezi sebou poperou, aby mohli dodávat na náš trh.

3 2
možnosti

Např. česká rajčata, která nejsou vyprodukována tradičně jako za mého mládí, t.j. ale dostupná cca 1-2 měsíce v roce - nejsou také nic moc. Ochutnal jsem je několikrát - vyrobeno na české farmě - a byl jsem zklamán. To taková italská keříčková (ne španělská) chutnají lépe. Nemohu si pomoci, ale i české brambory včetně raných - pokud nemáte nějaký bezva zdroj (ale jako "politici" řešíme dostupnost  pro "masy"), také zaostávají za minulostí. Proti raným egyptským, španělským bývaly české žluťoučké lahůdkou.

5 0
možnosti

Ještě jste zapomněla zmínit, komu by to zavedení povinných 40 % českých potravin sloužilo... kterému místopředsedovi vlády...

4 0
možnosti

Propagace českých potravin je potřebná a užitečná. Podporuje české producenty a zvyšuje zaměstnanost.

Nicméně, povinné kvoty pro domácí věci mají dva efekty.

1) Zvýšení popularity politika (většina populace je ekonomií nedotčená)

2) Zhoršení ekonomické svobody (ostatně, můžeme si vzpomenou ve krizi ve třicátých letech a její příčiny)

Nicméně, bod jedna je strašně důležitý a proto ho bude prosazovat každý politik kterému jde o popularitu a nemá zpětné kontrolní mechanismy.

7 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,51
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články