Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Nhau

20. 12. 2011 14:17
Demonstrace proti půjčce se posunuje

Demonstrace proti půjčce se posuneje na 11.00 hod (namísto 9.00 hod). Bylo tak vyhověno požadavku magistrátu.

0 0
možnosti
MJ

egoistic

19. 12. 2011 13:57
Vážně???

Vážená Markéto,

pokud by takovýto text pocházel z pera (nebo spíše klávesnice) ekonomického samouka, dala by se jeho nepřesnost a jednoduchá tendenčnost omluvit. Napíšete-li však takovýto text Vy, bývala vedoucí ekonomických poradců ministra financí, je to na pováženou a jednoho to nutí zamyslet se nad Vašimi motivy. Opravovat nesmysly v tomto článku asi není nutné, jsem přesvědčen, že sama moc dobře víte a znáte skutečnou podstatu problému. Zajímal by mě však motiv vyprodukování takovéhoto, ted mi odpouste, blábolu. To jste rezignovala na skutečnou analytickou práci a toužíte po obdivu davu a popularitu získanou populismem, zjednodušováním a překrucováním faktů? Chcete zaujmout co nejvíce lidí, abyste prodala co nejvíce knížek?

marek jirovec

0 0
možnosti
MJ

egoistic

19. 12. 2011 13:57
Re: Vážně???

Nemělo by naopak být hlavním úkolem, pokud ne posláním, lidí, kteří

mají ten dar, že rozumí jednak podstatě problému a zároveň dokáží tuto

informaci srozumitelně podat obyčejným lidem, takto činit a snažit se

neustále populaci vzdělávat??? Vy jste místo toho svou odbornost

zahodila a dala se cesou laciných líbivých článků. Je to škoda.

0 0
možnosti
IJ

Igor 1234

18. 12. 2011 23:55
populismus v přímém přenosu

paní Šichtařová už ztratila soudnost. její argumenty teď pozbyly racionálních rozměrů a tímto článkem, kterému předcházela pohádka o činčile, se už jen veze na vlně dnes populární euroskepse.

0 0
možnosti
N

Nhau

18. 12. 2011 14:26
Další demonstace proti půjčce

Další demonstace proti půjčce bude ve středu dne 21.12.2011 ráno v 9. hod přímo před Úřadem vlády. Uvítáme všechny, kdo tento nesmysl odsuzují. Přijďte prosím.

0 0
možnosti
R

rudaz

18. 12. 2011 20:47
Re: Další demonstace proti půjčce

Mrzí mne, že Praha je daleko. Kdož jste z Prahy a okolí, jděte tam. Seznamujte okolí s tím, že rok 1938 a rok 1968 se nesmí jakkoliv (tedy ani jiným způsobem) opakovat! My Slované se budeme mít již jenom líp, proto chceme změnu. Čert spolky stvořil, ale nemiloval. Buďme se Suverenitou, i tou druhou Suverenitou svorni.R^V

0 0
možnosti
RZ

děs_a_hrůza

18. 12. 2011 9:34
Mám pocit, že je to tochu jinak ...

a) Říkáte, že kdybychom půjčili Řecku, tak bychom o peníze přišli. Myslím, že to je nepravda (v této chvíli), Řecku byly seškrtány "privátní / komerční půjčky" a to ne malá část. MMF a EU půjčky nebyly dotknuté. Netvrdím, že nebudou, ale měl jsem pocit, že to vydáváte za fakt.

b) Půjčka těch 90 mld není půjčka EU nebo eurozóně, ale půjčka MMF. Pokud eurozóna zkrachuje tak to automaticky neznamená krach MMF. MMF mám pocit je vždy první v řadě věřitelů. Půjčka asi ani není v eurech ale v SDR, takže když zmizí euro, nezmizí SDR.

c) Prosba pro znalé věci: Já mám pocit, že se jen část rezerv ČNB přesune z uložení někde jinde do MMF. Přeci ČNB nesedí na hromadě deviz jako bankovek ve sklepě Na příkopech. Jak to vlastně je?

Jinak abych nebyl špatně pochopen. Můj názor je, že z hlediska řešení euro problému je celých dalších 200 mld celkem na nic. Není to finanční nástroj, je to politický nástroj ve vyjednávání o nové EU, eurozoně ...

1 0
možnosti
PK

ahaswer

18. 12. 2011 10:39
Re: Mám pocit, že je to tochu jinak ...

ad c)

Devizové rezervy ČNB jsou tvořeny především dluhopisy, pokladničními poukázkami, repo operacemi, akciemi, zlatem a investovány podle zásad ČNB při správě devizových rezerv a v závislosti na investičních příležitostech a vývoji na finančních trzích. V období krize vládních dluhů je část portfolia EUR převedena do měn CAD a SEK, při současném mírném snížení podílu portfolia USD ve prospěch portfolia EUR (ze zprávy za rok 2010).

Stačí?

0 0
možnosti
JH

Jahnn

18. 12. 2011 9:25
Včera na TV24 byla diskuze ohledně půjčce MMF

Diskutovali: ekonomky Švihlíková, Šichtařová a populista Sedláček. Zastínce půjčky Sedláček měl takovou argumentační (ne)schopnost podpořit svůj postoj půjčit 90 mld, až mě mrazilo. Jeho argumenty stylu "pokud je ještě aspoň nějaká naděje, že se bankrotující státy, potažmo eurozona vzpamatují, tak to nesmíme vzdávat".

Švihlíková byla za vytvoření fiskální unie, čili více socialismu.

Šichtařová (mimochodem nejracionálněji argumentovala) tvrdila, že nejlépe se s krizí vyrovnáme pomocí klasických bankrotů s tím, že banky, které nezodpovědně a zištně napůjčovaly nevratné půjčky, musí svůj díl odpovědnosti nést. A jejich problémy pak musí pomoci řešit národní vlády. Pomocí bankrotu se problém a jeho řešení smrskne na 3 - 5 let. Zatímco Sedláček připustil, že jeho způsob řešení bude znamenat třeba i 50 leté splácení dluhu. A také potřebnou disciplínu nyní nezodpovědných států. Jaká utopie.

1 0
možnosti
E

ErikM

18. 12. 2011 10:37
Re: Včera na TV24 byla diskuze ohledně půjčce MMF

podle představy těch dam ten průšvih zadlužování odnesou všichni kdo mají nějaké úspory a přijdou o ně, to je opravdu velice spravedlivé ;-D jedni se zadlužují a druzí co spoří na to doplatí

0 0
možnosti
MB

802

17. 12. 2011 20:01
No snad bychom i půjčit mohli

ale jenom klasicky jak se běžně půjčuje,  tedy ať dá MMF zástavy ve formě nemovitostí, třeba řecké ostrovy a potom bych problém neviděl.

Ale půjčovat někomu takovýhle balík určitě za směšný úrok a bez jakýchkoliv záruk to rozumný člověk udělat nemůže, bych rád viděl jednoho z těch kteří takovéhle nestandardní nekryté "půjčky" obhajují jestli jsou ochotni do tohohle dát svoje úspory.  Až je uvidím tak změním názor, ať třeba Kalousek a další politici kteří by půjčili dají do zástavy svoje nemovitosti, a pokud nebude vráceno tak exekutory na ně. :-)

0 0
možnosti
PK

ahaswer

17. 12. 2011 20:30
Re: No snad bychom i půjčit mohli

Klasické půjčování přece neznamená zajištění nemovitostí(snad drobné půjčky ve spořitelně),úrok neznáte,záruky neznáte-můžete jednoduše a prostě říct,že s půjčkou nesouhlasíte a stačilo by to.Proč se dopouštíte takových nepřesností.Mně se taky nelíbí a řeknu to rovnou-bez argumentace,protože na dojmy a pocity žádné nepotřebuji.

0 0
možnosti
MB

802

17. 12. 2011 19:44
Přesně tak

tady se s velkou pravděpodobností nejedná o žádnou půjčku tady se jedná o "požičku" což je velký rozdíl u půjčky se předpokládá  vrácení kdežto "požička" to je něco u čeho se s nějakým vrácením vůbec nepočítá.

 

Vpomeňme jen na Řecko, jeden den jejich ministr přisáhá že Řecko  nezbankrotuje a dluhy splatí a za 14 dní se věřitelům nařídí shora že odepíší 60% řeckých dluhů. Do tohohle "systému" cpát svoje poctivé peníze to může opravdu jenom finančně negramotný blázen.

0 0
možnosti
F

Fracek62

17. 12. 2011 19:05
Hotovo

Svedi se nepripoji a tim padem ani Deutche Bank ... game is over guys....!!

0 0
možnosti
PK

ahaswer

17. 12. 2011 18:06
"Pěkné"

V krátké době čtu již druhý článek stejné autorky a je mi líto klientů její firmy.Za všechny:

" V našem zájmu je rozbití eura a rozdělení eurozóny." a následné výroky o "prohnilém" EUR nesvědčí o silném ekonomickém fundusu.Ani Sulík v ČT24(a že je odpůrce podpory EUR)takové hloupé výroky nevedl.Já bych jí žádné finance nesvěřil(co bych..taky že jsem nesvěřil).

0 0
možnosti
MB

802

17. 12. 2011 19:50
Re:

Téhle dámě já bych peníze klidně svěřil protože ukazuje že si zachovává rozum a opatrnost.

Peníze bych rozhodně nesvěřil té druhé straně která ukazuje jen a jen svou finanční negramotnost a finanční hazard.

Finanční rezervy mají být doma na  horší časy a ne je strkat do nějakého hazardu kde i prostá ruleta proti tomuhle je rozumná investice, v ruletě se může prohrát a nebo to samé za to riziko vyhrát navrh, vrazit těch 90 mld těmhle finančním EU hochštaplerům tam výhra opravdu nehrozí tam hrozí jen ta ztráta celého vkladu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,62
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články