Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

H57a60n83k82a 66C53h60e50n

19. 12. 2014 19:53

Ať každá rodí, jak chce, samozřejmě ani v porodnici není (a nemůže být) všecko stoprocentní, jenom vím, že jedna moje kamarádka nerodit v nemocnici, tak stoprocentně přijde o dceru...

0 0
možnosti

Jeste na okraj - pousmal jsem se nad vasi zminkou "A to prosím jde o státní instituci, nikoliv o žádnou pofiderní lobbyistickou organizaci."  Vy sama brojite proti statnimu aparatu a obvinujete cesky stat z predpojatosti, ale nebojite se pouzit opacny argument - Britsky stat podle vas neni predpojaty, jako nekteri "lobiste".  Kdo jen malicko zna Britske zdravotnictvi vi, ze se potyka s OBROVSKYM financnim tlakem.  Jejich nestranost je z tohoto jednoducheho duvodu pochybna, levnejsi pristup pro ne bude velkym lakadlem.

2 1
možnosti

Pani autorko, pisete zajimave, ale neuplne.  Z vaseho psani vyzniva, ze co se tyce porodu doma tak podle vyzkumu je VSE mene riskantni doma.  Rozsahla metaanalyza z roku 2010 vam nedava za pravdu, souhlasi s vasim argumentem POUZE ohledne NEKTERYCH faktoru tykajicich se matek. Podle tohoto vyzkumu je risk pro novorozence planovane narozeneho doma ZNACNE vyssi nez pro novorozence planovane narozene v nemocnici, konkretne tato metaanalyza ukazala, ze jich TRIKRAT VICE ZEMRELO.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000293781000671X.

5 1
možnosti

Na světe neexistuje nic tak bytostně ženského jako je rození dětí. Je zajímavé, že se tady k takovému tématu vyjadřují výhradně muži. To je opravdu absurdní. Největší problém současného porodnictví není otázka domácích porodů, ale vměšování mužů se svými názory, kteří z principu o rození dětí nemohou nic vědět. Ani sebelepší vzdělání, politická praxe nebo PC vybavení nenahradí osobní zkušenost. Pánové, neserte se ženám do rození dětí, myslím, že máme dost jiných oblastí, kde se můžeme realizovat.

1 0
možnosti
Foto

Máš pravdu, milé děvče...rozhodně :))

2 0
možnosti

Můj názor (nebo pohled na věc) je ten jediný správný a jediný možný. Je to prostě modla a proto mám právo požadovat po ostatních aby se chovali v souladu s mým názorem (pohledem na věc). Nelépe jim to dám přímo do zákona. Pro svůj názor mám i hodně argumentů, které jsou samozřejmě naprosto nevyvratitelné a plně opodstatněné. Argumenty jedinců s jiným názorem jsou samozřejmě naprosto mimo.

Sám pro sebe (i když možná je to i oficiální termín) nazývám lidi s tímto myšlením jako "sociální inženýry". Prostě vždy ví co je pro druhé nejlepší a samozřejmě to ví lépe než oni sami. Je zcela irelevantní jestli se jedná o porody, kouření / nekouření v hospodách, zavírání / nezavírání obchodů ve svátky, atd.

Každý bude vždy mít nějaký názor - k něčemu se přikloní - to mi přijde přirozené. Ale co tak tolerovat i právo na jiné názory a tolerovat konání vyplývající z odlišných názorů? Je to takový problém?

Budou-li nějaké reakce, prosím vyhněte se reakcím, které výše uvedené zobecní na jakoukoli životní situaci a zaměřte se na podstatu. Věřím, že chápete jak to myslím - nechci to zde konkretizovat na dalších X řádcích.

3 0
možnosti

Ve svém nejbližším okolí jsem za posledních pár měsíců "zažil" pět porodů (všechny v nemocnici). Z těch pěti se tři vyvíjely poměrně komplikovaným způsobem až tak, že ve dvou z nich lékaři provedli život-zachraňující úkon.

Uznávám, že o porod dvojčat císařským řezem by se plánovaně nikdo doma nepokoušel (to je ten první případ). V tom druhém bylo jak těhotenství, tak předchozí porod naprosto bezproblémové. Nebýt na sále zkušené paní docentky, tak by matka s pravděpodobností hraničící s jistotou zemřela (a zanechala po sobě vdovce se dvěma dětmi, jedním sotva pár minut starým).

Též uznávám, že to je přiliš malý statistický vzorek na to extrapolovat z něj obecně platné závěry. Každopádně jsem moc rád, že onu rodičku ani nenapadlo o domácím porodu uvažovat.

Rozhodnutí ženy o tom kde rodit je primárně na ženě samotné - lze diskutovat o zájmech ještě nenarozeného dítěte a vlivu tohoto rozhodnutí na něj - ale zde se kloním spíše k obraně individuální svobody.

Jen je mi líto žen, které k takovému rozhodnutí nedospěly na základě své niterní hluboce pociťované potřeby alebrž tam byly vmanipulovány kolektivní histerií pojímající porodnici coby nepřátelské území, kde, pokud ženě a/nebo dítěti rovnou nechtějí uškodit, tak jim rozhodně důstojný porod neumožní.

A neumím se ubránit podezření, že část té histerie je přiživována komerčním zájmem těch, které mají na domácích porodech finanční prospěch.

5 2
možnosti

Podle diskuzí na téma domácí porody by v čechách doma umřelo zhruba každé třetí dítě a každá čtvrtá matka ;-). Věta kdybych rodila doma, nejsem tu já ani dítě, to je prostě takový evergreen.

Tak nevím, jestli je to zpráva o tom, že v porodnicích dělají něco špatně, když musí pořád někoho zachraňovat, nebo o tom, že tady ty zahraniční statistiky, kde domácí porody takhle rizikově nevychází, jsou nějak špatně? :-) 

Mně taky skoro zachraňovali dítě, ale můj závěr z toho všeho je jen takový, že základem byla špatná poloha (v pololeže na koze, jak jinak) a koncem panika personálu, který místo aby nabídl jinou polohu, tak zvolil skákání na břicho (dost rizikový zákrok) a pak kleště. Taky bych mohla napsat, že nebýt jich, tak tu moje dítě není, ale ono to bylo asi trochu celé jinak.

7 0
možnosti
Foto

Dle statistik v zemích, kde jsou domácí porody běžnou součástí systému (tj. jsou k dispozici věrohodné statistiky), je pro určité kategorie rodiček - tj. ty s nízkým rizikem - porod doma či v porodním domě spojen s nižším rizikem zdravotních následků, než porod v porodnici. To není názor soudu, ale výstupy zdravotních statistických studií. Jenže čeští zdravotníci buď neumí anglicky, aby si tyto studie přečetli, nebo nerozumí statistice - a nebo, a to je nejpravděpodobnější, nechtějí přijmout skutečnost, která by byla v rozporu s jejich "pojmy a dojmy".  Což je u lidí, kteří jsou vzděláni ve schopnosti používat racionální myšlení, na pováženou. Stát nemá povinnost poskytnout porodní asistentku - ale ani by neměl bránit porodním asistentkám, aby porodní asistenci u domácích porodů nabízely. Momentálně je situace taková, že porodní asistentky asistencí u domácích porodů čelí  výrazným postihům a dochází k takovým pitomostem, že pokud doje ke komplikacím a je nutná lékařská asistence, tvrdí se, že asistentka u porodu nebyla ... se zavoláním pomoci se váhá a následky mohou být fatální. To, že je takováhle praxe možná v zemi, která se považuje za demokracii, je ostuda. A abych nebyla tak negativní - znám nádherné příběhym kdy doma porodila maminka po dvou císařských řezech či prvorodička koncem pánevním. Za asistence asistentky i lékaře. Takže - časy se mění. jen je k tomu asi potřeba, aby vymřeli dinosauři věřící, že žena patří do područí mužů a má jimi být ovládána - a to i v tak výsostně ženském a riskantním úkolu, jako je porod. Protože, ten kdo rodí, prožívá náročný fyzický proces, je matka a dítě, ne lékař. A matce patří podpora a pomoc v procesu, ne ponížení a agrese, což je v Čechách zhusta zvykem, zvláště pokud odmítne být členkou stáda a tupě se podřídit nemocniční škodlivé a často hluboce traumatizující rutině. http://www.porodpocesku.cz/

3 0
možnosti
Foto

Až po slovo "fatální" bych příspěvek podepsal...ale zbývající věty ho přítomnou těžkou demagogií naprosto shodily...

0 1
možnosti

Tak to jsem z toho jelenová, domácí porody jsou bezpečnější než v porodnici? To tedy sině zavání propagandou porodních asistentek...Rv

Jinak souhlasí s paní Tatíčkovou.

1 2
možnosti

R83o41m55a67n 78N48o47v61ý

17. 12. 2014 14:22

nízkorizikové , to znamená pokud doma rodí vícerodička , která neměla při předchozím porodu ani v těhotenství problém ( a chce rodit doma)  a je tudíž ušetřena zbytečných zásahů , které by mohly porod zkomlikovat ( užívám podminovací způsob , pro rejpaly)

1 0
možnosti

Vážená paní Šichtařová, dalo by se říci, že to, co jsem dosud od Vás četla, s tím jsem také souhlasila. To ale úplně neplatí o tomto blogu. Co se týče naší informovanosti médii, pak s Vámi souhlasím. Zkrátka lidé, co "to mají v hrsti" pouští to, co se jim hodí do krámu. (Ostatně bych v tom viděla normální lidskou vlastnost - nikdo se rád nechlubí tím, co se mu nepovedlo.) Co se ale týká problému domácích porodů, pak s Vámi souhlasit nemůžu. Bohužel, i v naší rodině je velmi smutný případ, který ukazuje na to, že ani v porodnici nemusí všechno dopadnout dobře. Miminko se narodilo pozdě. Má mozek poškozený tak, že je to jen lidská schránka. Na druhou stranu, když by se má sestra rozhodla rodit doma, byla by mrtvá. Ne miminka (dvojčátka) - ta se narodila naprosto v pohodě. Pak se ale něco zvrtlo a naprosto pohodový porod se po půlhodinovém odpočinku na sále zvrhnul v záchranu života mé sestry, která málem vykrvácela. Nebýt přímo na sále, každá minuta by byla skutečně drahá. Moje kamarádka měla úplně pohodové těhotenství. Takové to "sluníčkové". Chlapeček měl ale přímo obrovskou hlavu a při porodu ji porval zevnitř i z venku. Pochybuji, že tohle by nějaká dula zvládla někde v obýváku, bez vybavení a zkušeností. Ono pohodové těhotenství neznamená pohodové "vyvrcholení" a každá žena by si měla uvědomit, že nejde o její pohodlí, ale o život a zdraví její i jejího dítěte. A jsem si jistá, že dítě víc ocení, že se narodilo ve "stresující" porodnici, než že na své narozeniny chodí dávat kytku na hřbitov.

6 0
možnosti
Foto

No, doporučuji něco si najít o terapii traumatu a o tom, jak citlivý a podporující přístup k porodu může být prevencí oněch porvání a krvácení - když má tělo ženy dostatek času, může se přizpůsobita otevřít. pokud je porod urychlován syntetickými hormony, tlačením z vnějšku na řicho v nevhodné poloze na zádech, je větší pravděpodobnost poranění, nutnosti rozšižovat porodní cesty nástřihem apod. Moje kamarádka po porodu ztratila litr krve zachraňovali ji - a dlouho jsem to vnímala jako argument proti domácím porodům. Před dalším porodem měla velký strach - a její gynekolg jí řekl - k tomu krvácení vůbec nemuselo dojít, pokud by porod byl veden šetrněji, pohlídám si vás. Rozhodně nechci říkat, že doma je nulové riziko - mám za sebou profesní setkání s hlubokým traumatem způsobeným smrtí dítěte při domácím porodu, kde je poměrně značná odpovědnost u porodní asistentky - nicméně pozor na příběhy "kdyby rodila doma, určitě umře", část dramatických situací a poškození při porodu nastává v důsledku nevhodného vedení porodu ze strany lékařů a absence schopnosti zdravotníků podpořit ženu v její přirozené schopnosti rodit. A také nulové informovanosti rodiček o přirozeném porodu - empatická a laskavá péče o rodičku u porodu nemá kolonku ve výkazu zdravotních pojišťoven, analgetika a opiáty ano.

4 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články