Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Opožděně jsem se dostal k Vašemu článku, ale nedá mi to , musím pár poznámek.

Nejsem takový fin. expert jako Vy, ale při pohledu zdola vidím některá data trochu jinak. Víte kolik lidí pracuje za minimální mzdu? Pak následují dvě varianty; skutečně zaměstnavatel víc nedával a pak si trochu lidé polepší a stát dostane o něco více na odvodech z mezd a nemyslím si, že zmizí prac. místo. Druhá je jednodušší; zaměstnanec dostane stejně ( min. mzdu + černé navíc) a jen stát dostane o fous víc na odvodech.

V čem je tedy chyba?

      II. pilíř byl výhodný jen pro úzkou skupinu lidí s vyššími příjmy a také výhodný pro banku, která jej realizuje (v původním neupraveném návrhu podmínek se hned drala otázka - kolik za to dali?). Nevýhodou bylo kastování důchodců a vyvádění prostředků z I. pilíře. Nevím, co II. pilíř v dnešní podobě nahradí, ale měl by být přístupný pro větší okruh lidí (neříkám tím, že pro všechny).

     Jinak, přečetl jsem si více Vašich článků, vesměs bez připomínek, jsou dobré a jak jsem se podíval na Vaši karmu , 1. místo je zasloužené.

Hezký den

0 0
možnosti
JS

J56i82ř20í 28S26t74e18i93e63r

19. 12. 2013 13:36

Zvýšení minimální mzdy je důležité. V současné době je totiž výhodnější sedět doma na sociálních dávkách než pracovat a to je demotivující

1 1
možnosti
RA

Minimální mzda je naprosto sám sebe požírající nonsense, pokud se prosadí jinde než v totalitě, kde neexistuje soukromé podnikání...

0 1
možnosti

Ale to s tím druhým pilířem bylo jasné od začátku a hlavní důvod pro mě do toho nejít. Chyba je jednoznačně na Nečasově vládě, která jej zavedla přestože neměla vyjednanou podporu napříč stranami, tedy bylo jasné, že další vítěz voleb (socani) to zruší.

0 0
možnosti
Foto

Paní Šichtařová nezmínila zrušení poplatků ve zdravotnictví, což bude mít za následek zvýšení deficitu státního rozpočtu.

0 0
možnosti
RA

poplatky ve zdravotnictví nikdy nešly do státního rozpočtu

0 0
možnosti

Už nyní existují 3 sazby DPH:

osvobozeno, 15%, 21%.

0 0
možnosti
Foto

I82v69o 45P46a87t79t98a

14. 12. 2013 18:53

Ekonomové, včetně těch z NERVu a paní Markétu nevyjímajíc, nevědí nic o financování I. důchodového pilíře.  Proto ekonomům už konečně kategoricky zakažme propagaci penzijní reformy jako bankovního produktu. Více na adrese: http://sociologie.netstranky.cz/bankeri-a-socialni-reformy-32031.html

0 1
možnosti
JF

J71a27n 26F85r32o36l23í13k

16. 12. 2013 14:52

Ekonomové včetně paní Markéty i některých laiků samozřejmě ví hodně o financování I. důchodového pilíře, což je systém zavedený kancléřem Bismarckem.

0 0
možnosti
MV

S autorkou souhlasím pouze v názoru na likvidaci 2. pilíře - vzhledem k tomu, že přilákal jen minimum zájemců, tak by asi bylo nejlepší nechat ho napospas osudu. Aspoň by si občané mohli ověřit, že spoření v penzijních fondech žádné terno nebude - praktický příklad se občas hodí ;-)

0 0
možnosti
JF

J90a19n 50F79r12o30l20í49k

16. 12. 2013 14:54

Nejméně 2,4 mil. občanů si spoří v tzv. III. pilíři (dříve druhém) což je stejné terno jako ten současný druhý. Stačí pár zásahů pana Singera, nějaká ta inflace a dlouhodobé úspory se rapidně znehodnotí.

1 0
možnosti
JM

Paní Šichtařová máte pocit, že váš hlas chyběl v proudu žvanilů, kteří se celý den prezentují v našich zdělovadlech! ;-(

1 7
možnosti
JV

Na rozdíl o vašeho vyjádření, má vyjádření paní Šichtařové hlavu a patu, přináší pravdivý pohled na to, co je největším problěmem v  ČR.

2 0
možnosti
AN

nejsem ekonom ani moc pečlivý čtenář,jen mám dojem,že s té minimální mzdy se počítají možná různé příplatky, případně průměrné" důchody pro lidi na sociálce.asi se pletu,ale možná mi to tady někdo vysvětlí.každopádně to není nic pro živnostníky z nouze ,kteří po likvidaci různých fabrik a dolů,řekněme, šli pracovat po padesátce na živnost ,aby nikoho neobtěžovali a snaží se uživit,co si budeme povídat ,jejich odvody na sociální nejsou nic moc.a ty penze potom,škoda řeči...

3 0
možnosti
JV

O kousek vedle je článek o tom, jak chudáci žijící z sociální podpory si měsíčně přijdou na 140 tisíc křadežemi kovů.

0 0
možnosti
Foto

Zvýšením minimální mzdy zkouší řešit praxi firem, kdy zaměstnanci dají minimum a zbytek doplatí bokem. Plno firem mají černé peníze z prodejů pod rukou, bez dokladu.

2 0
možnosti
JV

Firmy to mít nemohou. To jde jenom v hospodách a malých krámcích.

0 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články