Ideální volební program

Tak si tak říkám, že by se možná mohla u nás uchytit nová politická strana. Konec konců, jedny volby za dveřmi, volební průzkumy ukazují, že je politické spektrum nezvykle roztříštěné, nikdo nemá drastickou převahu… To je celkem slušné podhoubí pro to, aby se nám tu uchytil nový přírůstek. A myslím, že i vím, jak by mohl vypadat její politický program. Mohl by se shrnout jedinou větou: „Budeme vždy říkat pravdu“. Vlastně by byl celkem prostý. Vypadal by nějak tahle:

Zaprvé vstupujeme do politiky, abychom kradli. Tedy ne snad, že by ti ostatní vstupovali do politiky z jiného důvodu, ale mezi námi a těmi ostatními je jeden obrovský rozdíl. Totiž my vám to rovnou přiznáme, tudíž s námi dopředu víte, na čem jste.

Zadruhé nebudeme se zatěžovat takovými hloupostmi jako plkání o levici a pravici. Vlastně ani pořádně nevíme, co to je. Tedy ne že by to ti ostatní politici věděli, mají v tom zrovínka takový guláš jako my, ale my vám na rozdíl od nich nebudeme plést hlavu tím, že bychom ten guláš snad maskovali nějakými filozofickými nálepkami.

Zatřetí zvýšíme vám daně. Tedy uděláme přesně to, co dělají všichni ostatní. Jenomže na rozdíl od těch ostatních se k tomu hrdě přiznáme.

Začtvrté nebudeme vám valorizovat ani důchody, ani žádné sociální dávky, tedy pochopitelně, že víme, že tím se nijak nelišíme od těch ostatních politických stran, ale na rozdíl od nich vás na to upozorníme dopředu, takže nebudete nijak překvapení.

Zapáté až po čtyřech letech odejdeme z vlády, bude veřejný dluh vysoce převyšovat 100 % HDP, což znamená, že budeme zralí na státní bankrot. Protože v té době už nejspíš Evropa nebude mít ani euro na rozhazování, a protože i kdyby ho měla, stejně by nám nepůjčila, protože my, Česká republika, dlouhodobě Bruselu lezeme na nervy, zbankrotujeme. A neprotestujte, prosím, že tohle přeci není žádná novinka ve volebním programu, že ti ostatní nás taky zadlužují tak, že se k bankrotu blížíme sedmimílovými skoky. Protože my jsme jiní: My vás na to dopředu připravíme. Nebudeme vám motat hlavy žádnými řečičkami o vládě rozpočtové odpovědnosti a potom zvyšovat vládní dluh o více než 15 procent za dvanáct měsíců. S námi víte, na čem jste!

No a zašesté, když nám kdokoliv nabídne jakýkoliv úplatek, vezmeme si ho, to aby v tom bylo mezi námi jasno. Zavazujeme se za jeden rok na korupci vyinkasovat 100 miliard korun českých.

A zasedmé – a to vám můžeme svatosvatě slíbit – naše ekonomika s námi poroste až do okamžiku svého bankrotu o ždibíček rychleji, než činil její průměrný růst za poslední čtyři roky. Nebude to sice žádný sprint, německé platy za naší vlády vskutku nedoženeme, ale pořád to bude krapet rychlejší růst než za ony poslední čtyři roky. Divíte se jakpak to?

No to je přeci snadné. S námi totiž budete jako voliči vědět, na čem jste. Budete vědět, kolik kde ukradneme, jakou daň vám zvýšíme, jak vás zadlužíme i jinak oholíme. Teď taky politici kradou, zvyšují daně, zadlužují nás a vůbec zkouší nás oholit na všech frontách. Ale všelijak to zatloukají. Takže si nikdo nemůže nic naplánovat. A kde se nedá plánovat, tam se nedá podnikat. A investovat. A prosperovat. Protože jistota, že vám stát nelže, je onou drobností, která může rozhodnout o prosperitě a neprosperitě.

(Kratší verze tohoto textu byla originálně napsána pro Literární noviny.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 12.10.2012 8:00 | karma článku: 40,96 | přečteno: 4519x