Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J68i44ř75í 94V77e49b98r

9. 9. 2013 15:10

Já bych docela rád připomněl, že bitcoin má také velmi zajímavý rozměr z pohledu daňového..., což málokdo zmiňuje... :-)

0 0
možnosti
MD

No já mám pocit že pravdu nemáte. popisujete sice přerod peněz v IOU a následně dnešní bankovky ale chybí výhoda. Nejprve historie, IOU originálně vzniklo aby nahradilo těžké zlato, jinými slovy, člověk složil 20kg zlata někde, dostal kousek papírku a jinde to zase směnil za 20kg zlata. Bylo to bezpečnější, rychlejší ale ve své podstatě nevýhodné, protože banka si za tuto službu pochopitelně strhla nějaký poplatek. Takto vzniklé peníze byla alternativa ke zlatu. Někoho však napadlo vydávat více IOU než měl fyzicky zlata a jiní lidé začali přijímat IOU protože to bylo snadnější no a inflace může začít.

Aby však mohla vzniknout inflace ve světě Bitcoin, musela by nějaká společnost přijít s ekvivalentem peněz krytých pouze částečně Bitcoiny, říkejme jim BitNotes, které by ale musela přijmout většinová společnost, a vysvětlete mi proč by na to někdo přistoupil, proč by někdo akceptoval, virtualizovanou virtuální měnu. Chybí dokonce i iniciativa pro vznik banky, proč někam ukládat digitální peníze které se blbě kradou a lehce se s nimi manipuluje. Váš článek je hezkou vratkou do historie peněz ale na bitcoiny není aplikovatelný.

3 0
možnosti
PS

Protože chce úrok.

1 0
možnosti
Foto

Díky autorce za reklamu Bitcoinů.

Článek vyšel dnes ráno a již dnes odpoledne kurs Bitcoinu v Eurech na MtGox vyletěl během jedné hodiny z 95 Eur na téměř 104 Eur. :-) Tak se mi to líbí. R^

4 0
možnosti
MP

Markéta je docela šikovná, že ;-D

3 0
možnosti
AF

A87l86e18n36a 58F86i62r14s74t

30. 8. 2013 14:55

jako obvykle snůška populistických nepřesností, spojená s neznalostí, kterou by člověk očekával spíše od strejců ve 4. cenové.

Píšete, že bitcoin vznikl, cituji:"A jakmile to střadatelé pochopili, nečekali. Zasedli ke klávesnicím a začali hledat… bitcoin." a to vše až po kyperské krizi.

Omyl, paní finanční ředitelko Šichtařová- bitcoin vznikl již v roce 2009, tedy dokonce již rok před vypuknutím řecké krize. Takže bitcoin nevzniknul z potřeb krize, nýbrž z potřeb nekomplikovaně a rychle převádět globální finační závazky, bez rizika kolísajících přepočtových kurzů a bez zbytečných poplatků podílejících se bank, tyjících z nedostaků jiných platebních možností. No a pokud jste si nevšimla, funkci bitcoinu přebírá poměrně úspěšně v Evropě měna zvaná Euro. Pouze se divím, že to vše při svém arogantním způsobu psaní nevíte???

1 10
možnosti
Foto

Mě se to populární podání p. Šichtařové líbí. Zato ta vaše hláška, že jeho funkce přebírá EUR je opravdu komická. EUR má centrální banku, která vyhlašuje repo-sazby, nakupuje a vydává dluhopisy, pomocí eurovalu vysává daňové poplatníky atd. Nic z toho BTC nemá. Jako zlato. Hodnota závisí výhradně od důvěry tech, co je chtějí používat. Jen na rozdíl od zlata nevyžaduje trezory a dá se přesunout na druhý konec zeměkoule kliknutím myši. To jsou vlastnosti, pro které si ji lidi cení. Ty kursovní výkyvy způsobilo zapojení spekulantů, ale s rostoucí hodnotou to bude muset být jo prachatý spekulant, aby s tím zamával. Na takovou CZK si troufají i jednotliví zbohatlíci.

4 1
možnosti
Foto

Já bych se bank v případě BTC neobával. Naopak, jen to ukazuje na zrůdnost instituce banky. Banka původně vznikla jako místo, kde jsou vybaveni ke hlídání vetšího množství zlata a rozšířila činnost o půjčování jen jako vedlejší efekt. Bitcoiny nevyžadují skladovací prostory, a přitom jsou neustále "v bance". Takže s bitcoiny nemá smysl ani půjčování, mohou se za ně nakupovat přímo akcie, bez bankovního mezičlánku. A proto taky mají banky z něj takový strach. Co je proti tomu kvičení firem lisujících gramodesky a CD, když se objevilo stahování MP3 z internetu? Kdo se nepřizpůsobí, padne. Ale hlavně, kdyby se objevil nějaký podvodník a prodával by nekryté "cenné" papíry, tak budou poškozeni jen ti, co přímo naletěli. Teď je mezi tím banka, která tyto škody sanuje na úkor ostatních klientů a když je "too big to fail" tak i na úkor všech daňových poplatníků. S bitcoinem tohle nehrozí.

1 1
možnosti
VL

No, banky jsou trochu jiný kalibr než vydavatelé hudby...

0 0
možnosti
JD

celkem by mě zajímalo jestli doopravdy není možná multiplikace bitcoinů?

0 0
možnosti
Foto

Představte si, že by se řeklo třeba "bitcoin je prvočíslo menší než 1000. A kdo si je najde první, toho budou". Takže hned dopředu je jasné, kolik jich je celkem, ale jen časem se zjistí, které to jsou. Až se najdou všechny, nebude už žádné další. Celý problém se scvrkne na otázku ověření vlastníka. Když máte třeba "7" a dáte ji bance, tak přestáváte být jejím vlastníkem - tím se stává ten, komu jej banka půjčila. Za to si od něj vezme potvrzení, že když to nevrátí ve smluvenou dobu, může si banka vzít jeho dům. Ale počet bitcoinů je stále stejný, jen se na trhu navíc objevil papírek, na kterém on slibuje bance svůj dům. A druhý papírek od banky, na kterém vám slibuje... co vám vlastně slibuje banka teď, když si u ní uložíte mzdu? To je podle mě ten největší současný problém. Že banky nic neslibují, dají jen papírek, že možná budou úroky, ale když zkrachují, nedostane klient svůj vklad. A klienti s tím souhlasí. Protože je pohodlné platit kartou, která když se ztratí, tak se nic neděje. Jenže toto umí bitcoin i bez banky.

4 1
možnosti
OH

Hrubě laicky řečeno - svěřte jakoukoliv měnu bance a začne vznikat inflace. Banka začne dělat nové peníze z peněz - pečuje o vaše peníze za poplatek, půjčuje vaše peníze na úrok ... Vzniknou spekulace - levně nakoupit, draho prodat a voilá, vznikly "nové" peníze, pohrajme si trošku s hypotékami, přehřejme ten kotel co to jde, vždyť zisk je cílem a najednou prásk a je tu krize jak sviňa. 

Jistě, bankovní služby jsou služby jako každé jiné a těžko je chtít zdarma.

Ale zeptejme se, kdo platí ty škody ekonomických krizí? Banky? Ani náhodou, to platíme my všichni dohromady, prostě se opět skládáme a platíme bankám jejich chyby. Jen málokdy si to nějaká banka odnese. Mozek banky - vrcholoví manažeři i v tom případě většinou odplachtí škodit jinam.

Zkuste ale bankám navrhnout nějakou kontrolu, nebo nedej bože odměňování kapitánů dle hospodářského výsledku, včetně odpovědnosti a ručení celým majetkem a máte revoluci /nebo krizi. Banky si na stát vzpomenou jen když jim teče do bot a potřebují do své prorezavělé vany přilít pár set miliard.

Možná tedy v tom bylo původní kouzlo Bitcoinu, nepotřeboval státy a banky.

7 1
možnosti
MI

M75a37r89t71i95n 30I73g24u15e

30. 8. 2013 13:44

R^ A dále - jak se jmenuje vaše kočička?:-)

0 0
možnosti
VL

No - jak jí říkáte??? ;-D

0 0
možnosti
MP

Analogií je zlato. Zlato také lze půjčovat aniž ho vlastníte (IOY deriváty) ale trh to ví a dříve nebo později to sečte a podtrhne, jediná originální myšlenka textu je tedy nepodložená.

K populárnímu odsouzení BTC za nákup drog: To že někdo nakupuje zlato, bitkoiny či bavlnu neznamená, že chce kupovat drogy, i poctivý touží po menší závislosti na fiat měnách a rád takovou svobodu podpoří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články